par gleda tavcarjaTAVČARJEV CVETOBER

29.09.23

Knjižno razstavišče

Razstava obeležuje Tavčarjevo leto 2023 oz. 100-letnico njegove smrti in predstavlja avtorjevo življenje ter delo.

Avtorici sta Silva Belšak in Mateja Borak v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka ter Zgodovinskim arhivom Ljubljana – Enota v Škofji Loki.

Na ogled do 21. oktobra.


med muro in raboSREBRNI JUBILEJ KNJIŽNE ZBRIKE MED RABO IN MURO

29.09.23

Likovno razstavišče

Razstava informira o knjigah, vsebini ter jezikovno-literarnem konceptu zbirke, o njenih izdajateljih, avtorjih, prevajalcih, urednikih in oblikovalcih ter o njenem narodnostnem in jezikovno-kulturnem pomenu za porabske Slovence v zadnjega četrt stoletja.

Na ogled do 25. oktobra.


120 let UKM120 LET UKM

29.09.23

Avla

Razstava prinaša utrinke o delovanju in domovanjih knjižnice od ustanovitve leta 1903 do danes.

Na ogled oktobra 2023.


skopsko vabiloSkopska spominjanja

25.09.23

Vabimo vas na 80. »Spominjanja«, ki jih posvečamo deželi z današnjim državnim imenom Severna Makedonija. 120. obletnico Ilindena ter 60. obletnico smrti prve makedonske pesnice Danice Ručigaj in katastrofalnega skopskega potresa smo povezali v naslov Skopska spominjanja.

V slovenski javnosti je »makedonsko vprašanje« vzniknilo že pred sto petdesetimi leti kot kulturno vprašanje in odtlej so se vzpostavile številne kulturne povezave ter empatija med narodoma. Tega se bomo spominjali ob poeziji Danice Ručigaj in makedonski narodni liriki v prevodih naših najvidnejših pesnikov, pa tudi ob solidarnosti, ki so jo pokazali mariborski in ljubljanski študentje v tragediji skopskega potresa 1963. Z nami bodo zanimivi sogovorniki in beseda bo tudi vaša.

V sredo, 27. septembra 2023, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Veselimo se srečanja!

Vabilo.pdf


DUŠAN GAJŠEK: MEHKOBA LIRIKE

22.09.23

Avla

Serija fotografij predstavlja pretanjen odnos poezije in fotografij, ki pa tokrat v ospredje ne postavlja fotografije, ki jo spremlja poezija, kar je v konceptualnih serijah že večkrat videno in tudi zakoreninjeno, temveč je v ospredju poezija, ki je projicirana na kožo modela. Pesniški verzi so tako v ospredju in zavzamejo vlogo »resnično umetniškega«, kar je ena izmed mnogih pomenov pojmov poezije, kot piše literarni teoretik Janko Kos. Avtorici predstavljenih verzov sta pesnici Sara Nuša Golob Grabner in Petra Bauman.

Razstava v okviru 8. Festivala fotografije Maribor.

Na ogled do 30. septembra 2023.

Strani