20 Avgust 202224.06.22

GLEDAL SEM DISNEYJA

ob jubileju Guinnessovega rekorderja in začetnika animiranega filma v Mariboru Franca Kopiča

Avtorja razstave o legendarnem mariborskem filmskem ustvarjalcu sta dr. Karmen Salmič Kovačič in Jože Slaček. Odprtju razstave bo sledil Večer pod arkadami s saksofonistom mag. Otom Vrhovnikom.

Odprtje: četrtek, 30. junij, 18.00

Na ogled od 30. junija do 10. septembra

Knjižno razstavišče, Likovno razstavišče, Avla, Izložba UKM

 15.06.22

Na stebrih pod arkadami pred knjižnico je na ogled pesniška razstava Beseda upora. Odprta je bila ob otvoritvi 25. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in je vsebinski prispevek UKM k temu festivalu.

Razstava izhaja iz knjižice poezije Pesmi upora, ki jo je uredil Dejan Koban. Izbor pesmi iz zbirke in zamisel za razstavo sta pripravila Borut Gombač in Jerneja Ferlež.

Knjigo in posamične pesmi je oblikoval Ištvan Hozjan, za razstavo ob Slovenskih dnevih knjige v Mariboru pa jih je oblikovno priredil Rafael Kurnik.

Velikoformatne pesmi z uporniško ali protestno vsebino na večini stebrov dopolnjujejo manjše nalepke s pesmimi in naslovnicami knjig protestniških avtorjev iz drugih obdobij in okolij. Te so na osrednji steber nalepili obiskovalci odprtja festivala. Sporočilo razstave povežejo v misel, da se obdobja, ki od nas zahtevajo kritično in pokončno držo, skozi čas ciklično ponavljajo.

Na ogled do septembra 2022, Pod arkadami UKM