Elektronski viri
 

Študentje in zaposleni na Univerzi v Mariboru lahko do večine naročniških elektronskih informacijskih virov dostopajo z računalnikov v časopisni čitalnici UKM in računalnikov, ki so nameščeni v prostorih Univerze v Mariboru, ter z oddaljenih lokacij. Drugi člani knjižnice lahko informacijske vire uporabljajo v časopisni čitalnici UKM.

Vire je po licenčnih pogodbah dovoljeno uporabljati le za osebne namene oziroma za študijske in znanstvenoraziskovalne namene Univerze v Mariboru. Uporaba elektronskih virov je določena z licenčnimi pogoji, povzetimi v pogojih uporabe elektronskih informacijskih virov.

Prosimo, da nam vse morebitne težave pri uporabi elektronski virov, kakor tudi predloge, mnenja, pripombe in pohvale sporočite po elektronski pošti.

E-viri v testiranju

 

 


Slika UM:NIK


Informacija o IP naslovu

Pogoji uporabe elektronskih informacijskih virov


Abecedni seznam elektronskih virov v UKM

A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M    N    O    P    R    S    T    U    V    W    Z


 

Naslov

Opis

A

 

Academic Search Complete (EBSCOhost)

 

 

Multidisciplinarna zbirka ponuja študentom in raziskovalcem izjemno veliko število znanstvenih in drugih revij v polnem besedilu. Večina revij v zbirki spada v kategorijo recenziranih, mnoge pa so indeksirane tudi v obeh najpomembnejših indeksih citiranosti (Scopus, WosS). Več o zbirki na je moč najti na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva znotraj portala EBSCOhost.

 

Academic Video Online

 

Novo v 2024!

Multidisciplinarna zbirka videoposnetkov, ki vsebuje različno paleto vsebin. V zbirki je več kot 80.000 naslovov, ki zajemajo raznolika vsebinska področja, vključno z antropologijo, poslovanjem, svetovanjem, filmom, zdravjem, zgodovino, glasbo in drugimi. Vsebujeje zelo raznoliko video gradivo - dokumentarne filme, intervjuje, igrane filme, predstave, informativne oddaje, kronike in predstavitve. 

 

Artists of the World Online (Allgemeines Künstlerlexikon)

 

 

Referenčni vir, ki pokriva različna področja umetnosti in vsebuje najnovejše biografske podatke o več kot 1,2 milijona umetnikih. Sestavni del te najobsežnejše podatkovne zbirke s področja umetnosti je tudi več kot 500.000 avtorskih biografskih člankov, ki jim vsako leto dodajo 3.500 novih člankov. Aktualne, zanesljive in obsežne informacije o umetnikih lahko poiščemo z različnimi načini iskanja. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

 

American Chemical Society (ACS)

Bibliografska zbirka s celotnimi besedili, namenjena iskanju ter branju znanstvenih člankov.

 

Ključne besede: kemija in kemijska tehnologija, biotehnologija, farmacija, toksikologija

 

American Physical Society (APS)

Združenje American Physical Society izdaja vodilne mednarodne raziskovalno-znanstvene revije s področja fizike. Licenca za dostop obsega tudi dostop do arhiva revij APS (tkim. PROLA), ki zajema polno besedilo od prvih številk naprej.

 

Ključne besede: fizika

 

Arts & Humanities Citation Index (WoS)

Bibliografska zbirka z indeksi citiranosti, namenjena iskanju znanstvene literature s področja humanistike.

 

Ključne besede: umetnost, jezikoslovje, literarne vede, filozofija, religija, arheologija ter zgodovina

 

Audibook


 

Zbirka zvočnih knjig z različnih področij v slovenskem jeziku. Zbirka je dostopna vsem članom UKM ob uporabi pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Izposoja zvočnih knjig se (zaenkrat) izvaja izključno v mobilni aplikaciji Audibook, ki je dostopna v  trgovini Play in v Huawei Appgallery (za  Android naprave) ali v aplikaciji App Store (za Apple naprave). Trenutni izbor oz. nabor zakupljenih zvočnih knjig, ki so na voljo članom UKM, je viden v katalogu Cobiss+. Izposoja neposredno iz kataloga Cobiss+ še ni možna; uporabiti je potrebno mobilno aplikacijo Audibook.

Navodila za izposojo zvočnih knjig so dostopna v videu na povezavi: https://youtu.be/qR_EEVK14Ps.

B

 

Baza slovenskih filmov

 

 

Portal BSF nudi e-dostop do arhiva slovenske filmske produkcije in filmske produkcije, pri kateri so sodelovali slovenski filmski ustvarjalci.

Na voljo je nabor filmskih klasik, animiranih filmov, dokumentarnih in kratkih filmov in avdiovizualna dela za ljubitelje alternativne in eksperimentalne produkcije.

Zbirka je dostopna vsem članom UKM ob uporabi različnih naprav in omogoča spletni ogled vsebin.

Izposoja neposredno iz kataloga Cobiss+ ni možna; uporabnik si mora na portalu BSF kreirati osebni profil in ga povezati z UKM na osnovi št. izkaznice in gesla za Mojo knjižnico.

Več informacij, vključno z navodili za registracijo in izposojo najdete na spletni strani portala, hkrati s splošnimi, tehničnimi in drugimi pogoji za dostop do vsebin.

 

Beck-Online Premium

 

Nemška pravna baza.

V bazi Beck-Online Premium lahko brskate med več kot 500 priročniki, leksikoni in komentarji v polnem besedilu ter med več kot 90 strokovnimi inznanstvenimi revijami iz področja prava, prav tako pa baza pokriva nemško sodno prakso in pravna mnenja.

 

Ključne besede: pravo, Nemčija

 

Biblos

 

 

Zbirka oz. portal elektronskih knjig v slovenskem jeziku z različnih področij, od leposlovja do strokovne literature. Izbrane knjige so dostopne vsem članom knjižnic Univerze v Mariboru z urejenim članstvom in izbranim geslom za prijavo v Mojo knjižnico (COBISS). Trenutni nabor izbranih knjig se bo sčasoma širil, pogledate ga lahko tukaj. Oddaljena izposoja e-knjig je možna na različne naprave (računalnik, tablica, telefon …) in iz različnih vmesnikov, tudi iz COBISS-a. Podrobnosti o delovanju portala Biblos najdete na zavihkih Pogosta vprašanja in Kako deluje na samem portalu.

 

Zaradi nadgradnje sistema Biblos prenos in branje Biblosovih e-knjig na Windows platformah  (osebnih računalnikih) trenutno ni možno. Trudijo se, da bi težave čimprej odpravili. Na ostalih platformah Biblos deluje nemoteno.

C

 

CINAHL Ultimate

 

 

Največja in najpomembnejša zbirka s področja zdravstvene nege in sorodnih ved.

Ponuja več polnih besedil iz znanstvenih in strokovnih revij kot druge verzije zbirk Cinahl, pokriva več kot 50 različnih področij zdravstvenih ved, vsebuje pa tudi gradivo s področja na dejstvih utemeljene zdravstvene nege, interaktivne izobraževalne module (CEU moduli), klinično organizirane kratke pregledne vsebine zdravstvene nege in podobno gradivo.

Za iskanje po zbirki je na voljo tudi poseben »CINAHL Headings« tezaver, ki temelji na tezavru MeSH.

Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

 

Cochrane Library

Cochrane Library omogoča iskanje in pridobivanje neodvisnih medicinskih informacij in služi kot podpora odločanju na različnih področjih medicine in zdravstva. Zajema več zbirk z različnih področij, ki vsebujejo podatke, zbrane na osnovi koncepta z dokazi podprte medicine. Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

Credo Online Reference Service

Zbirka referenčnih del - enciklopedij, atlasov, slovarjev, priročnikov, biografskih leksikonov, itn. - uglednih založb, med njimi Cambridge University Press, Elsevier, Routledge, SAGE, and Wiley- Blackwell, …

D

 

De Gruyter Online

 

 

je multidisciplinarni informacijski vir, ki ponuja dostop do raznovrstnega znanstvenega in strokovnega gradiva. V zbirki Complete Journal Package je na voljo okrog 450 revij v polnem besedilu, od tega jih je nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. Nekaj več kot 110 jih je indeksiranih v najpomembnejših indeksih citiranja. Posebnost vira je, da vsebuje razmeroma velik delež revij v nemškem jeziku. Zbirka vključuje številne revije znanstvenih in strokovnih združenj, ki so plod sodelovanja z mednarodnimi društvi. Dostopne so tudi arhivske številke revij od leta 1995 naprej. Dodatno je  na voljo tudi gradivo v odprtem dostopu, npr. e-knjige. Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

E

 

EBONITETE.SI

 

Novo v 2024!

Bonitetna aplikacija za celovit poslovni pregled podjetij oz. vseh slovenskih poslovnih subjektov in njihovih aktualnih bonitet. Nudi številne informacije o poslovanju podjetij, ki so potrebne za učinkovito sprejemanje odločitev in obvladovanje tveganj, predvsem na področju financ, prodaje, nabave, računovodstva in kontrolinga, s čimer uporabnikom omogoča poglobljene analize ter stalen vpogled v kredibilne bonitetne ocene. Naročen paket NAPREDNI PLUS ponuja vse razpoložljive vsebine in funkcionalnosti zbirke brez omejitev.

 

EBSCO eBooks Academic Collection

Zbirka več kot 250.000 elektronskih knjig s polnimi besedili z različnih področij.

EconLit with Full Text (EBSCOhost

EconLit with Full Text  je elektronska podatkovna zbirka Ameriškega ekonomskega združenja (AEA). Vsebuje celotno indeksiranje, ki je na voljo v zbirki EconLit, poleg tega pa še članke za 600 revij, vključno z revijami združenja American Economic Association brez zapore dostopa.

EMERALD

Multidisciplinarna bibliografska zbirka, ki omogoča iskanje znanstvene in strokovne literature ter branje člankov. Združuje vira Emerald Fulltext in Emerald Management Reviews.

ERIC (EBSCOhost)

Zbirka omogoča iskanje strokovne in znanstvene literature s področja vzgoje in izobraževanja.

 

Ključne besede: vzgoja in izobraževanje, pedagogika, andragogika, didaktika, defektologija, psihologija, učenje in individualni razvoj, izobraževalni procesi v učilnici, šoli in družbi, kurikulum, socialni procesi okolja in struktur, raziskovanje in metodologija, zgradba in oprema, informacijski in komunikacijski sistemi

 

EU LAW Live

 

EU LAW Live je spletno novičarski portal, ki združuje različne vsebine s področja prava Evropske unije. Vsebuje novice, analize, t. i. “Op-Eds” članke, jutranji napovednik dogodkov, kritične prikaze knjig… Je izredno relevanten vir za akademsko publiko, pravnike, politike in splošno javnost, saj zajema pravzaprav vsa področja prava. EU LAW Live se osvežuje dnevno. Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).

F

 

G

 

GVIN

 

 

 

Gvin je spletni servis, ki omogoča celovit vpogled v položaj podjetij na slovenskem trgu. Odkriva poslovne povezave kot so lastništva, vodstva in nadzorni sveti v podjetjih, evidence sprememb in poslovanja, zgodovino dogajanja – pretekle lastniške povezave in podobno. Omogoča vpogled v finančne in primerjalne analize podjetij, v finančne podatke, v letna poročila, v sodni register, v lastniško strukturo podjetij, v obseg poslovanja z državo, vsebuje podatke o davčnih neplačnikih in davčnih oazah, podatke o neprofitnih organizacijah, z modulom Simatrix ponazarja lastniške povezave med podjetji in managerji… Natančen opis obsega naročenega paketa Pro Analizator se nahaja na spletni strani podjetja Dun & Bradstreet. Do vira je možen tudi oddaljen dostop.

 

H

 

HeinOnline

 

 

 

 

 

 

 

  

   HeinOnline je prvovrstna pravna podatkovna zbirka, ki vsebuje izjemno količino dokumentov in informacij iz pravne zgodovine v polnem besedilu. Omogoča dostop do pravnih in z pravom povezanih znanstvenih in strokovnih publikacij, do pravnih razprav, do U.S. Reports in še mnogo drugega. Ponuja tudi dostop do ameriške, kanadske in britanske sodne prakse in pravnih primerov.

 

   V letu 2019 je nabor dostopnih vsebin znotraj HeinOnline razširjen z zbirko Kluwer Law International Journal Library, ki jo sestavljajo eminentne pravne revije založbe Kluwer. Zaradi založniških omejitev ima večina revij te posebne zbirke triletni embargo na dostop do polnega besedila.

 

Ključne besede: pravo, zgodovina prava itd.

 

I

 

IEEE Xplore

Je servis, ki je namenjen iskanju ter branju znanstvenih in strokovnih člankov, prispevkov z znanstvenih in strokovnih srečanj ter standardov.

 

Ključne besede: elektrotehnika, elektronika in računalništvo, transport, energetika, robotika

 

InCites Benchmarking & Analytics

 

Novo v 2024!

je spletno orodje za vrednotenje raziskovalnega dela, ki vam lahko pomaga pri razvoju raziskovalne strategije. InCites B&A omogoča analizo institucionalne produktivnosti, spremljanje aktivnosti sodelovanja z raznimi partnerji, prepoznavanje vplivnih raziskovalcev in odkrivanje raziskovalnih prednosti in priložnosti. InCites Benchmarking & Analytics institucijam zagotavlja zanesljive kazalnike citiranosti, kazalnike sodelovanja, analize trendov, globalno in na institucionalni ravni ter na ravni raziskovalcev. Je pomembno orodje za vse raziskovalce, oblikovalce strategij in raziskovalne urade. Na voljo so tudi dodatne informacije in gradivo o uporabi aplikacije.

 

Ob standardnem pogoju (dostop znotraj omrežja UM ali s pomočjo oddaljenega dostopa) je za uporabo potrebna še dodatna avtentikacija – osebni “Clarivate/Web of Science“ profil. Tega si je mogoče urediti v okviru e-vira Web of Science (WoS), lahko pa se registrirate tudi neposredno pred vstopom v orodje InCites.

 

IOS Press

Omogoča dostop do knjig, revij in člankov.

 

Ključne besede: medicina, kemija, računalništvo in komunikacijske vede, tehnika, energetika in okoljevarstvo, matematika, medicina ter družbene in informacijske znanosti

 

IUS-INFO / EURO IUS- INFO

Informacijski sistem pravnih vsebin RS in EU. Pravna besedila EU so urejena po tezavru EUROVOC.

 

Ključne besede: EU, Slovenija, pravo

Količina podatkov, ki jih lahko prenese posameznik s servisa IUS-Info na mesečni ravni, je omejena.

Dostop do vira v časopisni čitalnici UKM.

 

J

 

JSTOR (Journal Storage)

Je arhiv, namenjen iskanju in branju celotnih besedil znanstvenih časopisov z različnih področij.

 

Ključne besede: antropologija, arheologija, arhitektura, astronomija, biologija, ekonomija in podjetništvo, filozofija, geografija, glasba, vzgoja in izobraževanje, jezikoslovje in književnost, matematika, marketing, medicina, okoljevarstvo, pravo, politologija, psihologija, sociologija, transport, tehnologija, umetnost in umetnostna zgodovina, verstva, zgodovina, naravoslovne znanosti

 

JSTOR Global Plants

Spletno okolje z vsebinami in orodji za vse, ki jih zanima rastlinstvo.

 

Ključne besede: rastlinstvo

 

L

 

LISTA (EBSCOhost)

Bibliografska zbirka LISTA (Library, Information Science & Technology Abstracts), obogatena s polnimi besedili, je namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature s področja bibliotekarstva ter informacijske znanosti in  informacijskih tehnologij.

Literature Resource Center - LRC

Spletni vir omogoča dostop do najnovejših biografskih podatkov, literarnih analiz, literarnih kritik, pregledov in recenzij o pisateljih iz vseh časovnih obdobij iz celotnega sveta. V okviru servisa je dostopno tudi navzkrižno kazalo Gale Literary Index, ki združuje in navzkrižno povezuje imena avtorjev, vključno s psevdonimi in variantnimi imeni in navaja sezname naslovov njihovih del.

Vir, primeren za vse, ki se ukvarjajo z literaturo, zgodovino, umetnostjo, študijami spolov ali kulturnimi študijami.

M

 

MathSciNet (AMS)

 

 

MathSciNet (elektronska verzija publikacije Mathematical Reviews) je podatkovna zbirka z več orodji, ki uporabniku pomagajo najti literaturo s področja matematike in sorodnih znanstvenih področij. Zbirka ponuja vpogled v citiranost avtorjev, člankov, revij in knjig v okviru obsega referenčnih seznamov zbirke. Več o zbirki na je moč najti na spletni strani Ameriškega matematičnega društva (AMS).

 

MEDLINE (EBSCOhost)

Bibliografska zbirka, namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature. Vsi zapisi vsebujejo deskriptorje iz hierarhično urejenega tezavra MeSH, večina pa tudi izvlečke v angleškem jeziku.

 

Ključne besede: medicina, biomedicina, klinična medicina, zdravstveni sistem, stomatologija, zdravstvena nega, veterina ...

 

MLA International Bibliography with Full Text (EBSCOhost)

 

 

Zbirka MLA je namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature s področij literarnih ved in jezikoslovja. Zajema polna besedila in/ali bibliografske podatke o člankih iz časopisov, o knjigah, disertacijah in knjižnih zbirkah. Obogatena je z MLA Directory of Periodicals oz. imenikom periodičnih publikacij, ki so indeksirane v zbirki. Zbirka MLA je z letom 2019 zaradi založniških pogodb migrirala na iskalno platformo ponudnika EBSCO. Vsebinsko je zbirka doživela razširitev iz zbirke povzetkov na zbirko obogateno s polnimi besedili, kar se odraža pri imenu zbirke – »with full text«.

N

 

Nature Research

 

 

Nature Research portal omogoča dostop do polnih besedil publikacij Nature, kot tudi do nekaterih publikacij, ki izhajajo pod skupnim okriljem te založbe. Med dostopnimi naslovi je nekaj najeminentnejših revij nasploh – od revije Nature do Nature Physics, Nature Chemistry, Nature Medicine ... Vsebine člankov prinašajo najnovejša odkritja v svetovnem merilu na različnih področjih naravoslovja in naslavljajo nekatera od najpomembnejših vprašanj sodobnega časa. Po pogodbi dostopne revije poleg revij skupine Nature vključujejo tudi revije založbe Palgrave Macmillan (PMJ), ki pa so zaradi založniških razmerij dostopne znotraj servisa SpringerLink.

 

NAXOS Music Library

NAXOS Music Library vsebuje skoraj dva milijona skladb z več kot 120.000 CD-jev pretežno klasične glasbe. Najti je možno tudi jazz, blues, new age in kitajsko glasbo. Tako kot na fizičnih  CD-jih so vsi naslovi skladb opremljeni z opombami o glasbi, s podatki o skladateljih in izvajalcih, seznamom pesmi in naslovnicami.

 

(Dostop je omejen na največ 5 hkratnih uporabnikov.)

 

O

 

Oxford Art Online

Temeljna enciklopedija umetnosti.

 

Ključne besede: umetnost, slikarstvo, kiparstvo, arhitektura, dekorativna umetnost – keramika, steklo, notranje oblikovanje ...

 

Oxford Music Online

Enciklopedija muzikologije in glasbe.

 

Ključne besede: muzikologija in glasba

 

P

 

Pressreader

Vir prinaša online dostop do svežih časnikov in raznolikih strokovnih revij (moda, računalništvo, fotografija …) iz več kot 120 držav širom po svetu, v več kot 60 jezikih, v polno-stranskem in polno-barvnem formatu. Kot pri branju tiskanih edicij lahko uporabnik brska po člankih, oglasih, komentarjih, slikah … Iskati je mogoče tudi po ključnih besedah čez vse naslove in celoten 90-dnevni arhiv. Uporaba ustrezne mobilne aplikacije ob predhodni registraciji omogoča veliko fleksibilnost pri uporabi. Zbirka trenutno obsega več kot 7.000 naslovov, vključeni so tudi nekateri slovenski časniki.

Dodatne informacije in nasvete za uporabo najdete v centru za pomoč uporabnikom.

 

ProQuest Dissertations & Theses

 

Najobsežnejša zbirka doktorskih disertacij in magistrskih nalog v svetovnem merilu. Vsebuje skoraj 2 milijona celotnih besedil disertacij in diplomskih nalog ter 4 milijone bibliografskih zapisov s povzetki. Več informacij o bazi podatkov in o tem, kako jo uporabljati, je dostopnih na spletni strani ponudnika https://proquest.libguides.com/pqdt.

 

PsycARTICLES (EBSCOhost)

Zajema besedila uglednih znanstvenih časopisov založnikov American Psychological Association, APA Educational Publishing Foundation, Canadian Psychological Association in Hogrefe Publishing Group.

PsycTests (EBSCOhost)

 

Novo v 2024!

Zbirka podatkov, ki vsebuje informacije o psiholoških testih in merilih, ki so lahko podlaga za različne raziskave in za poučevanje. Zbirka vsebuje tako povzetke kot tudi celotna besedila in služi tudi kot repozitorij psiholoških testov in meril. Gre za vir strukturiranih informacij o testih, ki so pomembni za psihologe in strokovnjake iz sorodnih področij (npr. psihiatrija, menedžment, poslovanje, izobraževanje, družbene vede, nevroznanost, pravo, medicina in socialno delo). Zbirka je dostopna znotraj informacijskega servisa Ebsco. Na voljo so tudi dodatne informacije in gradivo o uporabi zbirke.

ProQuest Ebook Central

Portal elektronskih knjig ponudnika ProQuest, ki v okviru enovite platforme ponuja različne možnosti iskanja, izbire, uporabe in nabave elektronskih knjig. Trenutno je omogočeno pregledovanje celotne vsebine, polno besedilo knjig pa je (zaenkrat) omejeno dostopno le za tiste knjige, ki so kupljene kot trajna last UKM in so vidne v pasici “Featured Titles”. Servis ponuja vse standardne storitve portalov e-knjig. Za polno uporabo je potrebna osebna registracija. Dostop do servisa ima eksperimentalen značaj, predvsem zaradi preučevanja novih, fleksibilnih modelov nabave elektronskih knjig.

 

R

 

RDB

Avstrijska pravna baza.

Baza RDB pokriva vsa avstrijska pravna področja (Arbeitsrecht & Sozialrecht, Baurecht, Fremdenrecht, Sicherheitsrecht, Steuer- und Zollrecht, Strafrecht, Verfahrensrecht, Verkehrsrecht, Verwaltungsstrafrecht, Wirtschaftsrecht, Zivilrecht).

Omogoča dostop do:

- avstrijske zakonodaje (aktualna in nekdanja),

- člankov, poglavij v knjigah, knjigah in priročnikih največjega avstrijskega založnika pravne literature, založbe Manz - pa tudi drugih

- avstrijske sodne prakse in pravnih primerov,

- JUSaktuell: aktualnih pravnih novic, povzetkov veljavnih sodnih odločb.

Do baze RDB nimamo niti oddaljenega dostopa niti vsebina ni indeksirana v UM:NIKu.

 

Ključne besede: pravo, Avstrija

 

Regional Business News (EBSCOhost)

Zajema bibliografske podatke z abstrakti ter besedila člankov različnih znanstvenih disciplin.

 

Ključne besede: podjetništvo

 

RSC Gold

 

 

Royal Society of Chemistry (RSC) je eno vodilnih svetovnih združenj za kemijo. V paketu RSC Gold najdemo online revije v polnem besedilu in baze podatkov objav s storitvami sprotnega obveščanja. Večina revij ima faktor vpliva, vsebinsko so pokrita področja kemije, biologije, biofizike oz. fizike, materialov, medicine in farmacije. Baze podatkov objav s storitvami sprotnega obveščanja zajemajo produkte Analytical Abstracts, Natural Product Updates, Synthetic Reaction Updates, dostopni pa so tudi produkti, ki jih ne ažurirajo več. Ti se nahajajo pod “Discontinued Products”. Natančen opis dostopnih vsebin v paketu RSC Gold je dostopen na spletni strani združenja.

S

 

SAGE

Zajema bibliografske podatke z abstrakti ter besedila člankov različnih znanstvenih disciplin.

 

Ključne besede: ekonomija, komunikologija, humanistika, kriminologija, vzgoja in izobraževanje, politologija, zdravstvene vede, psihologija, sociologija, znanost, tehnologija, medicina

 

Science Citation Index SCI (WoS)

Multidisciplinarna baza podatkov z indeksi citiranosti, namenjena iskanju znanstvene literature.

 

Ključne besede: biomedicina, naravoslovje, tehnika in biotehnologija, matematika, fizika, kemija, biologija, medicina, veterina, astronomija, geologija, metalurgija, agronomija, računalništvo

 

ScienceDirect – SD (Elsevier)

Zajema bibliografske podatke z abstrakti in besedila člankov iz vseh področij znanosti s poudarkom na naravoslovju, medicini in tehniki.

 

Ključne besede: kemija, računalništvo, energetika, tehnika, fizika, matematika, biologija, medicina, veterina, umetnost in humanistika, podjetništvo, ekonomija, psihologija, družbene vede

 

Scopus

Največja podatkovna zbirka izvlečkov in podatkov o citiranju.

 

Ključne besede: medicina, naravoslovje, tehnika, kmetijstvo in biotehnologija, ekologija, kemija, fizika, matematika, psihologija, ekonomija, računalništvo, umetnost in humanistika, biologija, upravljanje

 

Social Science Citation Index - SSCI (WoS)

Omogoča dostop do bibliografskih podatkov in indeksov citiranosti s področij družboslovja.

 

Ključne besede: sociologija, psihologija, zgodovina, ekonomija, politologija, pravo, geografija, pedagogika, bibliotekarstvo in informacijske znanosti, urbanizem, ženske študije

 

SpringerLink

Multidisciplinarna baza podatkov, namenjena iskanju znanstvene in strokovne literature.

 

Ključne besede: astronomija, ekonomija, fizika, geološke znanosti, kemija, matematika, medicina, biomedicina, okoljske vede, pravo, prirodoslovne znanosti, računalništvo, strojništvo

 

Statista

 

Statistični in podatkovni portal, ki omogoča hiter in učinkovit dostop do relevantnih informacij o različnih trgih in industrijah. Vsebino tvorijo številne statistike in podatki (ekonomski podatki, ključni indikatorji, vpogledi v vedénje potrošnikov, ankete, trendi in napovedi ...), ki so kategorizirani po industrijskih sektorjih in trgih. Statista podatke črpa iz virov kot so državne ustanove, mednarodne organizacije, znanstvene publikacije in različne študije.

Več o platformi najdete na spletni strani ponudnika, kjer so na voljo tudi učni pripomočki.

 

T

 

Taylor and Francis Online
 

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Dosegljive so vse tri vsebinske zbirke tega servisa: Science & Technology Library, Social Science and Humanities Library in Medical Library. Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru. Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.

 

U

 

Ulrichsweb Global Directory

 

Je splošna zbirka, namenjena iskanju podatkov o serijskih publikacijah.

 

Ključne besede: serijske publikacije

V

 

Večer – celoten arhiv

 

Ključne besede: časnik

Dostop do vira iz prostorov UKM.

 

Večer – zadnja izdaja

 

Ključne besede: časnik

Dostop do vira v časopisni čitalnici UKM.

 

W

 

Westlaw International

 

 

Westlaw UK

Informacijski vir Westlaw združuje dva produkta: Westlaw UK, ki vsebuje dokumente s področja angleškega prava in pravna gradiva iz Evropske Unije ter Westlaw International, ki vsebuje pravno gradivo iz različnih držav - skoraj iz vsega sveta. Podrobnejši opis obeh produktov in vsebin je dostopen na: https://legalresearch.westlaw.co.uk/inside-westlaw-uk/ in  https://www.westlawinternational.com. Dostop je možen znotraj IP območja Pravne fakultete in preko oddaljenega dostopa. Vir naroča Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, dostopen pa je vsem študentom in zaposlenim Univerze v Mariboru

 

Wiley Online Library

Celotna besedila člankov.

 

Ključne besede: kmetijstvo, prehrana, arhitektura, umetnost, podjetništvo, ekonomija, finance, računovodstvo, kemija, računalništvo, okoljevarstvo, humanistika, pravo, kriminologija, matematika, statistika, veterina, medicina, zdravstvena nega, fizika, tehnika, psihologija, antropologija, arheologija, politologija, izobraževanje, veterina, naravoslovje, astronomija, pedagogika, elektrotehnika, informacijska tehnologija, strojništvo, gradbeništvo

 

Web of Science (WoS)

Bibliografska zbirka z indeksi citiranosti, sestavljena iz treh multidisciplinarnih baz podatkov SCI, SSCI in A&HCI.

Ponudnik organizira brezplačna spletna izobraževanja, ki se jih lahko udeležite tako, da se prijavite na spletnem naslovu.

Nekaj že pripravljenih predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Novosti v tej verziji so opisane na povezavi.