10 November 2021



07.10.21

Avla

Razstavo je pripravil Zavod Atopika, zavod za bolnike z atopijskim dermatitisom, v sodelovanju s fotografinjo Ines Krivec.

Atopijski dermatitis je močno podcenjena bolezen imunskega sistema, ki je dolgo časa veljala le za »kožno« bolezen. Bolezen spremlja vneta, razdražena in izjemno srbeča koža, a najnovejše znanstvene raziskave kažejo, da ima bolezen sistemsko naravo in da lahko prizadene veliko več kot le kožo. Bolniki se tako soočajo še z astmo, alergijami, senenim nahodom, depresijo, anksioznostjo, gastrointestinalnimi, kardiovaskularnimi in drugimi težavami. Bolniki so pogosto žrtve stigme, da gre za nalezljivo bolezen.

V Zavodu Atopika smo skupaj s fotografinjo Ines Krivec z Ines Images Studio iz Rogaške Slatine pripravili projekt z naslovom Pod kožo (ang. Beneath the Skin). Pred fotografski objektiv smo uspeli privabiti več bolnikov z atopijskim dermatitisom, od najmlajših do odraslih, ki imajo zaradi bolezni močno poškodovano kožo. Bolniki z atopijskim dermatitisom so zaradi tega v družbi pogosto tarča žaljivk in posmeha, češ da so grdi, kužni, ogabni.  Z namenom, da bi ljudje uvideli, da bolezen nikoli ni »grda ali ogabna« ampak da samo »je« in da ima tudi svojo lepo stran, ki človeka spremeni v bolj sočutno bitje, smo se tudi odločili za omenjeni projekt, s katerim smo želeli javnost ozavestiti o bolezni ter na ta način postopoma omiliti stigmo, ki jo bolniki z atopijskim dermatitisom doživljajo.

Fotografinja: Ines Krivec

Na ogled od 11. oktobra do 20. novembra.



07.10.21

Razstavišče v 1. nadstropju

Pesniška instalacija mladega mariborskega pesnika Toma Vebra je del Študentskega oktobra v UKM.                      

Odprtje: sreda, 13. oktober, 18.00

Tom Veber že nekaj let raziskuje transcendentalno izkušnjo poezije. Zanašanje na bralčevo domišljijo pri dojemanju dvodimenzionalnega prikaza besed je v postmodernizmu in sodobni umetnosti dobilo možnost, da z interdisciplinarno predstavitvijo literature poseže na več nivojev človekove percepcije. Kljub temu, da se bralec lahko zaveda, da se poezija dotika različnih delov naših življenj, je redko vizualizirana kot simbolni jezik, predstavljen skozi fizične objekte. Pesniški jezik z bogato metaforiko omogoča organsko sodelovanje s konceptualno vizualno umetnostjo. Cilj Toma Vebra je ustvarjanje novih razsežnosti besednega izraza, kot tudi prikaz možnosti širšega ustvarjanja in razumevanja poezije. Nagovarja vse čute in skozi instalacije obravnava tako individualne kot tudi družbene tematike. Namesto ustvarjanja zidu med umetnikom in gledalcem, zid aktivno ruši in preko možnosti sodelovanja obiskovalcev v razstavi vabi k temu, da tudi sami postanemo del poezije, kot to na manj fizičen način postanemo tudi ob branju knjige. Tradicionalen način prejemanja poezije ni izničen, le prerojen in materializiran.«

Sara Nuša Golob Grabner

Tom Veber (Maribor, 1995) je pesnik, performer in vizualni umetnik. Kot igralec in plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTL-ju, Kinu Šiška, Klubu Tiffany in v English Student Theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor in APZ Tone Tomšič. Poezijo objavlja v literarnih revijah Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Sodeluje na pesniških slamih in s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne gostuje po Sloveniji. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« in na natečaju za Najboljšo pesem v sklopu festivala Dnevi poezije in vina v letu 2020. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem. Izdal je pesniško zbirko Točka preloma (2019). V letu 2019 je postavil pet razstav, v katerih se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. Je glavni urednik spletne platfome Stigma, uredil pa je tudi antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, Milimeter in pol in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev Srca v igri. V letih 2018, 2020 in 2021 je v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in projekta Maribor skozi rožnata očala organiziral literarne večere z naslovom Mlada slovenska LGBTQ+ literatura. V letošnjem letu mu izide nova pesniška zbirka pri založbi Lambda.