06 Oktober 202005.10.20

Univerzitetna knjižnica Maribor je v sodelovanju s konzorcijem Cosec za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru uspela pridobiti dostop do informacijskega servisa Taylor & Francis v polnem obsegu do konca leta 2020. Potekajo tudi prizadevanja za enak dostop v letu 2021.

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Na UM bodo na voljo vse tri vsebinske zbirke tega servisa:
-    Science & Technology Library,
-    Social Science and Humanities Library,
-    Medical Library.

Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic UM.

Vstopna povezava: https://ukm.um.si/elektronski-viri#t  

Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.


Ponovno ponujamo tudi testni dostop do e-vira Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online, ki ga pripravlja založba Brill.

Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online  je obsežna spletna enciklopedija, ki z različnih vidikov ponuja celovit pregled družine slovanskih jezikov od indoevropskih korenin do danes. V njej najdete več kot 400 prispevkov o slovanskih jezikih, med drugim tudi o njihovih povezavah z drugimi jeziki.

Testiranje je na voljo do 4. novembra 2020.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Za brskanje po enciklopediji priporočamo uporabo brskalnika Chrome.

Prosimo vas, da o obeh dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.02.10.20

Akademska slikarka Ida Brišnik Remec razstavlja svoja prepoznavna cvetlična ali splošneje rastlinska tihožitja s prevladujočimi središčnimi kompozicijami enega samega likovnega objekta. Z njimi posreduje intimno občutenje pozitivnega izžarevanja.

Na ogled od 6. do 17. oktobra.02.10.20

Glazerjeva dvorana

Vljudno vas vabimo na pogovor o knjigi Iva Svetine in Gregorja Radonjiča
DREVESA
Pogovor bo v torek, 6. oktobra 2020, ob 17.30

Knjiga Drevesa je zagotovo posebna knjižna izdaja, saj je ni enostavno žanrsko umestiti. V njej je namreč kombinacija poezije Iva Svetine in fotografij Gregorja Radonjiča, vendar na način, da pesem in fotografija delujeta kot celota, se dopolnjujeta in bralcu omogočata posebno bralsko doživetje. Knjiga se v celoti nanaša na tematiko dreves in gozdov in pomeni prvi tovrstni avtorski pristop pri nas. Nekatere Svetinove pesmi so v knjigi objavljene prvič.
Ivo Svetina je pesnik, dramatik in esejist. Izdal je več kot trideset pesniških zbirk in napisal več gledaliških iger. Za svoje pesniško delo je dobil vse pomembne slovenske nagrade. Gregor Radonjič ob petindvajsetletnem samostojnem ustvarjanju s svojimi fotografijami večkrat sodeluje s pesniki pri skupnih knjižnih izdajah in multimedijskih predstavitvah.
Z avtorjema se bo pogovarjal knjižničar in pesnik Borut Gombač, letošnji Veronikin nagrajenec.
Dogodek bo na instrumentu iz dreves popestril glasbenik Mitja Novak.

Veselimo se vaše prisotnosti!

Število obiskovalcev bo zaradi varovanja zdravja skladno z Odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, žal, omejeno. Podatke o obiskovalcih bomo hranili mesec dni.25.09.20

Knjižno razstavišče, splet

Avtorji razstave v sklopu dogodkov Slovenskega slavističnega kongresa 2020 so dr. Karmen Salmič Kovačič, Kornelija Sorger in Dejan Kac. Virtualna inačica razstave je dostopna na domači strani UKM.

Na ogled od 1. oktobra do 3. novembra.03.09.20

Avla

Fotografije Branimirja Ritonje, razstavljene v okviru Festivala fotografije Maribor 2020, prikazujejo zgodbe ljudi, ki jim je na novo začrtana meja obrnila življenje na glavo.

Na ogled do 21. novembra.