04 December 2022



01.12.22

Četrtek, 8. december, 17. 00, Glazerjeva knjižnica

Nemški veleposlaniški par v Sloveniji, Natalie Kauther in Adrian Pollmann, vabi na odprto razpravo o podobnostih in razlikah med Slovenijo in Nemčijo. Zaželene so prijave – povezava na fb UKM in spletni strani Nemškega veleposlaništva Ljubljana.

Vir fotografije: Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

 



01.12.22

Sreda, 7. december, 17. 00, Glazerjeva dvorana

Z avtorico se bo pogovarjala mag. Juliane Hofer, lektorica ÖAD na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Dogodek organizirajo Avstrijska čitalnica UKM , Oddelek za germanistiko FF UM, Avstrijski kulturni forum Ljubljana in Veleposlaništvo Švice v Sloveniji.

Avtorica bo svoja besedila brala v nemščini.

 

                                                                                                         

                                                                                                                                    © Mercan Sümbültepe

 



30.11.22

Torek, 6. december, 16. 00, Razstavišče v 1. nadstropju UKM in mesto,

Sprehod, bomo začeli ob fotografijah ravnateljev in zaslužnih knjižničarjev v 1. nadstropju UKM, kjer bomo spregovorili o Ivanu Favaiu – srednješolskem profesorju, knjižničarju Študijske knjižnice in pobudniku ustanovitve Ljudske univerze v Mariboru.

V zgradbi, kjer je danes sedež Andragoškega zavoda, si bomo ogledali razstavo, ki sta jo Andragoški zavod Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor pripravila ob okroglem jubileju, na poti pa se bomo ustavili tudi pred poslopjem SNG Maribor, kjer je bilo nekaj časa domovanje Ljudske univerze.

Na platoju ob Maistrovi ulici 5 bomo spregovorili o preteklosti tega dela mesta in o zgradbah, ki ga danes obdajajo.

Sprehod bosta vodila Dejan Kac in dr. Jerneja Ferlež.

 



25.11.22

Avla

Razstava pregledno predstavi starejše, natančneje pa sodobne poljske avtorice ter prevajanje njihovih del v slovenščino.

Pripravili so jo Joanna Sławińska, Nikolaj Jež, Janž Snoj, Lidija Rezoničnik in Maria Wtorkowska, nastala je v sodelovanju z Katedro za polonistiko, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, omogočilo pa jo je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Odprtje razstave: četrtek, 1. december, 16.00

Na ogled od 1. do 17. decembra.



10.11.22

Grajski trg

Avtorica ulične razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar.

Na ogled do konec decembra.



09.11.22

Likovno raztavišče

Dr. Matjaž Duh na tokratni samostojni razstavi predstavlja izbor slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov, Portali in War Pigs.

V Portalih je upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

Razstava bo na ogled od 11. novembra do 10. decembra.