Hči nemškonacionalnega odvetnika dr. Eduarda Glantschnigga. Leta 1889 se je družina preselila v Maribor, kjer  je Margarete končala osnovno, meščansko šolo ter nemško učiteljišče. Z ovdovelo materjo se je odselila v Gradec, kjer je poučevala na evangeličanski šoli. Poročila se je s filozofom, univerzitetnim profesorjem in z njim odšla v Kiel. Po vojni se je vrnila v Gradec.
Njeno literarno delo je obsežno. Bila je pesnica, tudi v mariborskem nemškem narečju. Bila je avtorica številnih proznih stvaritev, med njimi obširne avtobiografske pripovedi Jugend im Weinland ( Mladost v deželi vina), 1963, v kateri slika Maribor z začetka 20. stoletja. Prav tako je avtobiografsko prikazala Celje s konca 19. stoletja v delu Und deine Wälder rauschen fort ( In tvoji gozdovi še naprej šumijo), 1942. Na severu Nemčije je bila vneta nacistka, po vojni pa se je vrnila h krščanstvu.

dr. Bruno Hartman

 

Viri: 
Wilhelm Danhofer, Die Zeit der Ersten Republik 1918-1938. V: Literatur in Steiermark, Steiermärkische Landesregierung, Graz, 1976, str. 352-353.
WIKIPEDIA: http://de.wikipedia.org/wiki/Margarete_Weinhandl
Tagespost, 4. junija 1975, str. 7.