30 April 2023



18.04.23

Univerzitetna knjižnica Maribor bo leta 2028 praznovala 125 let svojega delovanja. Ker pa letos mineva 120 let od ustanovitve Knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katere izhaja današnja UKM, bomo tudi to obletnico malce obeležili. V petek, 26. maja, bomo priredili dogodek v sklopu cikla Večeri pod arkadami. V sproščenem vzdušju, z glasbo in pripovedovanjem anekdot in spominov o knjižnici, ga želimo preživeti skupaj z vami.                Časopisna čitalnica (Zbirka drobnih tiskov UKM)

Vabimo vas, da nam pomagate tudi pri oblikovanju vsebine. Ob anekdotah, ki smo jih zbrali že ob 110-letnici UKM, bi želeli zbrati še nove. Nagovarjamo vas, da na kratko, morda humorno, zapišete, kaj se vam je v knjižnici pripetilo, kaj vas navdihuje, zakaj je knjižnica za vas pomembna. Zbirali bomo pripovedi uporabnikov ter sedanjih in dosedanjih zaposlenih. Zelo veseli bomo, če se nam boste na dogodku pridružili tudi kot pripovedovalci.

Zapise zbiramo na naslovih sodelavcev dr. Vlaste Stavbar in Boruta Gombača (vlasta.stavbar@um.si, borut.gombac@um.si) ali s klasično pošto (UKM, Gospejna 10, Maribor, pripis ANEKDOTE) do 3. maja. Nato jih bomo izbrali in uredili, vam pa se oglasimo glede načina interpretacije. Morda iz njih ob 125-letnici nastane nova knjiga.

                                                                                                                                                                   



13.04.23

Avla

Fotografska razstava dveh makedonskih fotografov, ki je nastala v sodelovanju Fotokluba Maribor, Fotokluba Ohrid in Fotografske zveze Makedonije.

 

Na ogled do 8. maja.

                                                                                                                                                                                   Avtor fotografije: Zoran Andonov



13.04.23

Likovno razstavišče

Razstava fotografij mojstra Miša Hochstätterja je posvečena petdesetletnici njegovega delovanja, kustosinja je Nina Jeza, odprtje bo glasbeno popestril Marko Grobler.

Maestro Hochstätter se predstavlja z zadnjo serijo fotografij pokrajin, za katero je leta 2020 dobil Glazerjevo listino. Predvsem ne želi predstavljati fotografij v obliki dokumentov prostora in časa, in jih tudi zato pre-stavlja v brezčasnost. Pravi, da mora sicer vsaka razstava imeti nek notranji red, mir, tišino ali zbranost. Maestro je sanjač in nepoboljšljivi romantik, kar pušča pečat v njegovi fotografiji, ki gledalca nagovarja z besedami: “Pustim ti svobodo lastne interpretacije, sanjarjenja in možnosti, da dáš fotografiji svojo vsebino. Popeljati te moram ven, na svetlo, ti odpreti horizont, pot pa si izbereš sam.”

Na ogled do 3. junija.



05.04.23

Grajski trg

Malo narave in miru v centru mesta ponuja Mariborski park in z njim Trije ribniki, ki so ena najbolj obiskanih lokacij v Mariboru. Danes priljubljeno sprehajališče pa je imelo v preteklosti povsem drugo vlogo.

Razglednice iz Zbirke drobnih tiskov UKM pričajo o povezanosti mesta in Treh ribnikov včasih in danes.

Razstavo o priljubljenem sprehajališču Trije ribniki v mariborskem Mestnem parku sta pripravila avtorica Gabrijela Kolbič in oblikovalec Dejan Štampar. Na ogled v aprilu in maju 2023.

 

 



21.03.23

Nov recenzirani referenčni vir o jezikovnih manjšinah v Evropi, ki zagotavlja izčrpno dokumentacijo o avtohtonih in priseljenskih jezikovnih manjšinah v evropskem prostoru. Vsebuje različne vsebine – standardizirane pregledne članke, poglobljene raziskovalne članke, večpredstavnostna gradiva in primarne vire.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:

https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Testiranje traja do 30. aprila 2023, omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).



21.03.23

Celovito referenčno orodje, namenjeno izobraževanju medicinskih sester o medicini in najboljših praksah zdravstvene nege. Vsebuje informacije o boleznih, o zdravilih, module nadaljnjega izobraževanja, vsebine o veščinah in kontrolne sezname kompetenc, pa tudi videoposnetke in slike ter načrte zdravstvene nege. Omogoča tudi povezljivost z e-knjigami in mobilno aplikacijo.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:

https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Testiranje traja do 15. maja 2023, omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).