10 December 2022



08.12.22

Letošnjega, že desetega šahovskega turnirja UKM, se je udeležilo kar 58 šahistov iz 6 držav (Slovenije, Hrvaške, Češke, Severne Makedonije, Rusije in Ukrajine), vseh starosti in stopenj znanja, ki so pod budnim očesom mednarodnega sodnika Branka Vadlje odigrali 9 krogov hitropoteznega šaha. Kar 40 šahistov je bilo študentov Univerze v Mariboru.

Čestitamo zmagovalcem turnirja: mednarodni šahovski mojstrici Nadiii Shpanko, študentki Univerze v Mariboru sicer iz Ukrajine, Gašperju Drevenšku, ki je dopolnil šele 9 let, ter Denisu Šoštariču. Zmagovalci so prejeli knjigo sodelavca, ustvarjalca in knjižničarja Boruta Gombača, v kateri je objavljena tudi »šahovska« pesem. Konkurenca je bila velika, saj so med tekmovalci bili tudi kategorizirani šahisti.



25.11.22

Avla

Razstava pregledno predstavi starejše, natančneje pa sodobne poljske avtorice ter prevajanje njihovih del v slovenščino.

Pripravili so jo Joanna Sławińska, Nikolaj Jež, Janž Snoj, Lidija Rezoničnik in Maria Wtorkowska, nastala je v sodelovanju z Katedro za polonistiko, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, omogočilo pa jo je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Odprtje razstave: četrtek, 1. december, 16.00

Na ogled od 1. do 17. decembra.



10.11.22

Grajski trg

Avtorica ulične razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar.

Na ogled do konec decembra.



09.11.22

Likovno raztavišče

Dr. Matjaž Duh na tokratni samostojni razstavi predstavlja izbor slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov, Portali in War Pigs.

V Portalih je upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

Razstava bo na ogled od 11. novembra do 10. decembra.