UKM bogatejša za publikacije Jurija Vege
07. Oktober 2022

S pomočjo Fakultete za narovoslovje in matematiko, ki je sofinancirala nakup, in izr. prof. dr. Igorja Perka iz Ekonomsko-poslovne fakultete, ki nas je povezal s prof. dr. Franz Pichlerjem, smo v Univerzitetni knjižnici Maribor bogatejši za publikacije slovenskega matematika in fizika Jurija Vege. Vegov korpus v UKM smo obogatili z naslednjimi publikacijami:

  • Vollständige Sammlung gröszerer logarithmisch- trigonometrischer Tafeln; Weidmannische Buchhandlung, Leipzig, 1794 (665 Seiten),
  • Logarithmisch-trigonometrisches Handbuch; Weidmannische Buchhandlung, Leipzig, 1800 (301 Seiten und 3 Seiten Errata),
  • Vorlesungen über die Mathematik (štirje zvezki, 1784, 1802, 1818, 1819),
  • Anleitung zur Zeitkunde. Weidmannische Buchhandlung, Wien und Leipzig, 1801,
  • Logarithmische, trigonometrische und andere zum Gebrauche der Mathematik; eingerichtete Tafeln und Formeln, Wien 1783.

 

Ob tem smo spoznali izjemno osebnost dr. Franza Pichlerja, rednega profesorja v pokoju Univerze Johannesa Keplerja v Linzu. Središče njegovega raziskovanja so bili Walsh funkcije, teorija matematičnih sistemov in kriptografija. Še danes nadaljuje raziskave v teoriji sistemov in zgodovini informacijske tehnologije. Je predan zbiratelj temeljne znanstvene literature in naprav iz zgodovine telekomunikacij. Je urednik zbirke na temo zgodovine znanosti in tehnologije pri založbi Trauner, Linz.

 

Publikacije Jurija Vege smo uvrstili v Zbirko raritet in stare periodike in vas vabimo k ogledu publikacij.  Kontakt: vlasta.stavbar@um.si