Foto 1: Beremo v gozdnih knjižnicah
06. Junij 2024

Torek, 11. junij, 17.00, Botanični vrt Univerze v Mariboru

Letošnji dan turizma bo Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije, Andragoškim centrom Slovenije in Gozdarsko knjižnico (Gozdarski inštitut Slovenije) obeležil s povabilom k branju v gozdu. Univerzitetna knjižnica Maribor se pobudi pridružuje z več dogodki, s katerimi želimo prispevati k spodbujanju bralne kulture in krepiti pozitiven odnos do narave. Z dogodki se pridružujemo tudi Nacionalnemu mesecu skupnega branja, katerega osrednja tema je letos branje v javnem prostoru (več: https://nmsb.pismen.si).

Za prvo branje v gozdni knjižnici smo kot lokacijo izbrali Botanični vrt Univerze v Mariboru, kot čtivo pa knjigo avtorice Diane Adriaenssen o življenju in delu dendrologov in hortikulturistov – zakoncev De Belder. Jelena De Belder Kovačič je svetovno znana žlahtniteljica, hortikulturistka in dendrologinja, ki po materini strani izhaja iz okolice Maribora. Knjiga z naslovom Jelena in Robert de Belder, plemenita kot mati narava je leta 2008 izšla pri Založbi Pivec.

Dogodek bo moderirala bibliotekarka Univerzitetne knjižnice Maribor Boža Janžekovič. Metka Pivec, strokovna sodelavka v Botaničnem vrtu, bo predstavila Jeleno de Belder Kovačič ter rastline v botaničnem vrtu, ki so z njo povezane. Prebrali bomo nekaj zanimivosti iz omenjene knjige, med drugim tisto o nepozebniku, ki je poimenovan po njej ter se o njih pogovarjali. Ker nepozebnik raste tudi v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, si ga bomo ogledali v živo.

Zbirno mesto bo ob 17. uri  pred vhodom v botanični vrt, od koder se bomo sprehodili do senčnih klopi na robu vrta. V primeru slabega vremena bo dogodek v večnamenskem prostoru Botaničnega vrta.

Za obiskovalce dogodka je vstop v botanični vrt prost.