15. April 2021

Tehnološki napredek pospešeno spreminja način izvajanja znanstvenih raziskav. Sodobna elektronska infrastruktura in digitalne storitve so omogočili prehod iz tradicionalnih v visoko zmogljive raziskave, ki utirajo pot znanstvenim inovacijam v korist svetovni javnosti. Kljub temu so izmenjava znanja, digitalne storitve in razpoložljivost podatkov zunaj geografskih meja in znanstvenih področij še vedno omejeni, kar preprečuje, da bi globalne raziskave dosegle maksimalne rezultate.

Evropska komisija si prizadeva te ovire premagati z vodenjem aktivnosti za vzpostavitev Evropskega oblaka odprte znanosti. EOSC je zaupanja vredno integrirano virtualno okolje, ki omogoča nemoten dostop do podatkov in interoperabilnih storitev, ki bodo milijonom znanstvenikov omogočale dostop, shranjevanje, upravljanje, analiziranje, deljenje in ponovno uporabo raziskovalnih podatkov, onkraj meja držav in znanstvenih disciplin.

V okviru teh prizadevanj je projekt "National Initiatives for Open Science in Europe“, v katerem sodelujeta Univerzitetna knjižnica Maribor in Arnes, eden od ključnih akterjev. Nudi celovite rešitve za podporo k upravljanju EOSC-a, prispeva k njegovemu portfelju storitev in vključuje regionalne raziskovalne skupnosti, s čimer podpira inovativno in vključujočo znanost.

Projekt NI4OS-Europe je prejel sredstva iz okvirnega programa za raziskave in inovacije Evropske unije Obzorje 2020 na podlagi sporazuma o nepovratnih sredstvih št. 857645.

Spletna stran: ni4os.eu​ | Twitter: NI4OS_eu | Facebook: NI4OS | Instagram: NI4OS.eu

Vabimo vas, da se naročite na prejemanje obvestil nastajajoče Slovenske skupnosti http://bit.ly/prijavaSSOZ.