Konferenca Odprta znanost 2019
Foto 1: Konferenca Odprta znanost 2019
21. Oktober 2019

Koordinacija RDA vozlišča Slovenija vas v novembru vljudno vabi v Maribor na sklop dogodkov pod naslovom Odprta znanost. Prvi del se bo v četrtek, 14. novembra 2019, začel s konferenco ODPRTI RAZISKOVALNI PODATKI V SLOVENIJI, ki ji bo sledil sestanek delovne skupine vozlišča za koordinacijo infrastrukturnih podatkovnih storitev, popoldne pa predstavitev Nacionalne iniciative za slovensko skupnost odprte znanosti in delavnica o odprti znanosti. Bogat program Delavnice za raziskovalce se bo zaključil v petek, 15. novembra 2019.


Soorganizatorji srečanja so RDA vozlišče Slovenija, društvo Mlada akademija Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, projekt NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe), Univerzitetna knjižnica Maribor in zavod Arnes. Dogodek je del aktivnosti, ki jih izvaja Research Data Alliance (RDA) vozlišče Slovenija skozi projekt razpisa RDA EU 4.0 v koordinaciji Arhiva Družboslovnih podatkov. RDA je mednarodna članska organizacija, ki se osredotoča na razvoj infrastrukturnih in skupnostnih dejavnosti, ki zmanjšujejo ovire pri izmenjavi in deljenju podatkov. Združenje pospešuje podatkovne inovacije po vsem svetu. Cilj vozlišča RDA Slovenija je delovati kot dolgoročna osrednja točka srečevanja med RDA in strokovnjaki s področja dela s podatki, raziskovalnimi agencijami in drugimi zainteresiranimi stranmi v Sloveniji.

Konferenca je namenjena predvsem izmenjavi informacij o delovanju in načrtih posameznih storitev in projektov, povezanih z raziskovalnimi podatki. Poseben poudarek bo na koordinaciji infrastrukturnih storitev za podporo ravnanju z raziskovalnimi podatki, uveljavitvi načel Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih raziskav in raziskovalnih podatkov (↗) in pregledu trenutne situacije glede odprtih raziskovalnih podatkov po posameznih področjih znotraj slovenske raziskovalne skupnosti. K razpravi na konferenci so vabljeni nosilci vzpostavljenih infrastrukturnih dejavnosti na področju raziskovalnih podatkov in njihovi snovalci, raziskovalci, oblikovalci raziskovalne politike in njeni izvajalci, predstavniki akademskih in raziskovalnih ustanov in drugi, delavnica pa je namenjena akademskemu osebju in raziskovalcem z vseh področij znanosti, predvsem tistim na začetku karierne poti.


Več o dogodkih v PROGRAMU.


Dogodek je brezplačen, prosimo pa, da se nanj PRIJAVITE.
 

Vabljeni!