19 December 2022



19.12.22

Četrtek, 22. december, 17.00, Likovno razstavišče

Razstava Sodobne kulturne krajine (70. leta) predstavlja specifično obdobje umetniškega delovanja  Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem, ki je v 70. letih 20. stoletja v svojih delih začel obravnavati znanilce urbanizacije in tehnološkega napredka.

Na razstavi je predstavljenih trinajst grafičnih del iz obdobja 1969-1980, ki so danes del zbirke Galerije Božidar Jakac. Makučeva ustvarjalna pot se je raztezala skozi sedem desetletij in se je skladno z njegovim osebnostnim in umetniškim razvojem, kakor tudi z duhom prostora in časa, nenehno razvijala in spreminjala. V 70. letih 20. stoletja so njegove grafike začele povzemati mehanično občuteno geometrično skladnost, saj pogosto delujejo, kot da so bile narejene na računalniškem zaslonu. Podobe arhaičnega sveta, ki so se pojavljale ob mehaničnih kolesjih, so namigovale na industrializacijo in avtomatizacijo. Z vpeljavo mrežnih sistemov se je naslanjal na vidne procese sprememb v kulturni krajini, hkrati pa je z okroglimi urnimi mehanizmi opozoril na diktat merjenega časa v vsakdanjem življenju posameznika, ki je bil nekoč na podeželju tradicionalno povezan z naravnimi cikli.

Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac - Muzejem moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki.

Razstava bo na ogled do 16. januarja 2023.



19.12.22

Ponedeljek, 19. december, 18.00, Avla

Fotografska razstava članov Fotografskega društva TOTIFOTO o vlakih, železnici in potovanjih po tirih.

Razstavljajo: Ajda Kos, Aleš Žiberna, Andrej Kresnik, Andreja Cvetko, Breda Jurečko, Dušan Bagar, Dušan Brezovnik, Ivo Rode, Iztok Kobal, Kristian Čorba, Maja Šivec, Miran Mežnar, Slavko Neral in Zdenko Frangež.

Razstava bo na ogled do 7. januarja 2023.                                                Foto: Aleš Žiberna

 

 



10.11.22

Grajski trg

Avtorica ulične razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar.

Na ogled do konec decembra.