22 November 202221.11.22

22. novembra 2022, ob 17.30, Likovno raztavišče

Odprtje  razstave dr. Matjaža Duha z izborom slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov: Portali in War Pigs. V Portalih je umetnik upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje. Kustos razstave: Mario Berdič Codella.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

 

 

 16.11.22

Četrtek, 24. november, 17.00, Glazerjeva dvorana

V tokratnih Zasedanjih s knjigami bo enciklopedično monografijo predstavila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec. Avtorica je prejemnica državnega odlikovanja – medalje za zasluge za njeno dolgoletno in izčrpno znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine. Kratek uvod v predstavitev bo imela sodelavka UKM Boža Janžekovič.

»Spomin je močnejši od pozabe«15.11.22

Ponedeljek, 21. november, 17.00., Glazerjeva dvorana 

Tokratna Spominjanja so posvečena knjigi Nepozabne – o ženskah, ki so premikale meje našega sveta, o petdesetih zgodbah in petdesetih portretih, ki jih je ustvarilo dvajset avtoric besedil in deset ilustratork, bodo spregovorile Veronika Tašner, Metka Mencin in Sabina Šinko. Pogovor bo povezovala Majda Potrata.

»Knjiga je pred nami zato, ker se še vedno (pre)pogosto zgodi, da ne poznamo pomembnih žensk svojega ožjega in širšega okolja. Znamo našteti pet pomembnih slovenskih pisateljev in pesnikov, ne vemo pa, kdo je Fanny Haussmann. Poznamo našega najslavnejšega arhitekta, ne poznamo pionirk arhitekture na Slovenskem, denimo Dušane Šantel Kanoni. Morda vemo, čigave hčerke, žene ali ljubice so bile, ne pa tudi, kaj so dosegle in, predvsem, da so bile samostojne in samosvoje osebe. Delo, ki je v vaših rokah, želi v omejenem obsegu, a vendar omogočiti prihodnjim generacijam, da bodo poznale osebe, ki so zaslužne za to, da smo, kar smo, in lahko počnemo, kar počnemo. Skrajni čas je že, da pozabljene postanejo nepozabljene in tako tudi nepozabne. Morda bodo prav zgodbe teh pogumnih žensk navdih za vznik nove nepozabne osebe našega prostora.« (Veronika Tašner)10.11.22

Grajski trg

Avtorica ulične razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar.

Na ogled do konec decembra.11.11.22

Izložba UKM

»Kalvarija maha Piramidi z glogovo vejo, na Mestnem hribu utripa klopotčevo srce« - pogled na mariborske griče nekoč in danes.

Izbor iz gradiva Univerzitetne knjižnice Maribor in tehnična izvedba: Toni Krepek.

Na ogled od 11. do 30. novembra 2022.09.11.22

Likovno raztavišče

Dr. Matjaž Duh na tokratni samostojni razstavi predstavlja izbor slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov, Portali in War Pigs.

V Portalih je upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

Razstava bo na ogled od 11. novembra do 10. decembra.03.11.22

Univerzitetna knjižnica Maribor v sodelovanju z Železničarskim šahovskim klubom Maribor Poligram prireja že 10. tradicionalni šahovski turnir, ki bo potekal v četrtek, 1. decembra 2022, od 17. ure naprej v čitalnici ČUK in Avli UKM. Igralo se bo po švicarskem sistemu (9 krogov), tempo igre bo 7 minut s 3 sekundami dodatka za vsako potezo. 

Turnir bo otvoril g. Mitja Čander, slovenski pisatelj, esejist, urednik, scenarist, dramaturg, sicer pa strasten šahist z nazivom šahovski mojstrski kandidat. Sodil bo mednarodni šahovski sodnik g. Branko Vadlja.

Udeležba na turnirju je brezplačna. Zaradi zapolnitve vseh prostih mest so prijave zaprte.

 28.10.22

Avla

Razstava portretnih fotografij nagrajencev Glazerjevih nagrad 2012-2022 v črno-beli tehniki fotografa Branimira Ritonje. 

Na ogled do 30. novembra.