Tito: Der ewige Partisan
Biografije

Tito: Der ewige Partisan

Calic, Marie-Janine

Josip Broz Tito kot večni partizan - tipično bitje dobe skrajnosti, ki jo je osebno doživljal, trpel in oblikoval. Ob smrti je veljal za mednarodno priznanega državnika. Danes ga imajo mnogi za brutalnega diktatorja. Toda kakšen je bil v resnici? Marie-Janine Calic razkriva zgodovinsko osebnost, ki se skriva za legendami, in pripoveduje zgodbo o pustolovskem življenju, ki odraža vzpon in padec Jugoslavije.
 


Angela Merkel: kanclerka, ki je pustila pečat
Biografije

Angela Merkel: kanclerka, ki je pustila pečat

Weidenfeld, Ursula

Mogočnemu uradu nemške politike se še nihče nikoli ni prostovoljno odrekel – razen Angela Merkel. Do konca svojega mandata je dosegla izjemno odobravanje, vedno znova se je dokazovala kot krizna menedžerka. In tako jo cenijo Nemci: Angela Merkel je tako pragmatična, kot bi Helmut Schmidt rad bil. Ideologije, svetovni nazori, temeljna vprašanja jo le malo zanimajo.
Brez težav je zaklala več svetih krav krščanskih demokratov, kot na primer obvezno služenje vojaškega roka ali jedrsko energijo. Kritiki so ji zato očitali, da je bil njen lastni program to, da je bila kanclerka. Kljub temu je brez ideologije in brez vizije zaznamovala obdobje nemške politike: leta med 2005 in 2021 so brez dvoma leta Merklove. Zdaj, ko gre to obdobje h koncu, je čas, da si ga ogledamo natančneje: Kaj ostaja? Ali je šlo le za »samo« pragmatično vladanje ali pa je bil sprožen razvoj, ki je tako vladanje presegel?
Da, za ta razvoj gre, pravi Ursula Weidenfeld, in ta razvoj bo tudi odločilen za naslednja leta. Ta knjiga je več kot le obračun. Skuša predstaviti fenomen Merkel – in prikazuje sliko ženske, ki je spremenila Nemčijo.


Ljubice in kraljice
Biografije

Ljubice in kraljice

Craveri, Benedetta

Cobiss ID= 56661251


Orbán
Biografije

Orbán

Lendvai, Paul

Cobiss ID: 30049283

Življenjepis Viktorja Orbána, najuspešnejšega in verjetno najnevarnejšega politika v madžarski zgodovini.


Neavtorizirana avtobiografija
Biografije

Neavtorizirana avtobiografija

Assange, Julian

Cobiss ID: 302813696

"Julian Assange ostaja zvest svojemu kompleksnemu značaju in posnete ter zapisane biografske izpovedi pred izdajo ne želi avtorizirati. Zato jo uredniki in založniki uredijo in izdajo neavtorizirano. To jim omogočajo tudi že podpisane pogodbe."

vir: https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=7191

 


Gospod Leon Štukelj in Tovarišija
Biografije

Gospod Leon Štukelj in Tovarišija

Čuk, Ivan, Puhar, Alenka, Vest, Aleks Leo

Spomini olimpionika

COBISS ID: 302719488


Gorbachev
Biografije

Gorbachev

Taubman, William

Cobiss ID: 3890036


Staljinova kći
Biografije

Staljinova kći

Sullivan, Rosemary

Cobiss ID: 4656567


Robin
Biografije

Robin

Itzkoff, Dave

Cobiss ID=96802049

 


Priča Hitler
Biografije

Priča Hitler

Hett, Benjamin Carter

"Biografija Hansa Littna, ki prihaja izpod peresa Benjamina Hetta, je spretno zgrajena in se opira na temeljito raziskano gradivo. Tekoče spisan portret hrabrega in zapletenega človeka je izjemno berljiv in poln -zanimivih dogodkov, sporočilo pa je krvavo resno. Delo Hitler priča se znane teme loti z novega zornega kota in je pri tem izvirno pričevanje o brezzakonju, ki je spremljalo nacistični prevzem oblasti, in sočasno ganljiv poklon človeku, ki je izgubil življenju, ker se je uprl nazadovanju v barbarstvo."

(David Blackbourn, Univerza Harvard)

Cobiss ID=294762240

Strani