PREDSTAVITEV KNJIGE JANJE RAKUŠ »TRI BARVE ZA ENO SMRT«

29.02.24

Četrtek, 7. marec, 18.00, kavarna Sova

V okviru cikla Večeri pod arkadami se bo z avtorico nagrajenega romana, ki je izšel pri založbi Litera, pogovarjal urednik Aljaž Krivec.

Pisateljica in vizualna umetnica Janja Rakuš v svojem novem besedilu izpisuje pripoved o Liviji, prevajalki dela Yvesa Kleina Modra revolucija ter Tobijasu, slikarju, ki trpi za t. i. kromolepsijo, boleznijo, ki mu omogoča, da vidi več barv kot je za ljudi običajno, s čimer že signalizira eksperimentalni in konceptualni podpis, znan iz njenih prejšnjih del.

Tri barve za eno smrt so zaradi svojih esejističnih značilnosti, ki se stalno gibajo med umetnostnozgodovinskimi, filozofskimi in teozofskimi kontemplacijami, obenem pa tudi zaradi svoje literarnoestetske dovršenosti, delo, ki ga je mogoče brati vedno znova in znova. Delo, ki se z vpeljavo avtoričinih videoposnetkov, dostopnih preko QR-kode, širi v polje multimedijskega projekta, je zmagovalni roman natečaja novo obzorje, ki ga je založba Litera razpisala za najboljša še neobjavljena romaneskna besedila (z ovitka knjige).

 


SPOMINJANJA: BARBARA CELJSKA MED ZGODOVINO IN SODOBNOSTJO

29.02.24

Petek, 8. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

Tokrat bo v ciklu Spominjanja potekal pogovor z naslovom Barbara Celjska med zgodovino in sodobnostjo, zasnovan ob knjigi doc. dr. Zlatke Rakovec-Felser Na valovih sreče in pogube. Kraljica Barbara Celjska. Z avtorico se bo pogovarjala mag. Majda Potrata.

Avtorica romana, sicer docentka s področja zdravstvene (medicinske) psihologije, je leta 2013 pri mariborski založbi Pivec izdala zgodovinski roman o Barbari Celjski (ok. 1381–1451), madžarski, nemški in češki kraljici, rojeni na naših tleh v plemiški družini, ki se je povzpela od habsburških vazalov do državnih knezov (1536).

V slovenskem pripovedništvu in dramatiki je tematika Celjskih grofov pogosto ubesedena, od žensk je kot naslovna junakinja najpogosteje upodobljena Veronika Deseniška, Barbare Celjske pa se drži vzdevek Črna kraljica. Njeno podobo so prekrili predsodki in miti, ki so jih spletli predvsem njeni nasprotniki. S študiozno poglobitvijo v zgodovinske vire je Zlatka Rakovec-Felser njeno podobo očistila odvečne navlake in prepustila sodobnemu bralcu in bralki, da si sam ustvari sliko o njej, ki je daleč presegla svoj čas.

Spominjanja pripravljamo Zveza kulturnih društev Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor in Javni sklad za kulturne dejavnosti Maribor. 

 


PREDAVANJE VESNE V. GODINA O 8. MARCU

29.02.24

Torek, 5. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

Javno predavanje socialne antropologinje prof. dr. Vesne V. Godina z naslovom O pomenu 8. marca prireja Soroptimist International, Humanitarni Soroptimist Klub Maribor.

 


Wiley Open AccessSEMINAR O OBJAVLJANJU V ODPRTEM DOSTOPU V REVIJAH WILEY

27.02.24

V četrtek, 29. februarja 2024, ob 13. uri vas vabimo na brezplačen online seminar za raziskovalce o objavljanju v odprtem dostopu v revijah Wiley.

Registracija

 


PREDSTAVITEV ZBORNIKOV GLOBALNI OBRAZI STAROSTI IN ZGODBE BEGUNCEV

09.02.24

Sreda, 14. februar, 17.00, Glazerjeva dvorana

Zbornika, ki sta izšla pri založbi Kulturni center Maribor, bo v Zasedanjih s knjigami predstavila urednica dr. Majda Naji z gosti. Avtorji bodo prebrali nekaj svojih zapisov, več jih bo prebrala gospa Jasmina Selan.

Avtorji zgodb v zborniku Globalni obrazi starosti so starejši ljudje, njihovi sorodniki, skrbniki, prijatelji in naključni opazovalci. Pišejo, kako živijo ter kako se spoprijemajo z izzivi kot so osamljenost, demenca in pomanjkanje pozornosti soljudi. V zborniku Zgodbe beguncev svoje izkušnje predstavljajo begunci iz Sirije, Bosne in Hercegovine, Irana, Palestine, Ukrajine in njihovi sorodniki, skrbniki ter predstavniki državnih, nevladnih in humanitarnih organizacij.

V obeh zbornikih je v ospredju poudarek na osebnem pristopu z uporabo tehnik pisanja in pripovedovanja zgodb.

Veseli bomo vašega obiska.

 

Strani