Dan Podjed
Dan Podjed in Jerneja Ferlež
11. Junij 2021

Splet

V video Zasedanjih s knjigami se je z antropologom dr. Danom Podjedom ob njegovih knjigah Videni, Antropologija med štirimi stenami in Why the World Needs Anthropologists pogovarjala dr. Jerneja Ferlež. Posnetek je na ogled na YouTube kanalu UKM: https://youtu.be/6-RbFrY6O28

Antropolog dr. Dan Podjed je znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in izredni profesor za področje kulturne in socialne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se posveča razmerju med ljudmi in tehnologijami ter razvoju trajnostnih izdelkov in storitev po meri ljudi. Med letoma 2010 in 2018 je bil vodja Mreže za aplikativno antropologijo Evropskega združenja socialnih antropologov, od leta 2018 pa je njen izvršni svetovalec. V okviru te mreže je leta 2013 zasnoval mednarodni simpozij Zakaj svet potrebuje antropologe (Why the World Needs Anthropologists) in vodil njegovo organizacijo do leta 2018.

V čitalnici Univerzitetne knjižnice Maribor se je o odnosu med človekom in tehnologijami, vplivu pandemije na naša življenja ter vpetosti antropologov v sodobno družbeno dogajanje z njim pogovarjala bibliotekarka UKM in etnologinja dr. Jerneja Ferlež. Govorila sta ob Podjedovih knjigah, ki so izšle v zadnjih treh letih – Videni (Založba ZRC, 2019), Antropologija med štirimi stenami (Založba ZRC, 2020) in Why the World Needs Anthropologists (Routledge, 2021).