18.07.22

Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije je objavila javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v odprtem dostopu za leto 2022.

Razpis ponuja možnost povračila stroškov APC raziskovalnim organizacijam oziroma raziskovalcem za znanstvene objave v odprtem dostopu, če so ti plačali stroške APC med 2. 9. 2021 in 1. 9. 2022 ter izpolnjujejo pogoje iz 6. tč. omenjenega razpisa.

Čas trajanja javnega razpisa: do 15. 9. 2022.

Za pomoč pri izpolnjevanju razpisne dokumentacije lahko povprašate v fakultetnih knjižnicah ali v UKM na e-naslov: odprimo@um.si01.07.22

V ponedeljek, 4. 7. 2022, začne v Univerzitetni knjižnici Maribor veljati poletni odpiralni čas.

Knjižnica bo čez teden, razen ob sredah, odprta od 8. do 14. ure, ob sredah je odpiralni čas med 8. do 17. uro.

Ob sobotah bo knjižnica odprta od 9. do 13. ure.

Čitalnica ČUK bo od ponedeljka do sobote odprta med 12. in 24. uro, ob nedeljah bo zaprta.

Knjižnica in čitalnica ČUK bosta po poletnem odpiralnem času odprti do 14. 8. 2022.

 

 

POLETNI ODPIRALNI ČAS KNJIŽNICE

PONEDELJEK, TOREK, ČETRTEK, PETEK: 8.00–14.00

SREDA: 8.00–17.00

SOBOTA: 9.00–13.00

 

POLETNI ODPIRALNI ČAS ČITALNICE ČUK

PONEDELJEK–SOBOTA: 12.00–24.00

NEDELJA: ZAPRTO05.09.14

Novo spletno stran še dopolnjujemo. Vabimo vas h komentarjem, predlogom in pripombam.07.06.23

Avla

Razstava prinaša utrinke iz delovanja in domovanj knjižnice od ustanovitve leta 1903 do danes.07.06.23

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto:

TEHNIČNI DELAVEC V (I) v ENOTI ZA PRIDOBIVANJE IN OBDELAVO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA - M/Ž.

Kandidati se lahko prijavijo do 14.6.2023.

/sites/default/files/u59/objava_prostega_delovnega_mesta_tehnicni_delavec_v_i.pdf06.06.23

Grajski trg

Razstava prinaša kronološki pregled delovanja knjižnice od ustanovitve leta 1903 do danes.

Avtorici razstave: Gabrijela Kolbič in

dr. Vlasta Stavbar.

Oblikovanje: Dejan Štampar.

Gradivo: zbirke in fond UKM.06.06.23

Knjižno in Likovno razstavišče

Razstava 40 LET SEM DELAL: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka je nastala leta 2022 ob 70. obletnici Slovenskega gledališkega inštituta. V UKM gostuje v okviru Borštnikovega srečanja.

Na ogled do 17. junija.06.06.23

Sreda, 7. junij, 18.00, Knjižno in Likovno razstavišče

Razstava 40 LET SEM DELAL: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka je nastala leta 2022 ob 70. obletnici Slovenskega gledališkega inštituta. V UKM gostuje v okviru Borštnikovega srečanja.

Na ogled od 7. do 17. junija.02.06.23

Četrtek, 8. junij, 17.00, Glazerjeva dvorana

V okviru Spominjaj in cikla Rajhmanovo predavanje bosta letos predavala prof. dr. Vinko Potočnik in mag. Majda Potrata, prireditev bo povezoval mag. Franci Pivec.

Letošnji Dan Primoža Trubarja nosi skupni naslov Jezikovno načrtovanje in jezikovna politika.02.06.23

Sreda, 7. junij, 12.00, Glazerjeva dvorana

Pomen Glazerjevega večplastnega delovanja bodo ob 130. obletnici njegovega rojstva predstavili Andrej Brvar, dr. Jožica Čeh Steger, Borut Gombač, dr. Vlasta Stavbar in mag. Franci Pivec.

Pogovor, ki ga bo povezovala Darka Tancer-Kajnih, organizirata UKM in Mariborska knjižnica.02.06.23

SODELUJTE V ANKETI O ZADOVOLJSTVU UPORABNIKOV S STORITVAMI UKM.
Vaše mnenje je za nas pomembno!

Vaše odgovore pričakujemo do 19. 06. 2023. Hvala za sodelovanje!

 

Komisija za kakovost UKM30.05.23

Spoštovani,

zaradi stavke v visokem šolstvu je knjižnica v torek, 30. maja 2023, zaprta.26.05.23

Pod arkadami UKM

Avtorja razstave na prostem, ki je nastala ob Slovenskih dnevih knjige v Mariboru, sta Borut Gombač in dr. Jerneja Ferlež.

Razstavo je oblikoval Rafael Kurnik, avtor fotografij je Sašo Logar.

 

 26.05.23

Sreda, 31. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana

Avtorica prof. ddr. Marija Stanonik in gospa Zarika Snoj Verbovšek, urednica pri založbi Slovenska matica, bosta predstavili antologijo Brez križa in spomina: slovensko pesništvo na drugi strani med drugo svetovno vojno in po njej.

Knjiga Brez križa in imena predstavlja pesemski opus Slovenk in Slovencev, ki so se v drugi svetovni vojni znašli »na drugi strani vojne vihre«, torej njihova poezija ni nastajala v okviru NOB ali med nemškimi in italijanskimi mobiliziranci. Z izdajo tega opusa akademikinja prof. ddr. Marija Stanonik zaokrožuje svoje knjižne predstavitve medvojnega slovenskega pesništva.

Pesmi so v knjigi razvrščene v sedem razdelkov – prvi in drugi sta namenjena domu in domovini, tretji je zaznamovan z bojno tematiko, tako proti okupatorju kot v bratomorni vojni. Četrti razdelek se klanja smrti, peti je razčlenjen na osebno izpoved, ljubezen in naravo, prav tako šesti razdelek, ki je izrazito religiozen. Sedmi razdelek pa obsega pesmi in sonetne vence, ki pričujejo o intelektualni in estetski širini njihovih avtorjev.25.05.23

Torek, 30. maj, 12.00, Pod aradami UKM

Vabimo vas na svečano otvoritev 26. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bo potekala pod arkadami UKM. Na otvoritvenem dogodku bo razglašena prejemnica letošnje nagrade Vasje Cerarja za vrhunske prevode mladinske književnosti. Za nagrado se potegujejo nominiranke Nada Grošelj, Diana Pungeršič in Mateja Seliškar Kenda.  Ob tej priložnosti bo pod arkadami UKM odprtje tematske knjižne razstave Svetovi, ki jih ustvarja branje.

Prisotne bodo nagovorile direktorica MKC Marja Guček, ravnateljica UKM mag. Dunja Legat in predsednica Odbora za kulturo MOM Davorka Pregl. Nastopila bo violinistka Špela Huzjak.25.05.23

Univerzitetna knjižnica Maribor organizira testni dostop do informacijskega orodja FUNDING INSTITUTIONAL, ki ga ponuja založba Elsevier. Testiranje e-vira traja do 17. junija 2023.

Funding Institutional

je iskalnik, ki pomaga najti in analizirati možnosti financiranja raziskovalnih projektov. Zagotavlja možnost celovitega pregleda svetovnih virov financiranja projektov, vključno z državnimi subvencijami, zasebnimi fundacijami in sponzorstvi podjetij. Uporabnikom omogoča spremljanje trendov financiranja, prepoznavanje potencialnih sodelavcev in ustvarjanje opozoril po meri.

Način dostopa je odvisen od tega, ali do orodja dostopamo znotraj univerzitetnega omrežja ali zunaj njega.

Če dostopamo znotraj omrežja UM, se avtoriziramo z osebnim “Elsevierjevim“ profilom. Tega si lahko uredimo v okviru ScienceDirecta ali Scopusa ali pa se registriramo v samem orodju Funding Institutional. Ob prijavi v aplikacijo nato v zgornjem desnem kotu aplikacije kliknemo na SignIn in se prijavimo z Elsevierjevim osebnim profilom.

Za dostop do Funding Institutional zunaj omrežja UM je potrebno osebni Elsevierjev profil dodatno registrirati s posebnim avtorizacijskim postopkom. Potencialne interesente vabimo, da pošljejo zahtevek iz univerzitetne elektronske pošte na e-naslov bojan.ostir@um.si.

Na voljo so tudi dodatne informacije in gradivo o uporabi aplikacije.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

 25.05.23

Univerzitetna knjižnica Maribor organizira testni dostop do informacijskega orodja SciVal, ki ga ponuja založba Elsevier. Testiranje vira traja do 17. junija 2023.

Scival

je spletna analitična rešitev, zasnovana za pomoč raziskovalcem in institucijam pri spremljanju, merjenju in vizualizaciji njihove raziskovalne uspešnosti, primerjanju z drugimi, razvoju strateških partnerstev, prepoznavanju in analiziranju novih, nastajajočih trendov na področju raziskav in financiranja ter ustvarjanju edinstveno prilagojenih, avtomatiziranih poročil.

Ob standardnem pogoju (dostop znotraj omrežja UM ali s pomočjo oddaljenega dostopa) je za uporabo potrebna še dodatna avtentikacija – osebni “Elsevierjev“ profil. Tega si je mogoče urediti v okviru ScienceDirecta ali Scopusa, lahko pa se registriramo tudi v samem orodju Scival.

Ob prijavi v aplikacijo nato v zgornjem desnem kotu aplikacije kliknemo na SignIn in se prijavimo z Elsevierjevim osebnim profilom.

Na voljo so tudi dodatne informacije in gradivo o uporabi aplikacije.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.22.05.23

V ponedeljek, 29. maja 2023, ob 17. uri bo univerzitetna knjižnica sodelovala na Slavnostni akademiji ob 120. obletnici Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katerega je izšla tudi današnja Univerzitetna knjižnica Maribor. Dogodek bo v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor, Grajska ulica 2.

 

Slavnostni govornik bo predsednik Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča v Mariboru in dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru prof. dr. Darko Friš.

Pripovedovalca: Jure Ivanušič in Stane Kocutar, glasba: Jure Ivanušič.22.05.23

V petek, 26. maja 2023bo knjižnica zaradi prireditve ob obletnici UKM odprta le do 17.30

Čitalnica ČUK bo tega dne odprta med 9. in 24. uro.

Ker bo od 18. do približno 20. ure pod knjižničnimi arkadami prireditev z glasbo, bo proces študija v čitalnici morda nekoliko moten, za kar se vam opravičujemo. Vabimo vas, da se nam pridružite na prireditvi.

 

V ponedeljek, 29. maja 2023, bo knjižnica zaradi strokovnega izobraževanja zaposlenih zaprta.

Čitalnica ČUK bo tega dne odprta med 9. in 24. uro.

 

Hvala za razumevanje.19.05.23

Petek, 26. maj, 18.00, Pod arkadami UKM

Prisrčno vabimo na dogodek Anekdote in spomini ob 120-letnici UKM: pripovedovalni večer, ki bo potekal v sklopu cikla Večeri pod arkadami. Letošnje leto namreč obeležujemo 120 let ustanovitve knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katerega izhaja današnja UKM.

Nagovoru ravnateljice UKM mag. Dunje Legat in rektorja UM prof. dr. Zdravka Kačiča  bo sledil družabni večer ob pripovedovanju anekdot in spominov na knjižnico. Večer bo glasbeno popestrila skupina Invite.19.05.23

Petek, 26. maj, 18.00, Pod arkadami UKM

Prisrčno vabimo na dogodek Anekdote in spomini ob 120-letnici UKM: pripovedovalni večer, ki bo potekal v sklopu cikla Večeri pod arkadami. Letošnje leto namreč obeležujemo 120 let ustanovitve knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katerega izhaja današnja UKM.

Nagovoru ravnateljice UKM mag. Dunje Legat in rektorja UM prof. dr. Zdravka Kačiča  bo sledil družabni večer ob pripovedovanju anekdot in spominov na knjižnico. Večer bo glasbeno popestrila skupina Invite.19.05.23

Sreda, 24. maj, 9.00–13.00, Trg svobode

UKM bo na dogodku v okviru Tedna vseživljenjskega učenja predstavila svoje sodelovanje v nastajajočem projektu občanske znanosti, ki je povezan z raziskovanjem hrčkov v panonskem stepskem prostoru.18.05.23

Torek, 23. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana

Publikacijo bodo z različnih vidikov predstavili trije avtorji – etnologinja Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti, jezikoslovka Nina Zver z Univerze v Mariboru in zgodovinar Hermann Kurahs iz Radgone/ Bad Radkersburga. Dogodek soorganizirajo Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor, Avstrijska čitalnica Maribor, Pavlova hiša, Slavistično društvo Maribor in  Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Gormerkanska kniga je izjemno odkritje za slovensko-avstrijsko regionalno zgodovino. V to tabelarno zasnovano gospodarsko knjigo kmečkih veleposestnikov družine Hois iz Potrne pri Radgoni so več kot štirideset let zapisovali vse podatke o dninarjih, deklah in hlapcih, poljedelskih opravilih, obsegu letine, prodaji dobrin, vinogradništvu in čebelarstvu – vse v slovenskem jeziku. Knjiga zato nudi odličen vpogled v tedanje kmečko življenje in delovna opravila, zlasti pa priča o močni prisotnosti slovenskega jezika severno od šele pozneje zarisane »jezikovne meje«. 17.05.23

23. – 25. maj, 11.00 –17.00, Pod arkadami UKM

Tradicionalno Tržnico pod arkadami tokrat prirejamo še v dodatnem, pomladnem terminu. Odpisano gradivo bo na voljo od torka, 23. maja, do četrtka, 25. maja, med 11.00 in 17. 00 uro. Tržnica bo tako prvič izvedena izven Študentskega oktobra, ohranja pa svojo vsebino – po simboličnih cenah bo naprodaj odpisano knjižnično gradivo.

Vabljeni, da si obogatite knjižne zaloge – starejše knjige lahko imajo aktualno vsebino!17.05.23

23. – 25. maj, 11.00 –17.00, Pod arkadami UKM

Tradicionalno Tržnico pod arkadami tokrat prirejamo še v dodatnem, pomladnem terminu. Odpisano gradivo bo na voljo od torka, 23. maja, do četrtka, 25. maja, med 11.00 in 17. 00 uro. Tržnica bo tako prvič izvedena izven Študentskega oktobra, ohranja pa svojo vsebino – po simboličnih cenah bo naprodaj odpisano knjižnično gradivo.

Vabljeni, da si obogatite knjižne zaloge – starejše knjige lahko imajo aktualno vsebino!17.05.23

ATHENA European University v tednu 15. – 19. maja na Kreti izvaja kombiniran intenzivni program mehkih veščin ATHENA Soft & Research Skills Academy.

Mednarodnega izobraževanje so se udeležili tudi zaposleni iz UKM, ki kot predavatelji predstavljajo naslednje vsebine:

 

Renata Močnik, 15. 5.: Doing systematic literature review

Miloš Petrovič, 16. 5.: Information skills for students and teachers

Jerneja Grašič, 17. 5.: Evaluating sources and referencing using EndNote.

Bernarda Korez, 18. 5.: Where and How to Publish

Dunja Legat, 19. 5.: Research Data Management

Mateja Borak, 19. 5.: Information Literacy skills - searching and evaluating sources

 17.05.23

Ponedeljek, 22. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana     

V sklopu Zasedanj s knjigami predstavljamo monografijo prof. dr. Franca Janžekoviča Makroekologija: analiza biodiverzitetnih podatkov. Knjiga je univerzitetni učbenik, v katerem je na enem mestu zbrano znanje o zbiranju, analizi in vrednotenju biodiverzitetnih podatkov. Izšla je pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru.

Monografijo bo predstavil avtor prof. dr. Franc Janžekovič, pred dvorano pa bo dogodek pospremila razstava ilustracij iz knjige, ki jih je ustvarila Maša Miklavc.

Učbenik je prosto dostopen na povezavi https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/73412.05.23

Alternator, strokovna spletna revija, ki jo pišejo raziskovalci in raziskovalke, je objavil prispevek z naslovom In memoriam: Aaron Swartz – etični heker, ki je verjel v odprti dostop. 

Aaron Swartz je bil čudežni deček interneta 2.0, ki je sodeloval pri razvoju protokola RSS, spletne strani Reddit in avtorskih licenc Creative commons. Poleg tega je bil goreč zagovornik informacijske svobode in avtor Gverilskega manifesta za odprti dostop (Guerilla manifesto for open access).

Priporočamo v branje – tudi v luči razmišljanja o genezi koncepta odprte znanosti.09.05.23

Knjižno razstavišče, Avla

Razstava prinaša pregled delovanja Kulturnega društva Pekre-Limbuš, ki je pomembno oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. Slavnostni govornik ob odprtju razstave bo dolgoletni vodja društva Tone Partljič.

Leta 1953 je v Pekrah pričelo delovati kulturno društvo, ki je v zadnjih sedmih desetletjih s krajšo prekinitvijo oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. V počastitev tega jubileja je Kulturno društvo Pekre-Limbuš v sodelovanju s UKM pripravilo razstavo, ki ob kratkem zgodovinskem pregledu v ospredje postavlja predvsem zadnjih sedemnajst let delovanja društva.

Na ogled do 3. junija.09.05.23

Petek, 12. maj, 17.00, Knjižno razstavišče

Otvoritev razstave, ki prinaša pregled delovanja Kulturnega društva Pekre-Limbuš, ki je pomembno oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. Slavnostni govornik bo dolgoletni vodja društva Tone Partljič.

Leta 1953 je v Pekrah pričelo delovati kulturno društvo, ki je v zadnjih sedmih desetletjih s krajšo prekinitvijo oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. V počastitev tega jubileja je Kulturno društvo Pekre-Limbuš v sodelovanju s UKM pripravilo razstavo, ki ob kratkem zgodovinskem pregledu v ospredje postavlja predvsem zadnjih sedemnajst let delovanja društva.

Na ogled od 12. do 31. maja.25.04.23

Med prazniki bosta knjižnica in čitalnica ČUK odprti po prilagojenem odpiralnem času. 

Želimo vam prijetne praznične dni!21.04.23

Torek, 25. april, 17. 00 , Glazerjeva dvorana                 

Na tokratnih Zasedanjih s knjigami predstavljamo monografijo Aleša Zelenka, ki temeljito predstavlja Rupnikovo linijo, sistem utrdb, nastalih tik pred drugo svetovno vojno na severni meji takratne Kraljevine Jugoslavije. Predstavljeni so zgodovinski okvir nastanka te obrambne črte, potek gradnje ter primerjava z utrdbami ostalih evropskih držav. Besedilo dopolnjuje slikovno gradivo, ki ga je avtor zbral skozi dolga leta raziskav. O knjigi se bo z avtorjem pogovarjal mag. Grega Žorž.18.04.23

Univerzitetna knjižnica Maribor bo leta 2028 praznovala 125 let svojega delovanja. Ker pa letos mineva 120 let od ustanovitve Knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katere izhaja današnja UKM, bomo tudi to obletnico malce obeležili. V petek, 26. maja, bomo priredili dogodek v sklopu cikla Večeri pod arkadami. V sproščenem vzdušju, z glasbo in pripovedovanjem anekdot in spominov o knjižnici, ga želimo preživeti skupaj z vami.                Časopisna čitalnica (Zbirka drobnih tiskov UKM)

Vabimo vas, da nam pomagate tudi pri oblikovanju vsebine. Ob anekdotah, ki smo jih zbrali že ob 110-letnici UKM, bi želeli zbrati še nove. Nagovarjamo vas, da na kratko, morda humorno, zapišete, kaj se vam je v knjižnici pripetilo, kaj vas navdihuje, zakaj je knjižnica za vas pomembna. Zbirali bomo pripovedi uporabnikov ter sedanjih in dosedanjih zaposlenih. Zelo veseli bomo, če se nam boste na dogodku pridružili tudi kot pripovedovalci.

Zapise zbiramo na naslovih sodelavcev dr. Vlaste Stavbar in Boruta Gombača (vlasta.stavbar@um.si, borut.gombac@um.si) ali s klasično pošto (UKM, Gospejna 10, Maribor, pripis ANEKDOTE) do 3. maja. Nato jih bomo izbrali in uredili, vam pa se oglasimo glede načina interpretacije. Morda iz njih ob 125-letnici nastane nova knjiga.

                                                                                                                                                                   13.04.23

Četrtek, 20. april, 17.00, Glazerjeva dvorana

Ob predstavitvi monografije, ki je izšla pri Založbi Obzorja Maribor, bo tekel pogovor med kiparjem ter gostoma,  dr. Damjanom Prelovškom, poznavalcem in spremljevalcem Gaberijevega dela in urednico monografije dr. Marijo Skočir.13.04.23

Torek, 18. april, 17.00, Avla

 

Fotografska razstava Makedonija je plod ustvarjalnega dela dveh makedonskih fotografov, ki je nastala v sodelovanju Fotokluba Maribor, Fotokluba Ohrid in Fotografske zveze Makedonije.

                                                                                                                                                                               Avtor fotografije: Zoran Andonov13.04.23

Avla

Fotografska razstava dveh makedonskih fotografov, ki je nastala v sodelovanju Fotokluba Maribor, Fotokluba Ohrid in Fotografske zveze Makedonije.

 

Na ogled do 8. maja.

                                                                                                                                                                                   Avtor fotografije: Zoran Andonov13.04.23

Sreda, 19. april, 17.00, Likovno razstavišče

Razstava fotografij mojstra Miša Hochstätterja je posvečena petdesetletnici njegovega delovanja, kustosinja je Nina Jeza, odprtje bo glasbeno popestril Marko Grobler.

Maestro Hochstätter se predstavlja z zadnjo serijo fotografij pokrajin, za katero je leta 2020 dobil Glazerjevo listino. Predvsem ne želi predstavljati fotografij v obliki dokumentov prostora in časa, in jih tudi zato pre-stavlja v brezčasnost. Pravi, da mora sicer vsaka razstava imeti nek notranji red, mir, tišino ali zbranost. Maestro je sanjač in nepoboljšljivi romantik, kar pušča pečat v njegovi fotografiji, ki gledalca nagovarja z besedami: “Pustim ti svobodo lastne interpretacije, sanjarjenja in možnosti, da dáš fotografiji svojo vsebino. Popeljati te moram ven, na svetlo, ti odpreti horizont, pot pa si izbereš sam.”

 

 13.04.23

Likovno razstavišče

Razstava fotografij mojstra Miša Hochstätterja je posvečena petdesetletnici njegovega delovanja, kustosinja je Nina Jeza, odprtje bo glasbeno popestril Marko Grobler.

Maestro Hochstätter se predstavlja z zadnjo serijo fotografij pokrajin, za katero je leta 2020 dobil Glazerjevo listino. Predvsem ne želi predstavljati fotografij v obliki dokumentov prostora in časa, in jih tudi zato pre-stavlja v brezčasnost. Pravi, da mora sicer vsaka razstava imeti nek notranji red, mir, tišino ali zbranost. Maestro je sanjač in nepoboljšljivi romantik, kar pušča pečat v njegovi fotografiji, ki gledalca nagovarja z besedami: “Pustim ti svobodo lastne interpretacije, sanjarjenja in možnosti, da dáš fotografiji svojo vsebino. Popeljati te moram ven, na svetlo, ti odpreti horizont, pot pa si izbereš sam.”

Na ogled do 3. junija.12.04.23

V Univerzitetni knjižnici Maribor smo pridobili dostop do poslovnega medija Bloomberg Adria, ki se primarno osredotoča na poslovne novice iz sveta finančnih trgov, bančnega sektorja, poslovnega sveta in ekonomije. Članki temeljijo na poglobljenih analizah, izhajajočih iz največjega analitičnega orodja Bloomberg Terminal, v okviru katerega 9000 analitikov globalno pripravlja analize in povzetke člankov. 

Dostop do vira je omogočen v časopisni čitalnici UKM.05.04.23

V nedeljo, 9. aprila 2023, in ponedeljek, 10. aprila 2023, bosta zaradi praznika knjižnica in čitalnica ČUK zaprti.

Želimo vam prijetne praznike.05.04.23

Grajski trg

Malo narave in miru v centru mesta ponuja Mariborski park in z njim Trije ribniki, ki so ena najbolj obiskanih lokacij v Mariboru. Danes priljubljeno sprehajališče pa je imelo v preteklosti povsem drugo vlogo.

Razglednice iz Zbirke drobnih tiskov UKM pričajo o povezanosti mesta in Treh ribnikov včasih in danes.

Razstavo o priljubljenem sprehajališču Trije ribniki v mariborskem Mestnem parku sta pripravila avtorica Gabrijela Kolbič in oblikovalec Dejan Štampar. Na ogled v aprilu in maju 2023.

 

 04.04.23

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto J017104 - SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III), V ENOTI ZA DOMOZNANSTVO IN POSEBNE ZBIRKE - M/Ž.

Kandidati se lahko prijavijo do 12.4.2023.

objava prostega delovnega mesta27.03.23

Študentski svet UM je izdal Poziv h kandidiranju za nagrade Univerze v Mariboru. Rok za prijave je 11. 4. 2023. Več informacij je v priloženem pozivu, priloženi so tudi obrazci za kandidaturo.

Namen poziva je med študenti Univerze v Mariboru prepoznati tiste študente, ki so aktivni na športnem, kulturnem, širšem obštudijskem področju ter na področju prostovoljstva.

Kandidirate lahko za naslednje nagrade:

 • Nagradi Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov UM: Znak Leona Štuklja in Plaketa Leona Štuklja.
 • Listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na UM.
 • Listino za pomembne kulturne dosežke študentov UM.
 • Listino za naj prostovoljca študenta UM.

https://ukm.um.si/sites/default/files/prireditve/poziv_h_kandidiranju_za_nagrade_um_2023.pdf

https://ukm.um.si/sites/default/files/prireditve/obrazec_kandidature_za_plaketo_leona_stuklja_obr_st.1.2.pdf

https://ukm.um.si/sites/default/files/prireditve/obrazec_kandidature_za_listino_za_razvoj_obstudijskih_d_obr_st.1.3.pdf

httts://ukm.um.si/sites/default/files/prireditve/obrazec_kandidature_za_listino_za_pomembne_kulturne_d_obr_st.1.4.pdf

https://ukm.um.si/sites/default/files/prireditve/obrazec_kandidature_za_listino_za_naj_prostovoljca_obr_st.1.5.pdf

 

 24.03.23

UKM med 29. 5. in 2. 6. 2023 organizira peti Erasmus+ Staff Training Week za knjižničarje. Prijave so odprte do 16. aprila. Vabljeni k prijavi!

From May 29th and 2nd of June 2023, the University of Maribor Library organises the 5th Erasmus+ Staff Training Week for librarians.  Call for applications is open untill 16th of April.

Prijavni obrazec/Application form:

https://estw.ukm.um.si/

 23.03.23

Sreda, 29. marec, 18.00, Glazerjeva dvorana

Redna letna skupščina Kluba prijateljev UKM bo sledila predavanjema sodelavk UKM dr. Vlaste Stavbar in dr. Jerneje Ferlež v organizaciji Kluba.

 

 23.03.23

Sreda, 29. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

Dr. Vlasta Stavbar in dr. Jerneja Ferlež bosta predstavili prispevka o slovenski učiteljici Antoniji Štupca in mariborski gradbeniški rodbini Kiffmann, ki sta ju objavili v Slovenskem almanahu XIX. stoletja.

 

 

 23.03.23

Likovno razstavišče

Slikar Bogdan Čobal se je rodil 19. avgusta 1942 v Zrenjaninu v Srbiji. Za svoja dela je prejel več nagrad in priznanj, med drugim stanovske nagrade Društva likovnih umetnikov Maribor (1994, 1997, 2005 in 2016), Glazerjevo listino za pregledno razstavo v Umetnostni galeriji Maribor (2003) in Glazerjevo nagrado za življenjsko delo (2019). Njegov likovni opus enakovredno zastopata grafika in slikarstvo, ki se pogosto tudi prepletata.

Razstava predstavlja likovna dela slikarja iz zbirke Umetnostne galerije Maribor. Kustos razstave je Mario Berdič Codella.

Na ogled do 15. aprila.23.03.23

Četrtek, 30. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

O srednjeveški sekvenci, ki je v prevodu izšla pri založbi KUD Logos, se bo z urednikom, prevajalcem in piscem spremne besede dr. Alenom Širco pogovarjal dr. Dejan Kos. Cikel Zasedanja s knjigami.

Kurt Ruh, eden izmed germanistov, ki se je v zadnjem času največ ukvarjal z nemško srednjeveško mistično književnostjo, med drugim tudi s pesmijo Granum sinapis, »Gorčično zrno«, ni pomišljal, da je ne bi označil za »najlepše pričevanje dionizijevske mistike v nemškem jeziku,« ki je »tako po obliki kot vsebini najlepše, kar je priskrbela duhovna poezija tistega časa«. V germanistiki je obveljalo mnenje, da avtor pesmi ni znan, čeprav je glede na »terminologijo« splošno sprejeto, da izhaja iz kroga klerikov, ki so bili blizu Mojstru Eckhartu ali so vsaj dobro poznali njegovo delo.

(Iz spremne besede Alena Širce)23.03.23

Torek, 28. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

Monografska mapa prinaša 83 samostojnih reprodukcij, ki tvorijo pregled umetnikovega bogatega opusa, in njegovo originalno oštevilčeno grafiko. Reprodukcije so pospremljene s študijo Maria Berdiča Codelle o avtorju, ki jo dopolnjujeta življenjepis in intervju.

Publikacijo, ki je izšla pri Založbi Hedl, bodo predstavili dr. Matjaž Duh, Anamarija Stibilj Šajn, Dušan Hedl in Bogdan Čobal. Sledilo bo odprtje razstave v Likovnem razstavišču UKM. Glasba: Kontra kvartet.

 

 23.03.23

Ponedeljek, 27. marec, 16.00

Z živo verigo, s katero je Univerzitetna knjižnica Maribor leta 1988 simbolno preselila knjige in s tem napovedala otvoritev prve namenske knjižnične stavbe, je že sedmič v svoji 120-letni zgodovini selila neprecenljivo knjižnično zbirko. Sprehod skozi mesto mimo stavb, kjer so knjige v tem času našle domovanje, bo vodila bibliotekarka Univerzitetne knjižnice Maribor Sandra Kurnik Zupančič.

Sprehod bo potekal v okviru Festivala sprehodov, ki ga organizira Rajzefiber. Za udeležbo so potrebne prijave na povezavi: 

https://www.rajzefiber.si/festival-sprehodov/.

Lokacija začetka sprehoda bo podana po prijavi.21.03.23

Nov recenzirani referenčni vir o jezikovnih manjšinah v Evropi, ki zagotavlja izčrpno dokumentacijo o avtohtonih in priseljenskih jezikovnih manjšinah v evropskem prostoru. Vsebuje različne vsebine – standardizirane pregledne članke, poglobljene raziskovalne članke, večpredstavnostna gradiva in primarne vire.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:

https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Testiranje traja do 30. aprila 2023, omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).21.03.23

Celovito referenčno orodje, namenjeno izobraževanju medicinskih sester o medicini in najboljših praksah zdravstvene nege. Vsebuje informacije o boleznih, o zdravilih, module nadaljnjega izobraževanja, vsebine o veščinah in kontrolne sezname kompetenc, pa tudi videoposnetke in slike ter načrte zdravstvene nege. Omogoča tudi povezljivost z e-knjigami in mobilno aplikacijo.

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:

https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Testiranje traja do 15. maja 2023, omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).16.03.23

Avla

Fotografska razstava ob 20. obletnici Botaničnega vrta Univerze v Mariboru – fotografije Metka Pivec, Andreja Cvetko, arhiv Botaničnega vrta.

Na ogled do 15. aprila.15.03.23

Torek, 21. marec, 12.00, pred zgradbo rektorata UM, Slomškov trg

Javno branje poezije ob mednarodnem dnevu poezije, rojstnem dnevu Janka Glazerja in začetku pomladi že deseto leto zapored prirejamo Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica in Založba Pivec. Dogodek bo tudi letos pred zgradbo rektorata Univerze v Mariboru.

Letos berejo dr. Ana Svetel, Simona Vidmar Čelik, Maša Ogrizek, Jan Krmelj, Boris Hajdinjak, Tanja Petrič, Klara Širovnik, Vesna Vončina in Vili Ravnjak. Glasbena gosta bosta Boris Bobek-Boco in Miro Zavec, prireditev pa bo tudi letos povezovala Zora A. Jurič.

Pobudnica javnega branja poezije na 21. marec je ambasadorka branja Zora A. Jurič, ob njej bodo letos v obeležitev obletnice častne gostje še Dragica Turjak, dr. Zdenka Petermanec in Milena Pivec, ki so pred desetletjem dogodek vzele pod organizacijsko okrilje ustanov soorganizatork.02.03.23

Avla

Motive iz Ukrajine, ki so nastali ob začetku in po prvem letu vojne, razstavljata svobodni fotograf in fotoreporter Matej Povše in fotoreporter časnika Večer Robert Balen.

Razstava bo odprta v torek, 7. marca, po dogodku v Glazerjevi dvorani, ki se prične ob 13.30.

Organizatorji razstave in dogodka so EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje pod okriljem Zavoda PIP v sodelovanju s časnikom Večer in Univerzitetno knjižnico Maribor.

Na ogled do 21. marca.02.03.23

Torek, 7. marec, 13.30, Glazerjeva dvorana, Avla

EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje pod okriljem Zavoda PIP, v sodelovanju s časnikom Večer in Univerzitetno knjižnico Maribor ob prvem letu vojne v Ukrajini, vabi na javno razpravo in razstavo fotografij iz Ukrajine z naslovom Eno leto ukrajinskega odpora.

Razpravljali bodo dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Klara Širovnik, novinarka časnika Večer, Matej Povše, svobodni fotoreporter in fotograf in Bartolo Lampret, upokojeni piarovec, bivši pripadnik posebne enote milice v času osamosvojitvene vojne, policist in svobodni publicist. Pogovor bo moderiral  Matija Stepišnik, odgovorni urednik časnika Večer.

Z razpravo in razstavo fotografij želimo opozoriti na nesprejemljivost vojaške agresije, prikazati ukrepe in odzive Evropske skupnosti ter dati besedo novinarjem, ki so Ukrajino obiskali v času agresije nanjo.23.02.23

Četrtek, 2. marec, 17. 00, Glazerjeva dvorana

O knjigi Ljudje iz Maribora se bo s pisateljem in dramatikom Tonetom Partljičem pogovarjala gospa Milena Avsec, vodja bralnega kluba. Dogodek organizira Bralni klub UKM.

 

 

 09.02.23

Četrtek, 16. februar, ob 17. uri, Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo o knjigi, ki predstavlja prvi sistematičen pregled arhitekturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Slovenske Bistrice in je decembra lani izšla pri Zgodovinskem društvu dr. Jožeta Koropca v Slovenski Bistrici, z avtorico pogovarjala doc. dr. Jerneja Ferlež. Nekaj besed bo spregovoril izr. prof. dr. Aleš Maver, eden od recenzentov.

Monografija predstavlja prvi sistematičen pregled arhitekturne dediščine Slovenske Bistrice ter prinaša nova spoznanja o zgodovini mesta, njegovem razvoju, umetniških delih, stavbah in ljudeh. Poudarek je na urbanističnih celotah in umetnostnozgodovinski predstavitvi stavbnega fonda ter na kiparskih in slikarskih delih. Zbrane in obravnavane so najstarejše grafike in risbe z motivi Slovenske Bistrice, pomembno mesto pa zavzemajo tudi razglednice in fotografije, pri čemer so izpostavljeni lokalni fotografi in založniki. Katalog vključuje 86 z besedili podprtih primerjalnih posnetkov Slovenske Bistrice, njenih delov in posameznih stavb, ki omogočajo razbiranje preobrazb mesta, do katerih je prišlo v teku let, desetletij in stoletij.03.02.23

Lutkovno gledališče Maribor, klet Minoritske cerkve

UKM na razstavi, ki ponuja primerjavo Vidičevih scenografskih del z njegovim slikarstvom in ilustracijami, sodeluje z gradivom iz svoje posebne zbirke Založba Obzorja.

Razstava bo na ogled do 26. marca.03.02.23

Knjižno razstavišče

Razstava ob 50-letnici izida zbornika Skupaj predstavlja skupni nastop in ustvarjalne poti posameznih avtorjev znamenite mariborske peterice – Andreja Brvarja, Franceta Forstneriča, Draga Jančarja, Marijana Krambergerja in Toneta Partljiča.

 

Razstava bo na ogled do 6. maja.

                                                                                                                                Karikatura: Remigij Bratož: Peterica (© Daniela Žlender)

 03.02.23

Torek, 7. februar, 10.00–11.00, (spletni seminar Zoom)

EBSCO je ponudnik informacijskih virov, ki jih uporabljamo tudi na Univerzi v Mariboru. Med temi podatkovnimi zbirkami so tudi take, ki so za nekatere znanstvene discipline temeljne, npr. APA PsycArticles, Cinahl, Econlit, MLA …, v okviru zbirke eBook Academic Collection pa lahko dostopamo tudi do več kot 280.000 elektronskih knjig.

Spletna predstavitev, ki  jo bo vodila ga. Karolina Podloucká, predstavnica podjetja Ebsco, bo potekala v angleškem jeziku.

Za udeležbo na seminarju je potrebna predhodna prijava do vključno 3. februarja 2023, na elektronskem naslovu: bojan.ostir@um.si

 

 

 31.01.23

Včeraj, 30. januarja,  je na slovesnosti ob Rektorjevem dnevu nagrado Univerze v Mariboru za strokovno delo za dosežke, ki so pripomogli h krepitvi ugleda in uspešnosti Univerze v Mariboru prejel tudi naš sodelavec Bojan Oštir.

Iz utemeljitve:

/… / Bojan Oštir je predstavnik Univerze v Mariboru v pogajalskih skupinah za nabavo mednarodne znanstvene literature za akademsko skupnost Univerze v Mariboru. Intenzivno sodeluje v pogajalskih skupinah za nakup elektronskih virov, pretežno znanstvenih časopisov, najpomembnejših znanstvenih založnikov, kot so Elsevier, Wiley, Springer Nature, IEEE, American Chemical Society, Taylor & Francis in drugih. S svojimi izkušnjami, analitičnim pristopom in poznavanjem razmerij na trgu, vedno uspešno zastopa interese in potrebe Univerze v Mariboru in doseže ravnotežje med ponudbo vsebine in ceno elektronskega vira. Ob tem ubira inovativen pristop, je neizprosen pogajalec in zato za Univerzo v Mariboru doseže ugodne pogoje, dosega znatne popuste, raznoliko ponudbo različnih informacijskih virov in ustvari za raziskovalce Univerze v Mariboru nadstandardno ponudbo elektronskih informacijskih virov. Na tem mestu bi izpostavili nakup dostopa za Univerzo v Mariboru do indeksov citiranosti konferenčnih publikacij (Conference Proceedings Citation Index) znotraj Web of Science, nakup dostopa do servisa Scopus za leto 2013, takrat je bila Univerza v Mariboru prva in edina univerza v Sloveniji, ki je imela dostop. Stremi k uravnoteženi ponudbi elektronskih informacijskih virov za vse znanstvene discipline /…/ Bojan Oštir intenzivno spremlja razvoj znanstvene komunikacije in v zadnjem času tudi vstop nove paradigme, tj. odprtega dostopa, ki je postal tudi pomemben pogajalski element. Zahteve evropskega raziskovalnega prostora in pričakujemo, da z letošnjim letom tudi slovenskega, so uprte v izpolnjevanje zahtev po objavljanju v odprtem dostopu. Zato so že nekaj let v pogajanja za nakup mednarodne znanstvene literature vključene tudi zahteve, da znanstveni založniki v ponudbo elektronskih virov vključujejo tudi ugodnosti za objavljanje raziskovalcev v odprtem dostopu. Bojana Oštirja prav tako na tem področju odlikuje izjemno poznavanje problematike odprtega dostopa, še pomembnejša pa je njegova kritična misel, saj v prvi vrsti zagovarja svobodo akademskega izražanja, kamor sodi tudi svobodna izbira znanstvenega časopisa za objavo znanstvenih člankov. Tako mu pri pogajanjih za nakup mednarodne znanstvene literature uspeva dosegati ravnotežje med akademsko svobodo in družbeno odgovornostjo paradigme odprte znanosti, kar se izraža v pogajanjih doseženem številu vavčerjev za brezplačni APC ali v popustih na plačilo APC /…/ Rezultati, ki jih na področju nabave in upravljanja elektronskih virov dosega sodelavec Bojan Oštir vsako leto, omogočajo akademski skupnosti izjemne pogoje za znanstveno raziskovalno in strokovno delo. S svojim dolgoletnim delom prispeva k uveljavitvi Univerzitetne knjižnice Maribor in Univerze v Mariboru v konzorcijskem sodelovanju z institucijami v slovenskem prostoru in v mednarodnem okolju kot zanesljivim partnerjem v mednarodnem znanstvenem založništvu. /…/

Bojanu iskreno čestitamo!

 31.01.23

Ponedeljek, 6. februar, 13.00, razstavni prostori UKM

Ob 50-letnici izida zbornika Skupaj je Univerzitetna knjižnica Maribor pripravila pogovor z Andrejem Brvarjem, Dragom Jančarjem in Tonetom Partljičem, razstavo Skupaj in projekcijo dokumentarnega filma Peterica.

Letos mineva 50 let od izida zbornika Skupaj, ki so ga leta 1973 s svojimi literarnimi deli ustvarili Andrej Brvar, France Forstnerič, Drago Jančar, Marijan Kramberger in Tone Partljič. Šlo je za simbolno skupno dejanje peterice literarnih ustvarjalcev in dobrih prijateljev, ki so menili, da se lahko kvalitetno literarno ustvarja tudi izven slovenskega kulturnega centra, pri čemer pa je nujno preseganje provincializma. Nazorsko, idejno in estetsko je šlo za raznolike ustvarjalce, ki so kljub kritikam, nasprotovanjem in težavam vztrajali in ubrali vsak svojo pot. Dokazali so, da so imeli prav, saj so s svojimi deli in delovanjem zaznamovali desetletja kulturnega dogajanja v Sloveniji vse do danes.

50-letnici »mariborske peterice« v UKM posvečamo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Na razstavi bo predstavljen njihov skupni nastop ter ustvarjalne poti posameznih avtorjev, ob odprtju gostimo tri še živeče člane peterice, Andreja Brvarja, Draga Jančarja in Toneta Partljiča – v kratkem pogovoru z Ninom Flisarjem bodo spregovorili o svojih druženjih in delovanju. Sledila bo projekcija dokumentarnega filma Zorana Bilodjeriča Peterica, ki je nastal leta 2012 v okviru Evropske prestolnice kulture. Pred ogledom bo avtorjev sin Jan Bilodjerič originalno verzijo podaril v hrambo UKM. Izdali bomo tudi razstavni katalog z naslovom Skupaj. Pripravila ga je Enota za domoznanstvo in posebne zbirke UKM.

                                                                                                                                        Karikatura: Remigij Bratož: Peterica (© Daniela Žlender)27.01.23

Petek, 3. februar, 18.00, Likovno razstavišče

Razstavo likovnih del v Mariboru rojenega slikarja Ferda Mayerja smo pripravili v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik – Galerijo Miha Maleš. Kustosinja je Saša Bučan.

Z likovno razstavo in z dogodkom 6. februarja, v Univerzitetni knjižnici Maribor obeležujemo kulturni praznik.

Na ogled od 3. februarja do 25. marca.

 27.01.23

Četrtek, 2. februar, 17.00, Glazerjeva dvorana

O knjigi Zlate Vokač Medic Marpurgi in o Judih v Mariboru se bo z direktorjem Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor pogovarjala gospa Milena Avsec, vodja bralnega kluba. Bralni klub UKM je tudi organizator dogodka.

 27.01.23

Torek, 31. januar, 18.00, Kavarna Sova

Dogodek je posvečen pesniku, pisatelju in novinarju Miroslavu Slani - Mirosu, literarnemu ustvarjalcu, ki je pomembno sooblikoval mariborski in slovenski literarni prostor zadnjih desetletij.

Predstavili bomo njegovo posthumno izdano knjigo za otroke Pasja Radost, o Cicifrku in Cicifrklji, ki kot novoletno darilo prejmeta kužka, ta pa v njuno življenje prinese obilo veselja in zanimivih peripetij.

Opus Miroslava Slane – Mirosa za odrasle in mladino bosta na kratko predstavila Borut Gombač in Nino Flisar. Z glasbo bo prireditev popestril Andrej Karo.

 27.01.23

Likovno razstavišče

Razstavo likovnih del v Mariboru rojenega slikarja Ferda Mayerja smo pripravili v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik – Galerijo Miha Maleš. Kustosinja je Saša Bučan.

Slikar Ferdo Mayer (1927–1994) se je rodil leta 1927 v Mariboru. Po osnovni šoli se je vpisal na umetniško šolo v Gradcu. Leta 1946 je bil med prvimi študenti, ki so svoj študij začenjali na novoustanovljeni Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Svoje znanje so mu predajali številni takrat uveljavljeni slikarji in profesorji: France Mihelič (risba), Božidar Jakac (grafika) in Gojmir Anton Kos (slikarstvo). Po zaključenem študiju (1950) je svoje znanje poglobil še na slikarski specialki pri Gojmirju Antonu Kosu. Svoje znanje je sprva predajal na Gimnaziji v Mariboru, kjer je poučeval risanje, leta 1954 pa se je preselil v Kamnik in se zaposlil na Osnovni šoli Frana Albrehta.

Z likovno razstavo in z dogodkom, ki ga prirejamo 6. februarja, v Univerzitetni knjižnici Maribor obeležujemo kulturni praznik.

Razstava bo na ogled do 25. marca.

 26.01.23

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto, J017101-SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 v ENOTI ZA PRIDOBIVANJE IN OBDELAVO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA, M/Ž, za določen čas.

Rok za prijavo: do (vključno) 31.1.2023.

objava prostega delovnega mesta19.01.23

Četrtek, 26. januar, 17. 00, Glazerjeva dvorana

Nova knjiga dnevniških zapisov mariborskega kulturnika, pesnika, kantavtorja, publicista in gimnazijskega profesorja Bojana Sedmaka zajema zapise, ki so nastali med letoma 2009 in 2013.

S prejšnjima dnevniško-publicističnima knjigama Zdaj za prej pozneje in Potem za zdaj že kdaj tvori nekakšno trilogijo, ki kljub nekajletni časovni odmaknjenosti deluje sveže in aktualno. Po eni strani pritegne zaradi avtorjeve intelektualne širine in goste mreže njegovih družabnih stikov, po drugi strani pa neizbežno opominja na minevanje časa in hitro spreminjanje načina življenja. Bere se kot lucidna družabna kronika mesta, hkrati pa kot široko reflektirano poglabljanje avtorja vase in v svoje bližnje. 

O knjigi dnevniških zapisov, ki je izšla pri založbi Kulturni center Maribor v knjižni zbirki Frontier, se bo z avtorjem pogovarjala dr. Jerneja Ferlež.12.01.23

Likovno razstavišče

Gregor Pratneker (1973) se je začel s slikarstvom intenzivno ukvarjati v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Slika izključno olja na platnu.

Razstava del večkrat nagrajenega slikarja, ki živi in ustvarja v Mariboru, je na ogled ob izidu likovne monografije, ki jo je izdal in založil Umetniški kabinet Primož Premzl v Mariboru.

Kustos razstave je Mario Berdič Codella. Na ogled od 17. do 31. januarja.

 11.01.23

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto, J015038 - STROKOVNI DELAVEC V (Enota za izposojo in posredovanje dokumentov), za nedoločen čas, s polnim delovnim časom - 40 ur/teden in poskusnim delom dveh mesecev.

Rok za prijavo: do (vključno) 19.1.2023.

objava prostega delovnega mesta

 06.01.23

Na Univerzi v Mariboru dostopen nov elektronski vir Cochrane Library.

Cochrane Library omogoča iskanje in pridobivanje neodvisnih medicinskih informacij in je v podporo pri odločanju na različnih področjih medicine in zdravstva. Zajema več zbirk z različnih področij, ki vsebujejo podatke, zbrane na osnovi koncepta z dokazi podprte medicine. Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

Dostop do e-virov je možen znotraj računalniškega omrežja UM in/ali od doma preko oddaljenega  dostopa, ki ga ponuja UKM: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri.

Priporočamo spletni sprehod po menijih zbirke Cochrane Library in vas prosimo, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Mnenja in odzive pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.

 03.01.23

Med 3. januarjem in 17. februarjem 2023 bo čitalnica ČUK odprta dlje:

- ponedeljek–sobota: 9.00–24.00
- nedelja: 16.00–24.00

Želimo vam uspešen študij!28.12.22

Petek, 6. januar, 11.00, Glazerjeva dvorana

Monografija Das habsburgische Babylon, 18481918 izhaja iz osrednjega vprašanja, v kolikšni meri so k izoblikovanju habsburškega komunikacijskega prostora prispevali jezik, večjezičnost, prevajanje/tolmačenje ter drugi dejavniki, ki so jih pogojevali, kot so jezikovna politika, prevodna politika, institucionalizacija itd. Posamezni prispevki obravnavajo omenjena in tudi druga vprašanja na podlagi virov iz literature, gledališča, znanosti, publicistike, izobraževanja, prava. Aktualnost monografije izhaja predvsem iz konteksta današnjih razprav o večjezičnosti in večetničnosti ter o ukrepih nacionalnih politik za odgovorno soočanje z izzivi sodobnih migracijskih družb, h katerim lahko prevajanje in tolmačenje pomembno prispevata na vseh področjih družbenega življenja.

Monografijo bosta predstavili urednici, doc. dr. phil. Aleksandra Nuč Blažič in prof. Michaela Wolf, v sodelovanju s prof. Nadjo Grbić in lekt. Andrejo Pignar Tomanič.

Predstavitev bo potekala v slovenskem in nemškem jeziku, na voljo bo šepetano tolmačenje v slovenski jezik.

Organizatorji: Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor, Avstrijska čitalnica Maribor, Oddelek za prevodoslovje Filozofske fakultete v sodelovanju z Inštitutom za teoretsko in uporabno prevodoslovje Univerze v Gradcu in Avstrijski kulturni forum Ljubljana.19.12.22

Četrtek, 22. december, 17.00, Likovno razstavišče

Razstava Sodobne kulturne krajine (70. leta) predstavlja specifično obdobje umetniškega delovanja  Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem, ki je v 70. letih 20. stoletja v svojih delih začel obravnavati znanilce urbanizacije in tehnološkega napredka.

Na razstavi je predstavljenih trinajst grafičnih del iz obdobja 1969-1980, ki so danes del zbirke Galerije Božidar Jakac. Makučeva ustvarjalna pot se je raztezala skozi sedem desetletij in se je skladno z njegovim osebnostnim in umetniškim razvojem, kakor tudi z duhom prostora in časa, nenehno razvijala in spreminjala. V 70. letih 20. stoletja so njegove grafike začele povzemati mehanično občuteno geometrično skladnost, saj pogosto delujejo, kot da so bile narejene na računalniškem zaslonu. Podobe arhaičnega sveta, ki so se pojavljale ob mehaničnih kolesjih, so namigovale na industrializacijo in avtomatizacijo. Z vpeljavo mrežnih sistemov se je naslanjal na vidne procese sprememb v kulturni krajini, hkrati pa je z okroglimi urnimi mehanizmi opozoril na diktat merjenega časa v vsakdanjem življenju posameznika, ki je bil nekoč na podeželju tradicionalno povezan z naravnimi cikli.

Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac - Muzejem moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki.

Razstava bo na ogled do 16. januarja 2023.19.12.22

Ponedeljek, 19. december, 18.00, Avla

Fotografska razstava članov Fotografskega društva TOTIFOTO o vlakih, železnici in potovanjih po tirih.

Razstavljajo: Ajda Kos, Aleš Žiberna, Andrej Kresnik, Andreja Cvetko, Breda Jurečko, Dušan Bagar, Dušan Brezovnik, Ivo Rode, Iztok Kobal, Kristian Čorba, Maja Šivec, Miran Mežnar, Slavko Neral in Zdenko Frangež.

Razstava bo na ogled do 7. januarja 2023.                                                Foto: Aleš Žiberna

 

 16.12.22

Četrtek, 22. decembra 2022, 17.00, Likovno razstavišče

Razstava Sodobne kulturne krajine (70. leta) predstavlja specifično obdobje umetniškega delovanja  Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem, ki je v 70. letih 20. stoletja v svojih delih začel obravnavati znanilce urbanizacije in tehnološkega napredka.

Na razstavi je predstavljenih trinajst grafičnih del iz obdobja 1969-1980, ki so danes del zbirke Galerije Božidar Jakac.

Na ogled do 16. januarja 2023.

Foto: Vladimir Makuc, Jata na strehi, 1975. Iz zbirke Galerije Božidar Jakac.

 16.12.22

Ponedeljek, 19. decembra 2022, 18.00, Avla

Fotografska razstava članov Fotografskega društva TOTIFOTO o vlakih, železnici in potovanjih po tirih. Razstavljajo: Ajda Kos, Aleš Žiberna, Andrej Kresnik, Andreja Cvetko, Breda Jurečko, Dušan Bagar, Dušan Brezovnik, Ivo Rode, Iztok Kobal, Kristian Čorba, Maja Šivec, Miran Mežnar, Slavko Neral in Zdenko Frangež

Na ogled do 7. januarja 2023.

Foto: Aleš Žiberna

 16.12.22

Avla

Fotografska razstava članov Fotografskega društva TOTIFOTO o vlakih, železnici in potovanjih po tirih.

Razstavljajo: Ajda Kos, Aleš Žiberna, Andrej Kresnik, Andreja Cvetko, Breda Jurečko, Dušan Bagar, Dušan Brezovnik, Ivo Rode, Iztok Kobal, Kristian Čorba, Maja Šivec, Miran Mežnar, Slavko Neral in Zdenko Frangež

Na ogled do 25. februarja.

                                                                                                                                                                            Foto: Aleš Žiberna

 08.12.22

Letošnjega, že desetega šahovskega turnirja UKM, se je udeležilo kar 58 šahistov iz 6 držav (Slovenije, Hrvaške, Češke, Severne Makedonije, Rusije in Ukrajine), vseh starosti in stopenj znanja, ki so pod budnim očesom mednarodnega sodnika Branka Vadlje odigrali 9 krogov hitropoteznega šaha. Kar 40 šahistov je bilo študentov Univerze v Mariboru.

Čestitamo zmagovalcem turnirja: mednarodni šahovski mojstrici Nadiii Shpanko, študentki Univerze v Mariboru sicer iz Ukrajine, Gašperju Drevenšku, ki je dopolnil šele 9 let, ter Denisu Šoštariču. Zmagovalci so prejeli knjigo sodelavca, ustvarjalca in knjižničarja Boruta Gombača, v kateri je objavljena tudi »šahovska« pesem. Konkurenca je bila velika, saj so med tekmovalci bili tudi kategorizirani šahisti.01.12.22

Četrtek, 8. december, 17. 00, Glazerjeva knjižnica

Nemški veleposlaniški par v Sloveniji, Natalie Kauther in Adrian Pollmann, vabi na odprto razpravo o podobnostih in razlikah med Slovenijo in Nemčijo. Zaželene so prijave – povezava na fb UKM in spletni strani Nemškega veleposlaništva Ljubljana.

Vir fotografije: Slovensko-nemška gospodarska zbornica.

 01.12.22

Sreda, 7. december, 17. 00, Glazerjeva dvorana

Z avtorico se bo pogovarjala mag. Juliane Hofer, lektorica ÖAD na Oddelku za germanistiko Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Dogodek organizirajo Avstrijska čitalnica UKM , Oddelek za germanistiko FF UM, Avstrijski kulturni forum Ljubljana in Veleposlaništvo Švice v Sloveniji.

Avtorica bo svoja besedila brala v nemščini.

 

                                                                                                         

                                                                                                                                    © Mercan Sümbültepe

 30.11.22

Torek, 6. december, 16. 00, Razstavišče v 1. nadstropju UKM in mesto,

Sprehod, bomo začeli ob fotografijah ravnateljev in zaslužnih knjižničarjev v 1. nadstropju UKM, kjer bomo spregovorili o Ivanu Favaiu – srednješolskem profesorju, knjižničarju Študijske knjižnice in pobudniku ustanovitve Ljudske univerze v Mariboru.

V zgradbi, kjer je danes sedež Andragoškega zavoda, si bomo ogledali razstavo, ki sta jo Andragoški zavod Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor pripravila ob okroglem jubileju, na poti pa se bomo ustavili tudi pred poslopjem SNG Maribor, kjer je bilo nekaj časa domovanje Ljudske univerze.

Na platoju ob Maistrovi ulici 5 bomo spregovorili o preteklosti tega dela mesta in o zgradbah, ki ga danes obdajajo.

Sprehod bosta vodila Dejan Kac in dr. Jerneja Ferlež.

 25.11.22

Avla

Razstava pregledno predstavi starejše, natančneje pa sodobne poljske avtorice ter prevajanje njihovih del v slovenščino.

Pripravili so jo Joanna Sławińska, Nikolaj Jež, Janž Snoj, Lidija Rezoničnik in Maria Wtorkowska, nastala je v sodelovanju z Katedro za polonistiko, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, omogočilo pa jo je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Odprtje razstave: četrtek, 1. december, 16.00

Na ogled od 1. do 17. decembra.25.11.22

Četrtek, 1. december, 16.00, Avla

Razstava s podnaslovom Sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih pregledno predstavi starejše, natančneje pa sodobne poljske avtorice ter prevajanje njihovih del v slovenščino.

Pripravili so jo Joanna Sławińska, Nikolaj Jež, Janž Snoj, Lidija Rezoničnik in Maria Wtorkowska, nastala je v sodelovanju z Katedro za polonistiko, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, omogočilo pa jo je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Razstava bo v razstavišču Avla na ogled od 1. do 17. decembra.21.11.22

22. novembra 2022, ob 17.30, Likovno raztavišče

Odprtje  razstave dr. Matjaža Duha z izborom slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov: Portali in War Pigs. V Portalih je umetnik upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje. Kustos razstave: Mario Berdič Codella.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

 

 

 16.11.22

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto, J035068 - TEHNIČNI DELAVEC V (II), (Tehnične službe),  šdm: 3001185, M/Ž, za nedoločen čas, s poskusnim delom dveh (2) mesecev, s polnim delovnim časom - 40 ur/teden.

Rok za prijavo: do (vključno) 26.11.2022.

objava prostega delovnega mesta16.11.22

Četrtek, 24. november, 17.00, Glazerjeva dvorana

V tokratnih Zasedanjih s knjigami bo enciklopedično monografijo predstavila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec. Avtorica je prejemnica državnega odlikovanja – medalje za zasluge za njeno dolgoletno in izčrpno znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo na področju zgodovine slovenske medicine. Kratek uvod v predstavitev bo imela sodelavka UKM Boža Janžekovič.

»Spomin je močnejši od pozabe«15.11.22

Ponedeljek, 21. november, 17.00., Glazerjeva dvorana 

Tokratna Spominjanja so posvečena knjigi Nepozabne – o ženskah, ki so premikale meje našega sveta, o petdesetih zgodbah in petdesetih portretih, ki jih je ustvarilo dvajset avtoric besedil in deset ilustratork, bodo spregovorile Veronika Tašner, Metka Mencin in Sabina Šinko. Pogovor bo povezovala Majda Potrata.

»Knjiga je pred nami zato, ker se še vedno (pre)pogosto zgodi, da ne poznamo pomembnih žensk svojega ožjega in širšega okolja. Znamo našteti pet pomembnih slovenskih pisateljev in pesnikov, ne vemo pa, kdo je Fanny Haussmann. Poznamo našega najslavnejšega arhitekta, ne poznamo pionirk arhitekture na Slovenskem, denimo Dušane Šantel Kanoni. Morda vemo, čigave hčerke, žene ali ljubice so bile, ne pa tudi, kaj so dosegle in, predvsem, da so bile samostojne in samosvoje osebe. Delo, ki je v vaših rokah, želi v omejenem obsegu, a vendar omogočiti prihodnjim generacijam, da bodo poznale osebe, ki so zaslužne za to, da smo, kar smo, in lahko počnemo, kar počnemo. Skrajni čas je že, da pozabljene postanejo nepozabljene in tako tudi nepozabne. Morda bodo prav zgodbe teh pogumnih žensk navdih za vznik nove nepozabne osebe našega prostora.« (Veronika Tašner)10.11.22

Grajski trg

Avtorica ulične razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar.

Na ogled do konec decembra.11.11.22

Izložba UKM

»Kalvarija maha Piramidi z glogovo vejo, na Mestnem hribu utripa klopotčevo srce« - pogled na mariborske griče nekoč in danes.

Izbor iz gradiva Univerzitetne knjižnice Maribor in tehnična izvedba: Toni Krepek.

Na ogled od 11. do 30. novembra 2022.09.11.22

V ponedeljek, 14. 11. 2022, bo knjižnica zaradi strokovnega izobraževanja zaprta.

Čitalnica ČUK bo odprta od 12. do 24. ure.09.11.22

Likovno raztavišče

Dr. Matjaž Duh na tokratni samostojni razstavi predstavlja izbor slik iz dveh vzporednih slikarskih ciklov, Portali in War Pigs.

V Portalih je upodobil nadrealistične vedute domišljijskih gradov, pogosto opremljenih z napisi v glagolici, posredujoč tako likovni celoti skrivnostno srednjeveško vzdušje, medtem ko se v ciklu War Pigs posveča tematiki nesmiselnosti vojne, pri čemer na slikovnih površinah upodablja arhaično porumenele dokumentarne fotografije v črno-beli tehniki in s tem ustvarja iluzijo pravih posnetkov, ki kot da bi bili pribiti na ograje.

https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174919640?t=940

Razstava bo na ogled od 11. novembra do 10. decembra.08.11.22

 

Torek, 15. november, 18.00., Glazerjeva dvorana 

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem mag. Ivanom Vrbančičem ter gostoma Smiljanom Pintaričem in Matejem Krajncem pogovarjala dr. Karmen Salmič Kovačič. Glasbeni program bo prispeval Oktet Arion iz Ljutomera pod vodstvom Vita Žerdina.

Čeprav le izbranci glasbo ustvarjajo, izvajajo, o njej razmišljajo in pišejo, jo poslušamo prav vsi. Zato z veseljem predstavljamo knjigo iz leta 2020 Založbe Obzorja, ki jo je uredila Nevenka Richter Peče, opremil in oblikoval pa Smiljan Pintarič. 03.11.22

Petek, 4. november, 17.00, Avla

Ob razstavi v razstavišču Avla bo ob odprtju potekal pogovor, ki ga bo povezoval Nino Flisar. O fotografijah nagrajencev in o zgodovini, vlogi in pomenu Glazerjevih nagrad se bodo pogovarjali avtor fotografij Branimir Ritonja, predsednik odbora za podelitev Glazerjevih nagrad prof. dr. Miran Štuhec in eden od pobudnikov podeljevanja nagrad mag. Franci Pivec.03.11.22

Univerzitetna knjižnica Maribor v sodelovanju z Železničarskim šahovskim klubom Maribor Poligram prireja že 10. tradicionalni šahovski turnir, ki bo potekal v četrtek, 1. decembra 2022, od 17. ure naprej v čitalnici ČUK in Avli UKM. Igralo se bo po švicarskem sistemu (9 krogov), tempo igre bo 7 minut s 3 sekundami dodatka za vsako potezo. 

Turnir bo otvoril g. Mitja Čander, slovenski pisatelj, esejist, urednik, scenarist, dramaturg, sicer pa strasten šahist z nazivom šahovski mojstrski kandidat. Sodil bo mednarodni šahovski sodnik g. Branko Vadlja.

Udeležba na turnirju je brezplačna. Zaradi zapolnitve vseh prostih mest so prijave zaprte.

 28.10.22

Avla

Razstava portretnih fotografij nagrajencev Glazerjevih nagrad 2012-2022 v črno-beli tehniki fotografa Branimira Ritonje. 

Na ogled do 30. novembra.

 21.10.22

Sreda, 26. oktober, 17.00

V Zasedanjih s knjigami bo tokrat predstavljena znanstvena monografija avtorjev Borisa Kryštufka in Georgyja Shenbrota. Z enim od njiju, dr. Borisom Kryštufkom, se bo o knjigi, ki je izšla pri Univerzitetni založbi UM, pogovarjal dr. Franc Janžekovič.

Voluharice in lemingi so z vrstami najštevilčnejša skupina palearktičnih glodavcev, zato so pogosto predmet temeljnih in aplikativnih raziskav. Pričujoče delo, ki združuje dosežke molekularne genetike s tradicionalno taksonomijo, je aktualen vodnik v taksonomijo živalske skupine, za katero se zanimajo epidemiologi, biostratigrafi, zooarheologi, evolucijski biologi, populacijski ekologi, varstveni biologi, muzejski kustosi in raziskovalci drugih bioloških področij. Besedilo spremlja 331 ilustracij in več kot 1000 referenc. Za vsako od 128 vrst so podane morfološke posebnosti in natančni zemljevidi razširjenosti.21.10.22

Avla

Razstava likovnih izdelkov otrok s posebnimi potrebami, ki so vključeni v program vzgoje in izobraževanja na Centru Gustava Šiliha Maribor.

Otroci so v Tedna otroka likovno ustvarjali na temo »Moj najljubši kotiček«. Z uporabo trenutno dostopnih orodij umetne inteligence in izdelkov otrok so nastala nova, drugačna, edinstvena likovna dela. Razstava originalnih in spremenjenih izdelkov želi prispevati k razpravi o prihodnosti uporabe modernih orodij, ki so nam na voljo.

Na ogled od 24. do 29. oktobra.

 18.10.22

Spoštovane študentke, spoštovani študenti.

Univerza v Mariboru vam na vaši študijski poti nudi celovito podporo pri razvijanju vaših potencialov in premagovanju izzivov. S Študentskim središčem UM je vsem študentkam in študentom UM na voljo podpora pri odločanju za študij, med študijem in ob zaključku študija pri vključevanju na trg dela.

V posnetku predstavitve Študentskega središča UM preverite, katere podporne storitve lahko koristite in kako si lahko tudi sami pomagate.

Raziščite in spremljajte še:

Za udeležbo na izobraževalnih delavnicah študenti prejmete tudi potrdila (v portfelju), ki jih lahko priložite življenjepisu.18.10.22

11. oktobra 2022 se je v Ljubljani odvila prva konferenca Dan odprte znanosti, v so-organizaciji Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnes, Univerzitetne knjižnice Maribor ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Konferenca predstavlja enega od prvih dejanj od ustanovitve Slovenske skupnosti odprte znanosti, katere namen je razvoj in spodbujanje uporabe odprte znanosti v Sloveniji. Ustanovitev Slovenske skupnosti odprte znanosti so s svojimi nagovori počastili pomembni gostje in predstavniki Evropske komisije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, združenja Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC), predstavniki dveh vodilnih in sočasno javnih slovenskih univerz ter ostali pomembni mednarodni in domači govorci, kar kaže na pomembno prelomnico v slovenskem in nenazadnje evropskem znanstveno-raziskovalnem prostoru.

Prvi Dan odprte znanosti, ki je potekal v okviru letne konference Mreža znanja v organizaciji Akademske in raziskovalne mreže – Arnes, je naslovil zaveze Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) in tako pričel s tlakovanjem poti do usklajenega napredka slovenskega raziskovalnega prostora v kontekstu odprte znanosti, podatkovne pismenosti in dotočnih evropskih smernic. Konferenčno dogajanje je pomemben prispevek k začetku formalnega povezovanja odločevalcev in oblikovalcev politik, raziskovalcev, pedagogov in ponudnikov storitev. Rdečo nit predstavlja oblikovanje spodbudnega raziskovalnega okolja z upoštevanjem načel FAIR, ki jih predstavljajo štirje gradniki: najdljivost (angl. Findability), dostopnost (angl. Accessibility), interoperabilnost (angl. Interoperability), ter ponovna uporabnost (angl. Reusability). Znanstveni ekosistem FAIR tako prispeva k dolgotrajnosti znanstvenih rezultatov in pospešuje dostop do znanja ob sočasni transparentnosti raziskovanega dela.14.10.22

Knjižno razstavišče 

Avtorica gostujoče razstave, ki jo je ob 200. obletnici Medlovega rojstva pripravila Medlova univerza v Brnu, je Lucia Sefertova. Predstavlja osebnost in delo enega najslovitejših znanstvenikov češke zgodovine in je na Češkem na ogled že od lanske jeseni.

Prikazuje znanstvenikovo življenje od otroštva, študijskih let na Češkem in Dunaju ter vstopa v samostan, do prizadevanj postati učitelj. Osredotoča se na Mendlovo raziskovalno dejavnost o prenašanju dednih lastnosti ter obsežne poskuse križanja graha, nakaže pa tudi njegove »naslednike« Huga de Vriesa, Carla Ericha Corrensa, Ericha von Tschermaka, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili Mendlova odkritja in zaključke. Opomni še na odnos nacizma in komunizma do genetike in prikaže njeno uporabo na različnih področjih, denimo v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini, arheologija ...

Na ogled do 30. novembra.

 11.10.22

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto, J017104 - SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III), šdm: 3001215, za določen čas trajanja projekta NNO – pilotni projekti UM za zelen in odporen prehod v družbo 5.0 - Z odprtim dostopom do vseživljenjskega izobraževanja, M/Ž, s polnim delovni časom – 40 ur/teden in poskusnim delom treh mesecev.

Rok za prijavo: do (vključno) 23.10.2022.

objava prostega delovnega mesta07.10.22

S pomočjo Fakultete za narovoslovje in matematiko, ki je sofinancirala nakup, in izr. prof. dr. Igorja Perka iz Ekonomsko-poslovne fakultete, ki nas je povezal s prof. dr. Franz Pichlerjem, smo v Univerzitetni knjižnici Maribor bogatejši za publikacije slovenskega matematika in fizika Jurija Vege. Vegov korpus v UKM smo obogatili z naslednjimi publikacijami:

 • Vollständige Sammlung gröszerer logarithmisch- trigonometrischer Tafeln; Weidmannische Buchhandlung, Leipzig, 1794 (665 Seiten),
 • Logarithmisch-trigonometrisches Handbuch; Weidmannische Buchhandlung, Leipzig, 1800 (301 Seiten und 3 Seiten Errata),
 • Vorlesungen über die Mathematik (štirje zvezki, 1784, 1802, 1818, 1819),
 • Anleitung zur Zeitkunde. Weidmannische Buchhandlung, Wien und Leipzig, 1801,
 • Logarithmische, trigonometrische und andere zum Gebrauche der Mathematik; eingerichtete Tafeln und Formeln, Wien 1783.

 

Ob tem smo spoznali izjemno osebnost dr. Franza Pichlerja, rednega profesorja v pokoju Univerze Johannesa Keplerja v Linzu. Središče njegovega raziskovanja so bili Walsh funkcije, teorija matematičnih sistemov in kriptografija. Še danes nadaljuje raziskave v teoriji sistemov in zgodovini informacijske tehnologije. Je predan zbiratelj temeljne znanstvene literature in naprav iz zgodovine telekomunikacij. Je urednik zbirke na temo zgodovine znanosti in tehnologije pri založbi Trauner, Linz.

 

Publikacije Jurija Vege smo uvrstili v Zbirko raritet in stare periodike in vas vabimo k ogledu publikacij.  Kontakt: vlasta.stavbar@um.si

 03.10.22

Izložba UKM

Izložba meseca je tokrat posvečena 50. obletnici smrti znamenitega Mariborčana.

Franc Minařik je bil farmacevt, zgodovinar farmacije, publicist in markantna mestna osebnost. Rodil se je na Smolniku 9. junija 1887, umrl pa 9. junija 1972 v Mariboru.

Izbor gradiva iz Univerzitetne knjižnice Maribor in tehnično izvedbo je pripravil Toni Krepek.

Projekcijo si lahko ogledate ob vhodu v knjižnico, na ogled je ves čas – tudi, ko je knjižnica zaprta.

Na ogled do konca oktobra.

 30.09.22

Likovno razstavišče

V Likovnem razstavišču gostimo razstavo z interaktivnimi elementi Solidarnost ob meji: zapuščina Janka Messnerja. Razstava je dvojezična, posvečena pa je 100. obletnici rojstva Janka Messnerja. Pripravili so jo Elena Messner, Dana Rausch in Tobias Zarfl.

V sodelovanju s Slovensko prosvetno zvezo v Celovcu in Klubom koroških Slovencev Maribor.

Razstavo bo 10. oktobra v Glazerjevi dvorani pospremil dogodek iz cikla Spominjanja z naslovom Janko Messner in Maribor.

 

Odprtje: sreda, 5. oktober, 17.00

Na ogled od 5. oktobra do 5. novembra.16.09.22

V Zasedanjih s knjigami se bo o pesniški zbirki z avtorjem in prevajalko Darinko Rahim pogovarjal Peter Andrej, urednik zbirke Združene države poezije, v kateri je knjiga izšla.

Glasbeni program: Mahmud Al Khatib Lamberger in Mariam Sai Dava. Predstavitev je tudi del 12. Glazerjevih dnevov.

četrtek, 22. september, 17.00

Glazerjeva dvorana

 

 16.09.22

V sklopu Festivala fotografije Maribor se bo Sara Nuša Golob Grabner pogovarjala z Andrejem Furlanom, Slavico Iskovsko in Klavdijo Žitnik. Govorili bodo o njihovih serijah na letošnjem festivalu in o pogledih na umetnost nasploh.

sreda, 21. september, 17.00

Glazerjeva dvorana

 16.09.22

Umetnica skozi konceptualno zasnovano fotografijo raziskuje arhetipe ter tematike feminilnosti in senzibilnosti ženskega pogleda. Razstava je del Festivala fotografije Maribor.

Na ogled od 17. septembra do 1. oktobra.

Avla

 16.09.22

Fotograf Cveto Zlate si dopušča pogled onkraj iskanja lepote obdajajočega sveta. Fotografije so nastale v tesnobno zaprtem prostoru koče pod Storžičem leta 1975. Razstava je del Festivala fotografije Maribor.

Na ogled od 17. septembra do 1. oktobra.

Likovno razstavišče12.09.22

V Univerzitetni knjižnici Maribor v tednu med 12. in 16. septembrom 2022 poteka Poletna šola odprte znanosti Univerze v Mariboru - »University of Maribor Open Science Summer School«. Udeležuje se je okrog štirideset slušateljev iz tujine in iz Univerze v Mariboru.

Teme poletne šole se z različnih zornih kotov dotikajo premika v znanstveni komunikaciji in raziskovalnem procesu v smeri odprte znanosti. Govor bo o novih pristopih, orodjih in tehnologijah, ki znotraj nove paradigme zaznamujejo proces raziskovanja.

Udeleženci bodo spoznavali načela in razvijali veščine upravljanja raziskovalnih podatkov, odprtega dostopa do raziskovalnih rezultatov, uporabe odprte raziskovalne infrastrukture in evropskega oblaka odprte znanosti.

Predavanja in delavnice bodo vodili domači in mednarodni strokovnjaki.08.09.22

Po sprejetem in objavljenem odpiralnem času Univerzitetne knjižnice Maribor za leto 2022 naj bi knjižnica zaradi predvidenega strokovnega izobraževanja zaposlenih v petek, 9. 9. 2022, poslovala po skrajšanem delovnem času, v soboto, 10. 9. 2022, pa naj bi bila zaprta.

Obveščamo vas, da bo knjižnica v petek, 9. 9., in v soboto, 10. 9. 2022, kljub temu poslovala po običajnem petkovem oz. sobotnem urniku, torej v petek med 8. in 19. uro in v soboto med 9. in 13. uro. 11.08.22

Od torka, 16. 8. 2022, bo Univerzitetna knjižnica Maribor odprta po rednem odpiralnem času.

Knjižnica:

 • ponedeljek–petek: 8.00–19.00,
 • sobota: 9.00–13.00.


Čitalnica ČUK (zaradi izpitnega obdobja bo do 12. 9. odprta bolj zgodaj):

 • ponedeljek–sobota: 9.00–24.00,
 • nedelja: 16.00–24.00.

 

Obiščite nas!

 06.07.22

CINAHL Ultimate je največja in najpomembnejša zbirka s področja zdravstvene nege in sorodnih ved. Ponuja več polnih besedil iz znanstvenih in strokovnih revij kot druge verzije zbirk Cinahl, pokriva več kot 50 različnih področij zdravstvenih ved, vsebuje pa tudi gradivo s področja na dejstvih utemeljene zdravstvene nege, interaktivne izobraževalne module (CEU moduli), klinično organizirane kratke pregledne vsebine zdravstvene nege in podobno gradivo. Za iskanje po zbirki je na voljo tudi poseben »CINAHL Headings« tezaver, ki temelji na tezavru MeSH. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

 06.07.22

Portal BSF (Baza slovenskih filmov) nudi e-dostop  do arhiva slovenske filmske produkcije in filmske produkcije, pri kateri so sodelovali slovenski filmski ustvarjalci. Na voljo je nabor filmskih klasik, animiranih filmov, dokumentarnih in kratkih filmov in avdiovizualna dela za ljubitelje alternativne in eksperimentalne produkcije. Zbirka je dostopna vsem članom Univerzitetne knjižnice Maribor ob uporabi različnih naprav in omogoča spletni ogled vsebin. Izposoja neposredno iz kataloga Cobiss+  ni možna; uporabnik si mora na portalu BSF kreirati osebni profil in ga povezati z Univerzitetno knjižnico Maribor na osnovi številke izkaznice in gesla za Mojo knjižnico. Več informacij, vključno z Navodili za registracijo in izposojo najdete na spletni strani portala, hkrati s splošnimi, tehničnimi in drugimi pogoji za dostop do vsebin.

 05.07.22

Vabimo vas k uporabi nove storitve – na voljo je izposoja in ogled slovenskih filmov na spletu. Storitev poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov (BSF).

 

Člani knjižnice lahko izbirate med žanrsko raznolikimi filmi. Na voljo so klasike, kot so Vesna, To so gadi, Na svoji zemlji, Ne joči Peter in Cvetje v jeseni, pa tudi novejši celovečerni filmi, denimo Ivan in Posledice. Ogledati si je mogoče tudi animirane, dokumentarne in kratke filme ter avdiovizualna dela za ljubitelje alternativne in eksperimentalne produkcije. Prost je tudi dostop do stalne zbirke brezplačnih avdiovizualnih del, skupaj je na voljo okrog 360 del. 

Knjižnična izposoja in ogled slovenskih filmov na spletuZbirka je dostopna vsem članom Univerzitetne knjižnice Maribor ob uporabi različnih naprav. Uporabnik si na portalu BSF kreira osebni profil in ga poveže z Univerzitetno knjižnico Maribor na osnovi številke izkaznice in gesla za Mojo knjižnico. Izposoja neposredno iz kataloga Cobiss+  ni možna. Več informacij vključno z Navodili za registracijo in izposojo najdete na spletni strani portala, hkrati s splošnimi, tehničnimi in drugimi pogoji za dostop do vsebin.

 

BSF je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vsebuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki se dopolnjujejo, zato si bo v prihodnje mogoče izposoditi in ogledati tudi nove filme in vsebine.

 

Vabljeni k izposoji in ogledu!24.06.22

Četrtek, 30. junij, 19.00
Pod arkadami UKM

VEČER POD ARKADAMI S SAKSOFONISTOM MAG. OTOM VRHOVNIKOM

Z zasl. prof. dunajske Univerze za glasbo in uprizarjajoče umetnosti bomo ob zvokih zimzelenih melodij vstopili v poletje. Dogodek je del novega cikla prireditev Večeri pod arkadami in bo sledil odprtju razstave o Francu Kopiču Gledal sem Disneyja, ki bo vse poletje na ogled v razstaviščih Univerzitetne knjižnice Maribor.

 24.06.22

Ponedeljek, 27. junij, 18.00
Glazerjeva dvorana

PREGLED ZGODOVINE PREKMURJA 

Knjigo bosta v Zasedanjih s knjigami predstavila urednik in soavtor pom. akad. dr. Andrej Hozjan in pom. akad. dr. Mitja Slavinec, predsednik Pomurske akademsko znanstvene unije (PAZU), ki je publikacijo izdala. 16.06.22

Torek, 21. junija, ob 17.00, Glazerjeva dvorana

V tokratnih Zasedanjih s knjigo predstavljamo delo avtorjev Tomaža in Juša Kšele Milan Cunder, cena svodomiselnosti. Knjiga opisuje življenjsko pot zdravnika dr. Milana Cundra (1908, Ljubljana–1970, Maribor), docenta na Medicinski fakulteti v Ljubljani in predstojnika njenega Anatomskega inštituta že pred drugo svetovno vojno in sledi njegovi življenjski poti med vojno in po njej.

Ob avtorjih bosta v pogovoru sodelovala avtorica predgovora prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, predstojnica Inštituta za zgodovino medicine MF UL in zgodovinar dr. Marjan Žnidarič, udeležil pa se ga bo tudi dr. Zdenko Čepič iz Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani.

Dogodek organizirata Društvo Mariborska literarna družba in UKM.15.06.22

Tudi letos se na vas obračamo s prošnjo, da nam sporočite svoje mnenje in tako sooblikujete nove knjižnične storitve. Vaše mnenje je za nas pomembno.

Prosimo vas, da si vzamete nekaj časa (približno 5 minut) in odgovorite na vprašanja v anketi. Najdete jo na https://www.surveymonkey.com/r/Y3PZ23W.

Vaše odgovore pričakujemo do 30. 6. 2022.

Hvala za sodelovanje.15.06.22

 Pod arkadami UKM

Na stebrih pod arkadami pred knjižnico je na ogled pesniška razstava Beseda upora. Odprta je bila ob otvoritvi 25. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in je vsebinski prispevek UKM k temu festivalu.

Razstava izhaja iz knjižice poezije Pesmi upora, ki jo je uredil Dejan Koban. Izbor pesmi iz zbirke in zamisel za razstavo sta pripravila Borut Gombač in Jerneja Ferlež.

Knjigo in posamične pesmi je oblikoval Ištvan Hozjan, za razstavo ob Slovenskih dnevih knjige v Mariboru pa jih je oblikovno priredil Rafael Kurnik.

Velikoformatne pesmi z uporniško ali protestno vsebino na večini stebrov dopolnjujejo manjše nalepke s pesmimi in naslovnicami knjig protestniških avtorjev iz drugih obdobij in okolij. Te so na osrednji steber nalepili obiskovalci odprtja festivala. Sporočilo razstave povežejo v misel, da se obdobja, ki od nas zahtevajo kritično in pokončno držo, skozi čas ciklično ponavljajo.09.06.22

Ponedeljek, 13. junij, ob 12.00, Pod arkadami 

Na slavnostnem otvoritvenem dogodku 25. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru bomo razglasili prejemnika ali prejemnico nagrade Vasje Cerarja za najboljši prevod mladinske književnosti.

Ob tej priložnosti bo pod arkadami UKM odprta pesniška razstava Beseda upora.

Prisotne bodo nagovorili direktorica MKC Maribor Marja Guček, ravnateljica UKM Dunja Legat in Marjeta Gostinčar Cerar. Slavnostni govornik bo pesnik Borut Gombač. 

Na otvoritvenem dogodku bo nastopil tudi harmonikar Daniel Marinič.

Prireditev bosta povezovala Ajda Strajnar in Nino Flisar.

Več na povezavi: https://mkc.si/sdkvmb-program03.06.22

Meseca junija je na ogled razstava Mariborski mestni park: motivi iz parka na razglednicah.

Gradivo iz Zbirke drobnih tiskov UKM je izbrala Gabrijela Kolbič, tehnična izvedba Toni Krepek.

Na ogled junija 2022, Izložba UKM

 02.06.22

Sreda, 8. junij, 17.00, Glazerjeva dvorana

Domnevni rojstni dan Primoža Trubarja, to je 8. junij, je od leta 2010 državni praznik, zato so tokratna Spominjanja posvečena počastitvi prazničnega dne in utrditvi zavedanja o delu in pomenu Primoža Trubarja.

V Spominjanjih bo v sklopu cikla Rajhmanovo predavanje najprej nastopil izredni član SAZU dr. Marko Jesenšek s predavanjem Rajhmanov Trubar, sledilo bo predavanje dr. Majde Merše, ene od avtoric in glavnih urednic prvega zvezka zgodovinskega slovarja slovenskega jezika, Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja – pot od ideje do prvega zvezka slovarja.

Dogodek bo povezovala mag. Majda Potrata.

Cikel Spominjanja pripravljata Zveza kulturnih društev Maribor in UKM.30.05.22

Odprtje in voden ogled četrtek, 2. junij, 11.00; voden ogled: 18.00, Knjižno razstavišče

Na ogled od 30. maja do 19. junija, Knjižno razstavišče

Razstavo ob stoletnici Šentjakobskega gledališča so zasnovale dramaturginja in gledališka pedagoginja Ira Ratej, arhitektka in scenografka Barbara Matul Kalamar ter arhitektka, scenografka in kostumografka Katja Komljanec Koritnik s sodelavci. V UKM je na ogled v sklopu dogodkov ob dnevu Šentjakobskega gledališča na 57. festivalu Borštnikovo srečanje.

Vsebuje 10 postaj, nekatere večje, nekatere manjše.

VHOD NA RAZSTAVO  + INFO TOČKA

2. Postaja BLAGAJNA

3. Postaja SCENA

4. Postaja REKVIZITI

5. Postaja KOSTUMI

6. Postaja MASKA IN FRIZURA

7. Postaja BESEDILO

8. Postaja ODER (ob podstavku z odrsko desko iz starega šentjakobskega odra)

9. Postaja GARDEROBA

10. Postaja AVDICIJA

 30.05.22

Četrtek, 2. junij, Glazerjeva dvorana in Knjižno razstavišče

10.00: novinarska konferenca in predstavitev dveh publikacij

11.00: odprtje razstave, voden ogled, vodi Milan Golob, direktor Šentjakobskega gledališča

11.00 in 18.00: voden ogled, vodita Tone Partljič in Saša Strnad.

Ob dnevu Šentjakobskega gledališča na 57. Borštnikovem srečanju bo v Glazerjevi dvorani v obliki novinarske konference najprej predstavljen zbornik razprav, ki je nastal v okviru strokovnega simpozija ZRC SAZU ob stoletnici Šentjakobskega gledališča. Predstavili ga bodo dr. Oto Luthar, dr. Rok Andres in Mojca Kreft.

Sledila bo predstavitev monografije Sto obrazov Šentjakobskega gledališča, ki jo bo predstavil Peter Teichmeister.

Razstavo Izkusi Šentjakobsko gledališče, ki je na ogled v Knjižnem razstavišču UKM, bo ob 11. uri predstavil Milan Golob, direktor Šentjakobskega gledališča. Voden ogled razstave bo tako mogoč na dan predstavitve publikacij – v četrtek, 2. junija, ob 11. in ob 18. uri, sicer pa bo razstava v prostorih UKM na ogled do 12. junija.27.05.22

Razstava zgodb s fotografij slovenskih taboriščnikov, ki so bili leta 1942 poslani v koncentracijsko taborišče Auschwitz, je del sklopa dogodkov ŠOA – spominjajmo se 2022.

 

Na ogled do 4. junija, Avla

 20.05.22

Razstavo je ob obletnici pripravil sodelavec Univerzitetne knjižnice Maribor Dejan Kac, oblikoval pa jo je Dejan Štampar. 

Gradivo je iz Zbirke drobnih tiskov UKM.

Na ogled od srede, 25. maja, Narodni dom, pozneje prostori Andragoškega zavoda

 19.05.22

Torek, 24. maj, 9.0015.00, Glazerjeva dvorana

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor s soorganizatorji v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se 2022 prireja mednarodno znanstveno srečanje Vsako leto eno ime: Roman Erich Petsche. Auschwitz in prostor nekdanje Jugoslavije II.

 

Torek, 24. maj, 17.30, 3. nadstropje, soba za skupinsko delo

Del sklopa dogodkov Šoa – spominjajmo se 2022 je tudi okrogla miza Blok 17. Skupna muzejska razstava držav nekdanje Jugoslavije v Državnem muzeju Auschwitz-Birkenau.

Pogovarjali se bodo dr. Rajka Bućin, Boris Hajdinjak, Darja Jan, dr. Monika Kokalj Kočevar, dr. Milan Koljanin, dr. Olga Manojlović Pintar, dr. Nataša Mataušić, Vinko Mihelak, dr. Eli Tauber, dr. Danijel Vojak, moderiral bo dr. Jože Dežman.

 

Program v PDF19.05.22

Ponedeljek, 23. maj, ob 17.00, Glazerjeva dvorana

Predstavitev monografije dr. Katje Mihurko Poniž z naslovom Od lastnega glasu do lastne sobe organizira Humanitarni Soroptimist klub Maribor.

Knjiga je pregled ženske literarne ustvarjalnosti od prvega besedila, ki mu je bilo pripisano žensko avtorstvo, do obdobja modernizma, ko je Virginia Woolf opozorila na pomen gmotnih razmer v ustvarjalnem procesu. Avtorica kronološko zasleduje pojavljanje avtoric v svetovni književnosti, raziskuje formalne, slogovne in vsebinske posebnosti njihovih del ter ob tem išče odgovore na vprašanja o lastnih in edinstvenih ženskih glasovih, njihovih predhodnicah in odnosu do drugih žensk ter uveljavljanju avtoric kot enakovrednih sogovornic izobraženim obiskovalcem literarnih salonov.

Z avtorico se bo pogovarjala novinarka Petra Vidali.18.05.22

Na sprehodu skozi mesto si na Grajskem trgu lahko ogledate ulično razstavo Ne samo kolo, avto naj bo!: Johann Puch – Janez Puh – slovenski industrialec in izumitelj.

Avtorica razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval pa jo je Dejan Štampar.

Na ogled do avgusta 2022, Grajski trg18.05.22

Dr. Franc Kozjek, magister farmacije in zaslužni profesor Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, je v petdesetih letih zbral preko 200 likovnih del 150-ih avtorjev. Ustvaril je obsežno zasebno zbirko, katere sestavni del je tudi spremno dokumentarno gradivo, ki ga poleg osnovnih podatkov o delih bogatijo zapisi o pogovorih z avtorji – v njihovih ateljejih ali domačem okolju. V dveh knjigah z naslovoma Od slike do zbirke I. in II je tako zbral zgodbe, ki nudijo vpogled v ustvarjalni proces in razmišljanja umetnikov. Gre za dragoceno zbirko in pomembna pričevanja, ki so obogatila literaturo o izbranih likovnih ustvarjalcih konca 20. in začetka 21. stoletja.

 

Ob odprtju razstave se bosta z dr. Kozjekom pogovarjala muzejska svetnica Meta Gabršek Prosenc in akademski slikar Boris Zaplatil.

 

Na ogled od 24. maja do 20. junija, Likovno razstavišče

 18.05.22

Torek, 24. maj, ob 18.00, Glazerjeva dvorana, Likovno razstavišče

Ob odprtju razstave Franc Kozjek. Od slike do zbirke prirejamo pogovor z zbirateljem dr. Kozjekom.

 

Dr. Franc Kozjek, magister farmacije in zaslužni profesor Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, je v petdesetih letih zbral preko 200 likovnih del 150-ih avtorjev. Ustvaril je obsežno zasebno zbirko, katere sestavni del je tudi spremno dokumentarno gradivo, ki ga poleg osnovnih podatkov o delih bogatijo zapisi o pogovorih z avtorji – v njihovih ateljejih ali domačem okolju. V dveh knjigah z naslovoma Od slike do zbirke I. in II je tako zbral zgodbe, ki nudijo vpogled v ustvarjalni proces in razmišljanja umetnikov. Gre za dragoceno zbirko in pomembna pričevanja, ki so obogatila literaturo o izbranih likovnih ustvarjalcih konca 20. in začetka 21. stoletja.

 

Z dr. Kozjekom se bosta pogovarjala muzejska svetnica Meta Gabršek Prosenc in akademski slikar Boris Zaplatil.

 

 16.05.22

Sreda, 18. maj, ob 16.30, Likovno razstavišče

Po razstavi vas bosta popeljala kustos Mario Berdič Codella v sodelovanju z avtorjem Romeom Štraklom. 

 

Razstava prikazuje umetniške sitotiske, ki so po mnenju likovnega kritika Maria Berdiča Codelle "posebnost na domači likovni sceni". 

Podobe so plod dolgoletnega sodelovanja med intermedijskim umetnikom Dušanom Hedlom in priznanim oblikovalcem Romeom Štraklom.

Grafike v maniri Andy Warhola interpretirajo in reinterpretirajo serijo slovenskih ikon od rožnatega Trubarja do psihadeličnega Žižka (vmes pa je tudi nekaj prostora za potico), s tem pa širijo likovna obzorja in razpirajo nepričakovane dimenzije prihodnosti. 

 13.05.22

Sreda, 18. maj, 17.00, Pod arkadami

 Na novem prizorišču Pod arkadami prirejamo pogovor o antologiji Boruta Gombača Razmerje med strunami, ki jo je ob Gombačevi 60-letnici izdal Kulturni center Maribor. Z avtorjem se bo pogovarjal Nino Flisar, dogodek pa bodo glasbeno pospremili Marko Grobler, Ervin Mlekuš in Mariborski oktet. 

Pesmi so semena, ki si ne prizadevajo biti rože ali drevesa. Prenašajo težko odgovornost semena  in v tem so unikatne. (Muanis Sinanović, iz spremne besede)

Z dogodkom odpiramo novo prizorišče in začenjamo nov literarni, glasbeni in domoznanski cikel v  kavarniškem okolju z naslovom Večeri pod arkadami

 

 06.05.22

Na ogled maja 2022, Izložba UKM

Meseca maja je v Izložbi UKM na ogled razstava Majniška deklaracija 1917, Dr. Anton Korošec, 18721940. 

30. maja je dr. Anton Korošec, slovenski politik in teolog, v dunajskem državnem zboru prebral Majniško deklaracijo, ki je imela za Slovence odločilne posledice. 

Gradivo je iz Zbirke drobnih tiskov, Rokopisne zbirke in fonda UKM ter Pokrajinskega muzeja Maribor.  

Izbor: dr. Vlasta Stavbar, tehnična izvedba: Aleš Pipan. 

 05.05.22

Četrtek, 12. maj, ob 17.00, Glazerjeva dvorana

Tokrat bomo v Zasedanjih s knjigami predstavili življenjsko knjigo Tomaža Brenka Izročilo. O knjigi bodo govorili avtorji Melita Forstnerič Hajnšek, Borut Gombač, Davor Herga, Sabina Hvastija, Mojca Kasjak, Jure Ivanušič, Gregor Radonjič, Zdenko Kodrič, Bojan Sedmak, Peter Dobaj in Marjan Pungartnik. Pogovor bo moderiral glavni urednik Dušan Hedl. Dogodek prirejamo v sodelovanju s Kulturnim centrom Maribor. 

 
 04.05.22

Torek, 10. maj, ob 17.00, Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami tokrat predstavljamo publikacijo Lada Ambrožiča Spotikanja. Dolgoletni ugledni novinar, urednik in voditelj oddaj v knjigi poglobljeno in iz prve roke opisuje dogajanje na TV Slovenija v obdobju 19912021. Ta čas so zaznamovala prizadevanja političnih strank po vplivu na programsko politiko informativnega programa, ki ga je od osamosvojitve do preloma tisočletja ob kritiki z obeh političnih polov vodil Ambrožič.

V knjigi v treh obsežnih poglavjih na kar 450 straneh predstavi svojo pestro in bogato novinarsko pot, svoje poglede na poosamosvojitveno politično dogajanje in na nekatera zgodovinska dejstva. 

Gre za dragoceno pričevanje in pomemben pomislek o vlogi in pomenu nacionalne televizije v slovenski družbi. 

Z avtorjem se bo pogovarjal novinar Aleks Štakul.

 28.04.22

Četrtek, 5. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana

Publikacijo bodo v Zasedanjih s knjigami predstavili urednika Vojko Pogačar in Primož Premzl, direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga in kipar Marjan Drev.

Urednik publikacije Vojko Pogačar je zapisal: »Pred sto leti je pomenilo organizirano likovno delovanje v našem okolju med drugim tudi državotvorno dejavnost, brez katere ne bi bili mogoči nadaljnji koraki osamosvajanja, saj je šlo po razpadu Avstro-Ogrske monarhije za prve korake v iskanju lastne slovenske identitete in hkrati tudi mesta Maribor. Ob stoletnem jubileju je bilo torej nujno ozreti se na splet likovnih dejavnosti v našem okolju, na kaj vse so vplivale, kam vse so se usmerile, kdo vse so bili akterji v določenih obdobjih.«

Dr.h.c. Vojko Pogačar.25.04.22

Knjižnica in čitalnica ČUK bosta med prazniki odprta:


Sreda, 27. april

Knjižnica zaprta

ČUK odprt od 18. do 24. ure

 

Četrtek, 28. april in petek, 29. april

Knjižnica odprta od 8. do 15. ure

ČUK od 12. do 24. ure

 

Sobota, 30. april

Knjižnica zaprta

ČUK odprt od 12. do 24. ure

 

Nedelja, 1. maj

Knjižnica in ČUK zaprta

 

Ponedeljek, 2. maj

Knjižnica zaprta

ČUK odprt od 18. do 24. ure

 

Želimo vam prijetne praznike!

 13.04.22

V sklopu 30. obletnice delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor je na ogled likovna razstava SloPopArt

Razstava prikazuje umetniške sitotiske, ki so po mnenju likovnega kritika Maria Berdiča Codelle "posebnost na domači likovni sceni". 

Podobe so plod dolgoletnega sodelovanja med intermedijskim umetnikom Dušanom Hedlom in priznanim oblikovalcem Romeom Štraklom.

Grafike v maniri Andy Warhola interpretirajo in reinterpretirajo serijo slovenskih ikon od rožnatega Trubarja do psihadeličnega Žižka (vmes pa je tudi nekaj prostora za potico), s tem pa širijo likovna obzorja in razpirajo nepričakovane dimenzije prihodnosti. 

Na ogled od 22. aprila do 21. maja,  Likovno razstavišče in Avla

 13.04.22

Ob 30. obletnici delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor je v Knjižnem razstavišču UKM na ogled pregledna knjižna razstava. 

Na ogled od 22. aprila do 21. maja, Knjižno razstavišče UKM

Spremljajo jo:

 • otvoritev likovne razstave SloPopArt v petek, 22. aprila 2022, ob 13.45 v Likovnem razstavišču UKM,
 • predstavitev življenjske knjige Tomaža Brenka IZROČILO v četrtek, 12. maja 2022, ob 17.00,
 • predstavitev antologije Boruta Gombača RAZMERJE MED STRUNAMI (izšle ob avtorjevi 60-letnici) v sredo, 18. maja 2022, ob 17.00 pod arkadami UKM. 

 13.04.22

V sodelovanju s Kulturnim centrom Maribor in ob 30. obletnici delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor prirejamo otvoritev likovne razstave SloPopArt.

Razstava prikazuje umetniške sitotiske, ki so po mnenju likovnega kritika Maria Berdiča Codelle "posebnost na domači likovni sceni". 

Podobe so plod dolgoletnega sodelovanja med intermedijskim umetnikom Dušanom Hedlom in priznanim oblikovalcem Romeom Štraklom.

Grafike v maniri Andy Warhola interpretirajo in reinterpretirajo serijo slovenskih ikon od rožnatega Trubarja do psihadeličnega Žižka (vmes pa je tudi nekaj prostora za potico), s tem pa širijo likovna obzorja in razpirajo nepričakovane dimenzije prihodnosti. 

 

O likovni razstavi bo spregovoril likovni kritik Mario Berdič Codella. 

 

Petek, 22. april. ob 13.45, Likovno razstavišče UKM

 12.04.22

Ob 30. obletnici delovanja knjižne založbe Kulturni center Maribor prirejamo slavnostno odprtje pregledne knjižne razstave. Delovanje založbe bo predstavil njen glavni urednik Dušan Hedl. Po intermezzu v obliki glasbenega presenečenja bo razstavo odprl častni gost in slavnostni govornik Tone Partljič. 

Razstavo spremljajo:

 • otvoritev likovne razstave SloPopArt v petek, 22. aprila 2022, ob 13.45 v Likovnem razstavišču UKM,
 • predstavitev življenjske knjige Tomaža Brenka IZROČILO v četrtek, 12. maja 2022, ob 17.00,
 • predstavitev antologije Boruta Gombača RAZMERJE MED STRUNAMI (izšle ob avtorjevi 60-letnici) v sredo, 18. maja 2022, ob 17.00 pod arkadami UKM. 

 

Petek, 22. april, ob 13.00, Knjižno razstavišče UKM

 12.04.22

V Zasedanjih s knjigami tokrat predstavljamo znanstveno monografijo prof. dr. Nade Šabec z naslovom Slovene Immigrants and their Descendants in North America: Faces of Identity (Slovenski izseljenci in njihovi potomci v Severni Ameriki: Obrazi identitete).

Knjiga, v kateri so predstavljeni rezultati več desetletij trajajočega raziskovanja jezikovne rabe med ameriškimi Slovenci in Kanadčani ter njihove identitete, je v tiskani obliki izšla januarja letos pri Univerzitetni založbi Maribor v okviru knjižne zbirke Zora.

Publikacijo bo predstavila avtorica prof. dr. Nada Šabec, v imenu uredniškega odbora Zore bo občinstvo nagovoril prof. dr. Bernard Rajh, bivši ravnatelj UKM, o knjigi bo spregovoril prof. dr. Matjaž Klemenčič, eden od dveh recenzentov, po Zoomu pa se bo v razpravo iz ZDA vključil tudi ugledni jezikoslovec z Univerze v Kansasu (University of Kansas, Lawrence) prof. dr. Marc L. Greenberg.

Torek, 19. april, ob 17.00, Glazerjeva dvorana

 11.04.22

Zaposlenim na Univerzi v Mariboru, ki želijo preveriti izvirnost in ustreznost citiranja oz. pred objavo pregledati podobnost vsebine za svoj članek v tujem jeziku, je na voljo orodje iThenticate

Če ga želite uporabiti, pošljite članek v knjižnico na svoji fakulteti in se dogovorite glede uporabe.08.04.22

Vabimo vas na dogodek ob izidu knjige Salon: knjiga obdobja, pri kateri kot avtorja med drugimi sodelujeta tudi dva naša sodelavca. Salon uporabnih umetnosti je v zgradbi nekdanje Velike kavarne deloval med letoma 2012 in 2019, nato je svoja vrata zaprl. Dogodek bo druženje ob zgodbah o bogatem dogajanju, ko se je hiša ob mostu še enkrat zbudila v javno življenje.

Likovno bogata knjiga povzema obdobje delovanja Salona uporabnih umetnosti z refleksijo o premikih v sodobni mestni mentaliteti in dojemanju skupnostnega prostora skozi prizmo znanstveno esejističnih in literarnih besedil avtorjev in avtoric Jerneje Ferlež, Boruta Gombača, Draga Jančarja, Borisa Kolarja, Petre Kolmančič, Gregorja Kosija, Jaše Lorenčiča, Teodorja Lorenčiča, Reneja Maurina, Mirana Pustoslemška, Mateje Ratej, Petra Rezmana, Svetlane Slapšak in Roka Vilčnika.

UKM se dogodku ob izidu monografije refleksij o kultnem mariborskem prizorišču pridružuje kot soorganizatorica. Glavni organizator dogodka in izdajatelj publikacije je MILIMETER STUDIO.

Četrtek, 14. april, 19.00, KIBLA PORTAL, Valvasorjeva ulica 40

 07.04.22

Gostja tokratnih Zasedanj je gospa Majda Toplak, ki bo predstavila knjigo PODOBE NJENEGA ČASA II. KO SO FANTJE PROTI VASI ŠLI.

Podobe njenega časa II Majde Toplak je sekvel njene prve knjige Podobe njenega časa, ki je pri bralcih doživela lep sprejem. 

V novi, podnaslovljeni "ko so fantje proti vasi šli", avtorica obravnava čas od prve svetovne vojne do bližnjih let o rodu Toplakov od Lenarta do Kozjaka in Pohorja, vmes pa je Maribor.

Knjigo odlikuje bogastvo podatkov, ki so zanimivi za zgodovinarje in etnologe, bralec pa bo v njej našel tudi privlačno zapisane zgodbe o ljudeh, ki so oblikovali družabno in družbeno življenje v teh krajih.

Z avtorico se bo pogovarjala dr. Jerneja Ferlež, pogovor pa bodo popestrili ljudski pevci KUD Franc Ilec, Loka-Rošnja. Dogodek prirejamo v soorganizaciji s Kulturnim društvom Mariborska literarna družba.

Sreda, 13. april, 17.00, Glazerjeva dvorana

 07.04.22

Ob zaključku razstave MAKS KAVČIČ: Gvaši 1954–1972 in Iz zapuščine Maksa Kavčiča, ki je bila postavljena ob slovenskem kulturnem prazniku, prirejamo slavnostno predajo osebne zapuščine slovenskega akademskega slikarja, scenografa, restavratorja in pedagoga profesorja Maksa Kavčiča. 

Zapuščino bo darovala umetnikova hčerka akademska kiparka Metka Kavčič.

Odlomke iz umetnikove avtobiografije bo prebral akademski igralec Peter Boštjančič.

SPREMENJEN TERMIN DOGODKA: Sreda, 13. april, 19.00, UKM

 06.04.22

UKM organizira med 27. 6. in 1. 7. 2022 četrti Erasmus+ Staff Training Week za knjižničarje. Vabljeni k prijavi.

From June 27 and July 1 2022, the University of Maribor library organises the 4th Erasmus+ Staff Training Week for Librarians. Call for applications is open.

Razpis/Call for Applications

Program/Programme04.04.22

Aprila je v Izložbi UKM na ogled razstava VELIKONOČNE RAZGLEDNICE.

Predstavljene razglednice so iz Zbirke drobnih tiskov UKM, pripravila pa jih je Enota za domoznanstvo in posebne zbirke. 

Izbor: Anja Kotnik

Tehnična izvedba: Aleš Pipan

Na ogled aprila 2022, Izložba UKM01.04.22

Ob 116-letnici rojstva dr. Antona Trstenjaka in 30-letnici Inštituta Antona Trstenjaka v soorganizaciji s Teološko Fakulteto Ljubljana - Enota v Mariboru in Inštitutom Antona Trstenjaka prirejamo okroglo mizo z naslovom ZA ČLOVEKA GRE - aktualnost misli prof. dr. Antona Trstenjaka. 

V pogovoru bodo sodelovali dr. Edvard Kovač, dr. Vinko Potočnik. dr. Jože Ramovš, mag. Ksenija Ramovš in dr. Igor Bahovec. Pogovor bo moderiral dr. Edvard Kovač.

Sreda, 6. april, 17.00, Glazerjeva dvorana

 01.04.22

V tokratnih Zasedanjih bomo gostili gospo Alenko Čurin Janžekovič. 

Avtobiografija, ki jo je po njenih pričevanjih zapisala Petra Škarja, govori o avtoričinem življenju z Morquiovim sindromom, o njenem otroštvu, poklicnem in zasebnem življenju ter naposled o njeni zdravorazumski odločitvi za dostojanstven konec življenja s samousmrtitvijo. 

Z gostjo se bo pogovarjala gospa Karmen Sreš.

Torek, 5. april, 17.00, Glazerjeva dvorana

 31.03.22

Univerza v Mariboru je v imenu Centra Janeza Levca v Ljubljani in Društva za kulturo inkluzije prejela vabilo za postavitev potujoče razstave z imenom Bodi umetnik - Igraj se z mano. Namen razstave je omogočiti otrokom in mladostnikom vzpostavljanje stikov in spodbujanje druženje med otroki s posebnimi potrebami in večinsko populacijo ter medgeneracijsko druženje.

Razstavo izbranih likovnih del smo postavili v prostorih Univerzitetne knjižnice z namenom soustvarjati dobrodelno in inkluzivno Univerzo v Mariboru.

Na odprtju sodelujejo izredne študentke programa Inkluzija v vzgoji in izobraževanju Pedagoške fakultete v Mariboru.

Odprtje: ponedeljek, 4. april, 17.00, Razstavišče Avla31.03.22

Univerza v Mariboru je v imenu Centra Janeza Levca v Ljubljani in Društva za kulturo inkluzije prejela vabilo za postavitev potujoče razstave z imenom Bodi umetnik - Igraj se z mano. Namen razstave je omogočiti otrokom in mladostnikom vzpostavljanje stikov in spodbujanje druženje med otroki s posebnimi potrebami in večinsko populacijo ter medgeneracijsko druženje.

Razstavo izbranih likovnih del smo postavili v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor z namenom soustvarjati dobrodelno in inkluzivno Univerzo v Mariboru.

Na dogodku bodo sodelovale izredne študentke programa Inkluzija v vzgoji in izobraževanju Pedagoške fakultete v Mariboru.

Ponedeljek, 4. april, 17.00, Razstavišče Avla

 31.03.22

V Digitalnem repozitoriju UKM si lahko odslej ogledate portrete Glazerjevih nagrajencev, ki jih hranimo v naši Zbirki drobnih tiskov. Njihov avtor je fotograf Branimir Ritonja.

V obdobju do leta 2011 je priznanja prejelo 25 prejemnikov osrednje Glazerjeve nagrade in 72 prejemnikov Glazerjeve listine. UKM za to obdobje hrani 66 fotografskih portretov prejemnikov nagrad in listin.

Glazerjeve nagrade za življenjsko delo in Glazerjeve listine za posebne dosežke na umetniškem področju podeljuje Mestna občina Maribor vse od leta 1978. O javnih priznanjih za kulturne ustvarjalce v Mariboru se je razmišljalo že sredi osemdesetih let preteklega stoletja. Na pobudo dr. Bruna Hartmana je bil leta 1987 sprejet Pravilnik o podeljevanju Glazerjevih nagrad. Ob osamosvojitvi Slovenije so Glazerjeve nagrade pod občinskim okvirjem postale del mariborskega kulturnega življenja. Ne omejujejo se zgolj na umetniško delovanje v kulturi, ampak zajemajo tudi teoretično in organizacijsko delovanje. Mariborske kulturne nagrade nosijo ime Janka Glazerja (1893–1975), ki je bil slovenski pesnik, literarni zgodovinar, knjižničar in urednik.24.03.22

Tokrat pogovor s prof. dr. Alojzom Ihanom prirejamo na lokaciji, kjer deluje predsednik Kluba prijateljev UKM izr. prof. dr. Andraž Stožer ­– dogodek bo v avditoriju Medicinske fakultete v Taborski ulici.

Z gostom, zagotovo enim najbolj prepoznavnih in široko razgledanih slovenskih intelektuacev, bomo iskali odgovore na vprašanja, kako lahko droben organizem zaneti tako širok požar in povzroči toliko trpljenja in škode, v kakšni zvezi so velike bolezni in vojne skozi zgodovino človeštva in ali bi pri vsem tem kaj pomagalo, če bi ljudje več brali in se več naučili iz preteklosti.

S prof. dr. Ihanom se bo pogovarjal izr. prof. dr. Andraž Stožer.

Torek, 29. marec, 19.00, avditorij Medicinske fakultete, Taborska 8

Slika: Prof. dr. Alojz Ihan in izr. prof. dr. Andraž Stožer v UKM let 201824.03.22

Tokratno redno letno skupščino in srečanje prijateljev Kluba prijateljev UKM  prirejamo na Medicinski fakulteti ­­– v okolju, kjer deluje njegov predsednik izr. prof. dr. Andraž Stožer.

Člani kluba bodo potrdili poročilo za leto 2021 in sprejeli načrt delovanja za leto 2022. Skupščini bo sledil pogovor s prof. dr. Alojzom Ihanom z naslovom KO ZBOLI SVET: OD POVZROČITELJA DO OZDRAVITVE. Z njim se bo pogovarjal izr. prof. dr. Andraž Stožer.

 

Torek, 29. marec, 18.00, predavalnica P17 Medicinske fakultete, Taborska 8

 17.03.22

V Zasedanjih s knjigami bo tokrat predstavljen roman zgodovinarja dr. Janka Prunka z naslovom Iskanje pristana.  Z njim se bodo pogovarjali zgodovinar in novinar Stane Kocutar, zgodovinar dr. Aleš Maver in urednica Milena Pivec.

Dogajanje romana je postavljeno v zgodovinske okoliščine začetka druge svetovne vojne na Slovenskem.

»Glavni junak pooseblja človeka, ki je v turbulentnem spletu druge svetovne vojne doživel razkriti dvojni značaj evropske racionalistične civilizacije. V svojem bistvu je Kocbekov iskalec neba. Miniti so morala še desetletja, da je v tem iskanju našel zemljo. S tem pa ne nastopi ne vrhunec in še manj »konec zgodovine«, njegov krog ostaja odprt do današnjih dni, ko spreminjajoča se razmerja sodobnega sveta spet zahtevajo premislek in posameznikove opredelitve.«

Iz spremne besede Staneta Kocutarja

Četrtek, 24. marec, 17.00,  Glazerjeva dvorana17.03.22

Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica in Založba Pivec ob mednarodnem dnevu poezije, rojstnem dnevu Janka Glazerja in začetku pomladi prirejamo prireditev Poezija povezuje 2022.

Letos bodo poezijo na tradicionalnem javnem dogodku pred zgradbo rektorata Univerze v Mariboru brali Peter Ternovšek, Tjaša Lešnik, Boris Kolar, dr. Aleksandra Berberih – Slana, Daniela Kocmut, Tom Veber, Lidija Gačnik Gombač, Oksana Pečeny, Rok Kajzer, Mila Kodrič Cizerl, Maruša Majer. Prireditev bo ob spremljavi glasbe Mateja Krajnca povezovala Zora A. Jurič.

Ponedeljek, 21. marec, 12. 00, pred rektoratom UM07.03.22

Spoštovani uporabniki,

v sredo, 9. marca 2022, bo Univerzitetna knjižnica Maribor zaradi stavke v visokem šolstvu ZAPRTA. Čitalnica ČUK bo ta dan odprta od 12. do 24. ure. Gradivo lahko vrnete v trezor v Miklošičevi ulici in bo razdolženo naslednji dan.

Hvala za razumevanje in podporo!

Stavkovni odbor UKM

 07.03.22

Bralni klub UKM prireja pogovor z odvetniško legendo, doktorjem pravnih znanosti in avtorjem številnih strokovnih ter leposlovnih del dr. Petrom Čeferinom. V pogovoru bo obiskovalcem odstrl utrinke svojega zanimivega življenja ter pojasnil, kako prepleta odvetniški poklic in literaturo. Z njim se bo pogovarjala vodja Bralnega kluba UKM gospa Milena Avsec.

Dogodek je namenjen tako članom bralnega kluba kot širši javnosti.

Četrtek, 10. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

 04.03.22

Za avtorje znanstvenih člankov objavljenih v odprtem dostopu, smo v sklopu pogajanj pri nabavi elektronskih virov za leto 2022 dosegli dogovore o dodatnih popustih in vavčerjih pri plačilu stroškov objav (APC). Ugodnosti lahko koristijo le korespondenčni avtorji z afiliacijo Univerze v Mariboru.

Ker je število vavčerjev omejeno, svetujemo, da pohitite z objavo!

Med drugim lahko vavčerje koristite pri založnikih:

popuste pa pri založnikih:

Več informacij najdete na spletni strani Odprimo:UM: Ugodnosti za raziskovalce UM.01.03.22

Marca je v Izložbi UKM na ogled razstava DEŽELNA SADJARSKA IN VINARSKA ŠOLA V MARIBORU. Ob 150-letnici ustanovitve (11. marec 1872) predhodnice današnje Biotehniške srednje šole Maribor sta gradivo iz Zbirke drobnih tiskov ter Zbirke raritet in stare periodike izbrala dr. Vlasta Stavbar in Dejan Kac, tehnična izvedba Aleš Pipan.

Predstavljamo Jožefa Lešnika (Löschnig), sadjarskega strokovnjaka (18. marec 1872, Šentjanž na Dravskem polju (Starše)—23. oktober 1949, Dunaj) in Antona Puklavca, vinogradniškega strokovnjaka (10. januar 1872, Vitan pri Središču (Ormož)—22. avgust 1930, Maribor).

Na ogled marca 2022, Izložba UKM

 01.03.22

V mesecu, ko praznujemo 8. marec, na ogled postavljamo izbor upodobitev slovenskih žensk iz Zbirke drobnih tiskov UKM. Izbor: Gabrijela Kolbič, oblikovanje: Dejan Štampar.

Na ogled od 4. do 31. marca, razstavišče Avla

Predstavljamo:

 1. Fototiski (starejši) Dama v kostumu
 2. Fototiski (starejši) Igralka
 3. Stroj Mihael: Luiza Pesjak
 4. Kobilica Ivana: Parižanka s pismom
 5. Kobilica Ivana: Poletje
 6. Šantel Saša: Kranjica
 7. Sternen Matej: Rdeči parazol
 8. Ženske Visit portret
 9. Knjižničarka Elizabeta Obolenska
 10. Gaspari Maksim: K žegnu
 11. Gaspari Maksim: Madona
 12. Narodna herojka Albinca Mali Hočevar
 13. Foto Japelj: Ada Sardo kot Aida 1957
 14. Marija Maister
 15. Brenk Kristina
 16. Ženski portreti
 17. B. Čerin: Delavka
 18. B. Čerin: Telesa
 19. Janžekovič Zora
 20. Ksenja Mišič
 21. Liljana Keča
 22. F. Bergant: Žalostna M.B.01.03.22

V knjigi Sokoli v filateliji avtor združuje svoje izkušnje in znanja iz filatelije z ljubeznijo do športa in umetnosti. Knjigo odlikuje sistematični prikaz zgodovine Sokolov ter bogat nabor poštnih znamk, razglednic in drugega filatelističnega gradiva s sokolsko tematiko, ki jih je sistematično združil in strokovno pokomentiral.

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem dr. Rokom Lampetom pogovarjal mag. Bojan Bračič, predsednik Filatelistične zveze Slovenije.

Torek, 1. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana25.02.22

Univerzitetna knjižnica Maribor vsem uporabnikom/članom ponuja možnost 3D-tiskanja. Uporabljamo tiskalniški sistem priznane blagovne znamke Zortrax, ki omogoča tiskanje z različnimi materiali.

Izbirate lahko med:

 • ABS : RUMENA, ORANŽNA, RDEČA, BELA, NARAVNO BELA (barva kosti), MODRA, RJAVA, ZELENA, SIVA;
 • ABS+ : SREBRNA, BARVA BETONA, BRONASTA;
 • Z-ABS : ČRNA
 • Z-ULTRAT : ČRNA
 • PETG : BELA, TRANSPARENTNA;
 • Z-GLASS : TRANSPARENTNA

Različni materiali imajo različne mehanske sposobnosti.

Postopek tiskanja

 1. Na e-naslov : saso.logar@um.si pošljite datoteko z oznako ».STL« ali jo prinesete na drugem mediju (npr. USB ključek) ter se dogovorite o načinu izvedbe.
 2. Pripišete vaše zahteve za tisk.
 3. Izberete material in barvo za tisk.
 4. Sporočili vam bomo termin izdelave ter končno ceno natisnjenega izdelka.
 5. Natisnjen predmet lahko prevzamete v knjižnici ali v paketniku ČUKomat ob čitalnici ČUK.

Cena 3D-tiska

 • do 10 gramov teže izdelka – enotna cena 1.00 eur
 • nad 10 gramov teže izdelka – 0.10 eur / gram

Navedene cene že vsebujejo DDV.18.02.22

Univerzitetna knjižnica Maribor je del mreže centrov PATLIB (PATent LIBrary), ki v državah članicah Evropske patentne organizacije skrbijo za informacije o intelektualni lastnini.

Tokrat vam kot del mreže posredujemo informacijo o razpisu, ki so nam jo posredovali iz Urada za intelektualno lastnino RS. Sporočajo, da je  Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization - WIPO) objavila razpis za nagrade za izjemna podjetja in posameznike, ki uporabljajo intelektualno lastnino. Na razpis se do 14. 3. 2022 lahko prijavijo MSP iz katere koli od 193 držav članic WIPO, med katerimi je tudi Slovenija. 

Uradna razglasitev petih zmagovalcev in podelitev nagrad bo julija 2022 na Generalni skupščini WIPO.

Več o razpisu za nagrade MSP na področju intelektualne lastnine v novici urada.11.02.22

Na Univerzi v Mariboru danes in jutri, 11. in 12. februarja, potekajo spletni informativni dnevi.

V soboto, 12. februarja, med 12.15 in 12.45 vas vabimo na predstavitev Univerzitetne knjižnice Maribor v okviru skupnih predstavitev v okolju Ms Teams. Vstopate lahko s skupne strani Informativnih dnevov UM, iz strani naše knjižnice ali na vstopni povezavi vseh predstavitev.

Dijake in vse, ki jim pomagate načrtovati izbiro študija, vabimo, da obiščete predstavitve fakultet, naše knjižnice in študentskih domov na spletnih stojnicah.

Univerzitetna knjižnica Maribor in druge knjižnice Univerze v Mariboru se vam predstavljamo kot okolje, ki pomembno pripomore h kvalitetnemu, učinkovitemu in prijetnemu študiju.

 03.02.22

Univerzitetna knjižnica Maribor sporoča, da sta uporabnikom z Univerze v Mariboru v letu 2022 dostopna dva nova e-vira – Royal Society of Chemistry in De Gruyter Online.

RSC Gold - Royal Society of Chemistry (RSC) je eno vodilnih svetovnih združenj za kemijo. V paketu RSC Gold najdemo online revije v polnem besedilu in baze podatkov objav s storitvami sprotnega obveščanja. Večina revij ima faktor vpliva. Vsebinsko so pokrita področja kemije, biologije, biofizike oz. fizike, materialov, medicine in farmacije.

De Gruyter Online je multidisciplinarni informacijski vir, ki ponuja dostop do raznovrstnega znanstvenega in strokovnega gradiva. V zbirki Complete Journal Package je na voljo okrog 450 revij v polnem besedilu, od tega jih je nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. Nekaj več kot 110 je indeksiranih v najpomembnejših indeksih citiranja. Posebnost vira je, da vsebuje razmeroma velik delež revij v nemškem jeziku.

Dostop do e-vira je možen znotraj računalniškega omrežja UM in/ali od doma preko oddaljenega dostopa, ki ga ponuja UKM: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri.

Vaša mnenja in odzive pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si

 03.02.22

MAKS KAVČIČ
Gvaši

1954—1972

Kuratorka razstave: Meta Gabršek Prosenc.

Razstava bo na ogled od 7. 2. do 16. 4. 2022.

Portret Maksa Kavčiča je iz Zbirke drobnih tiskov UKM.

Preberi več: Priloga v pdf03.02.22

IZ ZAPUŠČINE MAKSA KAVČIČA

Ob slovenskem kulturnem prazniku 2022 smo v Univerzitetni knjižnici Maribor prejeli dragoceno darilo – del zapuščine slovenskega slikarja, scenografa, restavratorja in pedagoga Maksa Kavčiča. Gradivo je UKM podarila umetnikova hčerka akademska kiparka Metka Kavčič. Izbor iz zapuščine vam ponujamo na ogled v Knjižnem razstavišču.

Priprava in izbor: dr. Vlasta Stavbar in akad. kiparka Metka Kavčič.

O zapuščini:

Zapuščina obsega raznovrstno gradivo. Glede na obliko so: rokopisi, tipkopisi, tiskovine, uradni dokumenti (indeksi, različne izkaznice, diplome in priznanja), skice in fotografije. Zapuščina predstavlja vpogled v Kavčičevo osebno življenje, slikarsko in pedagoško delo ter z nekaj drobci tudi bogato scenografsko in konservatorsko delo. Zanimiv sklop predstavlja več kot 300 pisem s sodobniki ter nekaj sto fotografij in albumov iz različnih obdobjih.

Zapuščina bo uvrščena v Rokopisno zbirko UKM.


Na ogled bo tudi projekcija: Arhivski video Maksa Kavčiča. Dolžina videa je 10 min in 51 sec. 

Vsebina:

1. Maks Kavčič v ateljeju v Ulici kneza Koclja okoli leta 1960, črno-bel film
2. Z družino v parku, barvni
3. Prvi šolski dan Metke Kavčič
4. Z družino v ateljeju na Partizanski cesti

Pripravil: Branimir Ritonja, BlackLight
Društvo za promocijo vizualnih umetnosti, filma in videa 

Dogodek ob razstavi bomo priredili, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Razstava bo na ogled od 7. 2. do 16. 4. 2022.

Fotografija Maksa Kavčiča je iz njegove zapuščine. 

 

 03.02.22

Ob slovenskem kulturnem prazniku 2022 smo v Univerzitetni knjižnici Maribor prejeli dragoceno darilo – del zapuščine slovenskega slikarja, scenografa, restavratorja in pedagoga Maksa Kavčiča. Gradivo je UKM podarila umetnikova hčerka akademska kiparka Metka Kavčič. Izbor iz zapuščine vam ponujamo na ogled v Knjižnem razstavišču. 

Priprava in izbor: dr. Vlasta Stavbar in akad. kiparka Metka Kavčič.

O zapuščini: 

Zapuščina obsega raznovrstno gradivo. Glede na obliko so: rokopisi, tipkopisi, tiskovine, uradni dokumenti (indeksi, različne izkaznice, diplome in priznanja), skice in fotografije. Zapuščina predstavlja vpogled v Kavčičevo osebno življenje, slikarsko in pedagoško delo ter z nekaj drobci tudi bogato scenografsko in konservatorsko delo. Zanimiv sklop predstavlja več kot 300 pisem s sodobniki ter nekaj sto fotografij in albumov iz različnih obdobjih. 

Zapuščina bo uvrščena v Rokopisno zbirko UKM.


Na ogled bo tudi projekcija: Arhivski video Maksa Kavčiča. Dolžina videa je 10 min in 51 sec. 

Vsebina:

1. Maks Kavčič v ateljeju v Ulici kneza Koclja okoli leta 1960, črno-bel film
2. Z družino v parku, barvni
3. Prvi šolski dan Metke Kavčič
4. Z družino v ateljeju na Partizanski cesti

Pripravil: Branimir Ritonja, BlackLight
Društvo za promocijo vizualnih umetnosti, filma in videa 

Dogodek ob razstavi bomo priredili, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.


V Likovnem razstavišču bo na ogled razstava:

MAKS KAVČIČ
Gvaši

1954—1972

Kuratorka razstave: Meta Gabršek Prosenc.

Razstavi bosta na ogled od 7. 2. do 16. 4. 2022.

Fotografija Maksa Kavčiča je iz njegove zapuščine.02.02.22

Izložba UKM

Izložba meseca februarja prikazuje razglednice slovenskega slikarja, risarja, karikaturista, grafika in ilustratorja Hinka Smrekarja.

Razglednice so iz Zbirke drobnih tiskov UKM.

Izbor: Gabrijela Kolbič,
tehnična izvedba: Aleš Pipan.

 

Na ogled februarja 2022. 

 01.02.22

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto

J017104 - SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III), v Enoti za domoznanstvo in posebne zbirke, šdm: 3001094, M/Ž, za nedoločen čas, s polnim delovnim časom - 40 ur/teden in poskusnim delom treh mesecev

Rok za prijavo: do 8. 2. 2022. 

Pozvezava na objavo - pdf01.02.22

Ponosni sporočamo, da sta med prejemniki nagrad in priznanj Univerze v Mariboru, ki jih je prof. dr. Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru, podelil ob Rektorjevem dnevu 2022, tudi naša sodelavka dr. Karmen Salmič Kovačič in sodelavec Darko Dolenc.

 

Dr. Karmen Salmič Kovačič je prejemnica nagrade Univerze v Mariboru za strokovno delo za leto 2021

»Dr. Karmen Salmič Kovačič se je s svojim dolgoletnim delom v Univerzitetni knjižnici Maribor izkazala z vrhunskimi prispevki, ki so izjemno pozitivno vplivali na strokovni razvoj Glasbene in filmske zbirke UKM v okviru slovenskega knjižničarstva in muzikološke vede. S svojimi številnimi znanstvenimi in strokovnimi razpravami, s skrbjo za glasbeno kulturno dediščino ter s storitvami in gradivom glasbene in filmske zbirke zagotavlja pomembno podstat za študij in raziskovanje študentom, profesorjem in raziskovalcem ter tako prispeva k rasti ugleda Univerzitetne knjižnice in Univerze v Mariboru kot ustanove.« 

 

Darko Dolenc je prejemnik priznanja Univerze v Mariboru za strokovno delo za leto 2021

»Darko Dolenc se je s svojim večletnim delom v Univerzitetni knjižnici Maribor izkazal z izjemnimi uspehi z delom v knjigoveznici. S svojim znanjem in delovnimi izkušnjami je prispeval k izboljšanju delovnih postopkov in metod dela na svojem delovnem področju. Pri svojem strokovnem delu je specializiran za popravilo starih knjig in za vezavo časopisov in časnikov. Ob tem s tehničnega vidika sodeluje tudi pri pripravi bogate razstavne dejavnosti Univerzitetne knjižnice Maribor. S svojim delom je pozitivno vplival na razvoj stroke in ugleda Univerzitetne knjižnice in Univerze v Mariboru kot ustanove.«

 

Iskrene čestitke sodelavcema in vsem nagrajencem!25.01.22

Ob 100. obletnici Andragoškega zavoda Maribor smo pripravili virtualno razstavo.


Njen avtor je Dejan Kac, oblikovali pa so jo David Burk, Dejan Štampar in Medijska klinika.

 

Gradivo je iz zbirk Univerzitetne knjižnice Maribor, Pokrajinskega arhiva Maribor, Narodne in Univerzitetne knjižnice in iz Andragoškega zavoda Maribor – Ljudske univerze.

Vabimo k ogledu in čestitamo ob okroglem jubileju!17.01.22

Naši sodelavki mag. Branka Kerec Prekoršek in dr. Vlasta Stavbar sta Kalanovi nagrajenki

Z veseljem in s ponosom sporočamo, da sta naši sodelavki mag. Branka Kerec Prekoršek in dr. Vlasta Stavbar prejemnici Kalanove nagrade za leto 2021 za prispevek z naslovom Kako umestiti tradicijo v sodobnost?: Maistrova knjižnica kot kulturni spomenik prinaša s svojimi posebnostmi izvirne postavitve nove izzive z umestitvijo v redni fond UKM, objavljen v reviji Knjižnica. 

Iz utemeljitve: Znanstveni prispevek mag. Branke Kerec Prekoršek in dr. Vlaste Stavbar podaja inovativen pristop k ureditvi knjižnične zbirke, Maistrove knjižnice v UKM. Predstavi organizacijo dela in postopke popisovanja, strukturo postavitve in signiranje z namenom ohranitve avtentičnosti in izjemnosti osebne knjižnice Rudolfa Maistra. Avtorici sta predstavili rešitve, ki so lahko v pomoč tudi drugim skrbnikom osebnih knjižnic.

Kalanovo nagrado podeljuje Upravni odbor Kalanovega sklada, ki deluje v okviru ZBDS. Letos je podelil štiri nagrade za najboljša strokovna in znanstvena dela, ki pomembno prispevajo k oblikovanju bibliotekarske in informacijske znanosti. Druga prejemnika sta dr. Maja Peteh in dr. Primož Južnič za prispevek O pomenu predmetnih oznak in podatka o afiliaciji v raziskovalnih knjižnicah v COBISS.SI: praksa izpolnjevanja polj bloka 6XX in podpolja 70X8, objavljen v reviji Organizacija znanja.

Nagrajenci so bili razglašeni na dan rojstva Pavla Kalana (16. januar 1900), nagrade pa bodo podeljene na obletnico njegove smrti, 11. junija 2022.

Vsem nagrajencem, še posebej pa našima sodelavkama – iskreno čestitamo!14.01.22

DEDIČI PROSTORA, VARUHI POMNIKOV: predstavitev monografije ob 60-letnici mariborske spomeniškovarstvene službe

Uvodoma bo spregovoril vodja mariborske OE ZVKDS Srečko Štajnbaher, ob monografiji se bodo v Zasedanjih s knjigami pogovarjali dr. Andrej Magdič, dr. Simona Menoni Muršič, dr. Mateja Neža Sitar in Suzana Vešligaj. Pogovor bo povezovala dr. Jerneja Ferlež.

Sreda, 19. januar, 17.00

 

Dogodki so organizirani v skladu z ukrepi za zajezitev epidemije, za obisk je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT. Število obiskovalcev je omejeno.03.01.22

IZLOŽBA MESECA: SLOVENSKA ZIMA – narodni zimski motivi na razglednicah Maksima Gasparija

 

Izložba meseca prikazuje razglednice leta 1883 rojenega mojstra narodne motivike Maksima Gasparija iz Zbirke drobnih tiskov UKM. Izbor: Gabrijela Kolbič, tehnična izvedba: Aleš Pipan.

 

Na ogled januarja 2022.31.12.21

Razstava je nastala kot seminarsko delo na Oddelku za umetnostno zgodovino FF UM – razstavljeni so umetnostno zgodovinski spomeniki, ki jih je fotografiral Avguštin Stegenšek. Originalno gradivo hranita INDOK center Ministrstva za kulturo RS in Pokrajinski arhiv Maribor. Razstavljena Stegenškova dela in študije hrani UKM.

Na ogled decembra 2021 in januarja 2022.23.12.21

Srečno!

Kolektiv Univerzitetne knjižnice Maribor vam želi prijetno praznovanje in prijazno, uspešno in zdravo leto 2022.22.12.21

Anketa o uporabi splošnih knjižnic

Na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) so v okviru predmeta Uvod v znanstveno delo pripravili anketo, s katero želijo dobiti vpogled v uporabo splošnih knjižnic s strani študentov. Rezultati ankete bodo uporabljeni v pedagoške in znanstveno-raziskovalne namene, izsledke bodo tudi objavili.

K izpolnjevanju ankete, ki traja okrog 4 minute, vabijo vse študente. Anketni vprašalnik bo do 7. 1. 2022 dostopen na https://1ka.arnes.si/a/ddc1398d. Ker so izsledki zanimivi tudi za nas, vas tudi mi vabimo, da anketo izpolnite.

 

 20.12.21

Univerzitetna knjižnica Maribor in čitalnica ČUK bosta v prazničnih dneh odprta po prilagojenem urniku.

 

Knjižnica

PET, 24. 12. 2021: 8.00–13.00

SOB, 25. 12. 2021: zaprto

ČET, 30. 12. 2021: 8.00–15.00

PET, 31. 12. 2021: 8.00–13.00

SOB, 1. 1. 2022: zaprto

 

Čitalnica ČUK

PET, 24. 12. 2021: zaprto

SOB, 25. 12. 2021: zaprto

NED, 26. 12. 2021: 18.00–24.00

PET, 31. 12. 2021: zaprto

SOB, 1. 1. 2022: zaprto

NED, 2. 1. 2022: 18.00–24.00

 

Obiščite nas. Želimo vam lepe praznike.15.12.21

Po upokojitvi dosedanje ravnateljice, dr. Zdenke Petermanec, jo vodi mag. Dunja Legat.

Mag. Dunja Legat v svoji viziji vodenja izpostavlja ustvarjalnost, sodelovanje, povezovanje, deljenje znanja in odprtost prostora, znanja in duha. V delovanju knjižnice v ospredje postavlja razvoj, ob tem pa poudarja spoštovanje enakovrednih dualnosti – ohranjanje tradicije in snovanje virtualnosti, preplet podpore razvoju poklicnih poti uporabnikov in njihovim prostočasnim delovanjem ter ustvarjanje vzporednih, a komplementarnih fizičnih in virtualnih knjižničnih svetov.

Poudarja, da oddaljenost ni nujno odmaknjenost, saj knjižnico dojema kot mrežo med sabo povezanih struktur. Med koncepti, ki jim želi posvečati osrednjo pozornost, je tudi vzpostavljanje kreativnih odnosov z uporabniki in raznorodnimi ustvarjalnimi skupnostmi.

Želimo ji uspešno delo in ustvarjalna sodelovanja.


 14.12.21

Člani Fotografskega društva Totifoto ob 15. obletnici društva z razstavo fotografij v črno-beli tehniki v ospredje postavljajo temo diptiha.

Na ogled do 12. februarja 2022.


 09.12.21

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Ivana Rihtariča

Monografijo o zloglasnem Francu Rihtariču – njegovem življenju in kaznivih dejanjih – bo v Zasedanjih s knjigami predstavil njen avtor ddr. Ivan Rihtarič.

Torek, 14. december, 17.0003.12.21

Glazerjeva dvorana

ZBIRKA PRIMOŽA PREMZLA: PREDSTAVITEV IN POSKUS EVIDENTIRANJA ZASEBNE ZBIRKE ZA NJENO JAVNO DOSTOPNOST: predstavitev monografije

V Zasedanjih s knjigami bo Primož Premzl predstavil svojo zasebno zbirko in monografijo o njej, ki je nedavno izšla v Umetniškem kabinetu Primož Premzl. Z njim se bo pogovarjala dr. Vlasta Stavbar.

Sreda, 8. december, 17.0030.11.21

Avla

Fotografsko razstavo na temo boja proti nasilju nad ženskami so ob 10. obletnici Svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor pripravili fotograf Bojan Sobočan, Center za socialno delo Maribor in UKM.

Na ogled od 1. do 13. decembra.30.11.21

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je objavila Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu (za leto 2021).

Predmet javnega razpisa je povračilo stroškov znanstvenih objav (APC), ki so bile objavljene v zlatem odprtem dostopu in je bilo plačilo teh stroškov izvedeno med 2. 9. 2020 in 1. 9. 2021. Znanstvene objave morajo biti v skladu s Pravilnikom o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti razvrščene vsaj v kategoriji A'.

Cilj javnega razpisa je povračilo stroškov APC kot inovativno orodje za promocijo slovenske znanosti in je v skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015–2020 in omogoča približevanje načelom Načrta S (angl. Plan S) Evropske komisije in agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti v nekaterih državah članicah EU (Koalicija S, angl. Coalition S).

Rok za oddajo prijav je 6. 12. 2021 do 14. ure.29.11.21

Predstavitev informacijskega vira D&B Hoovers

Univerzitetna knjižnica Maribor vas vabi na spletni seminar o informacijskem viru D&B Hoovers podjetja Dun & Bradstreet.

D&B Hoovers je poslovna rešitev, ki posega na področja poslovne analitike, upravljanj tveganj in bonitetnih informacij, marketinga, iskanja novih poslovnih partnerjev, strateškega targetiranja in optimiranja poslovanja. Z uporabo informacijske rešitve D&B Hoovers lahko izvedete različne aktivnosti, npr.:

 • priprava seznamov novih potencialnih kupcev ali dobaviteljev na globalnem nivoju,
 • proučitev ključnih podrobnosti o podjetjih,
 • preveritev celotnih poslovnih družinskih dreves podjetij,
 • pridobitev vpogleda v dejavnosti posameznih podjetij,
 • prepoznanje oseb, ki sprejemajo odločitve,
 • pridobitev konkurenčnega znanja,
 • spremljanje stanja o kupcih ali dobaviteljih.

Spletni seminar ob uporabi aplikacije Zoom bo potekal v petek, 3. 12. 2021, od 10. do 11. ure.

Vodil ga bo Domen Švegelj, svetovalec za stranke pri Dun & Bradstreet.

Za udeležbo na seminarju se je potrebno predhodno registrirati. Opomnik o spletnem seminarju in povezava za ZOOM dostop bo prispela na vaš elektronski naslov dan pred spletnim seminarjem.

Ne zamudite priložnosti in izkoristite možnost vpogleda v eno najprestižnejših globalnih poslovnih baz podatkov, ki jo uporabljajo tudi najuglednejše univerze (npr. Stanford, Edinburgh, Princeton, Yale ...).

Več informacij o D&B Hoovers najdete na spletni strani ponudnika.

Prosimo vas, da informacijo o seminarju delite tudi z vašimi kolegi na Univerzi v Mariboru.

Vaša mnenja in odzive glede seminarja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.29.11.21

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto J017104 - SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III),  3001194,  v Enoti za domoznanstvo in posebne zbirke . Rok za prijavo: do 9.12.2021.  

Razpis18.11.21

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Bojana Radeja in Mojce Golobič

Monografijo, ki je letos izšla pri založbi Vernon Press, bo v Zasedanjih s knjigami predstavil avtor.

Sreda, 24. november, 17.0018.11.21

Avla

Razstava ob dnevu Rudolfa Maistra predstavlja Maistrovo knjižnico UKM kot del Maistrove virtualne poti in prikaže dostopnost njenega fonda v katalogu COBISS. Pripravili sta jo dr. Vlasta Stavbar in Gabrijela Kolbič.

Na ogled od 23. do 30. novembra.18.11.21

Univerzitetna knjižnica Maribor ponuja in koordinira testni dostop do informacijskega vira De Gruyter Online. Gre za multidisciplinarni informacijski vir, ki ponuja dostop do raznovrstnega znanstvenega in strokovnega gradiva. V zbirki Complete Journal Package je na voljo okrog 450 revij v polnem besedilu, od tega jih je nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. Nekaj več kot 110 jih je indeksiranih v najpomembnejših indeksih citiranja. Posebnost vira je, da vsebuje razmeroma velik delež revij v nemškem jeziku. Zbirka vključuje številne revije znanstvenih in strokovnih združenj, ki so plod sodelovanja z mednarodnimi društvi. Dostopne so tudi arhivske številke revij od leta 1995 naprej. Dodatno je  na voljo tudi gradivo v odprtem dostopu, npr. e-knjige. Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

Testno obdobje se zaključi konec leta 2021.
Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na naslov bojan.ostir@um.si18.11.21

Vabimo vas na sklop predavanj Od odprtih podatkov do inovacij, ki bo 24. 11. 2021 potekal v okviru konference Mreža znanja 2021, v sodelovanju s slovenskim predstavništvom NI4OS-Europe:

Na znanju in inovacijah temelječa družba je družba prihodnosti. Raziskovalna in inovacijska dejavnost razvijata novo znanje, veščine in kompetence ter njihovo uporabo, generator so raziskovalni podatki. Evropski oblak odprte znanosti (EOSC) in evropska superračunalniška iniciativa EuroHPC zagotavljata vse potrebno za obvladovanje raziskovalnih podatkov ter podporo napredovanju znanosti in tehnologije, v Sloveniji pa te iniciative dodatno spodbujajo domača vlaganja v obvladovanje podatkov, superračunalniška omrežja, tehnologije znanja ter podatkovne repozitorije. Za ohranitev vpetosti v mednarodne raziskovalne tokove moramo zagotoviti pogoje za razvoj in vzdrževanje potrebne e-infrastrukture, ki bo omogočala, da povsem izkoristimo nastajajoče sodelovalne oblike raziskovalne dejavnosti (Evropski oblak odprte znanosti - EOSC), ki bo temeljila na mednarodno povezanih podatkovnih raziskovalnih infrastrukturah in e-storitvah za raziskovalce. Povezovanje z EOSC v Sloveniji vzpostavlja prav slovensko predstavništvo evropskega projekta Nacionalne pobude za odprto znanost v Evropi (NI4OS-Europe – National Initiatives for Open Science in Europe).

Predavanja bodo potekala v živo, drsnice in posnetke pa bomo po dogodku tudi objavili.

Celoten program s povzetki najdete tukaj: http://mrezaznanja.si/program-mreza-znanja-2021/

Prosimo, da se na dogodek prijavite na: https://events.ni4os.eu/event/61/.

Prosimo tudi za posredovanje vabila vsem, ki bi jih dogodek utegnil zanimati.

 

Program sklopa predavanj Od odprtih podatkov do inovacij:

09:00–09:20

Vključevanje Slovenije v Evropski oblak odprte znanosti (EOSC)

 

Peter Sterle

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

 

09:20–09:35

Odprti dostop do javne raziskovalne infrastrukture

 

dr. Zoran Ren

Univerza v Mariboru

 

09:35–09:50

Urgentno superračunalništvo v boju proti pandemiji

 

dr. Matej Praprotnik

Kemijski inštitut

 

09:50–10:05

Arnesova prenovljena superračunalniška gruča

 

Peter Kacin, Blaž Česnik

Arnes

 

10:05–10:20

Primer ravnanja z biološkimi in biotehnološkimi podatki v okviru raziskovalnih projektov na NIB

 

dr. Marko Petek

Nacionalni inštitut za biologijo

 

10:20–10:35

Jezikoslovna infrastruktura za slovenščino: CLARIN.SI in RI-SI – CLARIN

 

dr. Darinka Verdonik

Univerza v Mariboru

 

10:35–10:45

Diskusija

 
 

10:45–11:00

Odmor

 
 

11:00–11:15

Skupnost Sledilnik kot primer občanske znanosti

 

dr. Ana Slavec

InnoRenew CoE

 

11:15–11:30

Portal eGeologija – prosto dostopni geološki podatki

 

Jasna Šinigoj

Geološki zavod Slovenije

 

11:30–11:45

Odprti podatki v Sloveniji. Kje, kako in zakaj.

 

mag. Aleš Veršič

Ministrstvo za javno upravo

 

11:45–12:00

Digitalno inovacijsko stičišče Univerze v Mariboru

 

dr. Muhamed Turkanović

Univerza v Mariboru

 

12:00–12:15

Slovenska skupnost odprte znanosti

 

mag. Dunja Legat

Univerza v Mariboru

 

12:15–12:25

Diskusija

 
 
 

Vabljeni!


 17.11.21

Mestna občina Maribor je v okviru oblikovanja strategije razvoja kulture v Mariboru 2022–2026 pripravila spletno anketo za prebivalce in obiskovalce mesta na temo kulture v Mariboru. Z njo želijo pridobiti tako mnenja o trenutnem stanju kulture kot zamisli za njen prihodnji razvoj. Vprašalnik o podobnih temah smo izpolnili tudi javni zavodi.

Vabimo vas, da anketo https://forms.gle/2M8VWXEa5F2zgz9Z6 izpolnite tudi vi in s tem prispevate k analizi in razmisleku o razvoju kulture v mestu. Njen del je s svojimi raznolikimi dejavnostmi tudi Univerzitetna knjižnica Maribor.

Vprašalnik je aktiven med 15. 11. in 1. 12. 2021


 12.11.21

Glazerjeva dvorana

SLOVANSKA ČITALNICA V MARIBORU: predavanje dr. Vlaste Stavbar

Predavanje v sklopu Spominjanj ob 160. obletnici Slovanske čitalnice v Mariboru prirejata ZKD Maribor in UKM. Nastopil bo ženski pevski zbor NKB Maribor pod vodstvom Petre Kozar Bečan.

Sreda, 17. november, 17.00

Dogodek je organiziran v skladu z ukrepi za zajezitev epidemije, za obisk je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.11.11.21

Glazerjeva dvorana

 V torek, 16. novembra, ob 17. uri bo v Glazerjevi dvorani v Zasedanjih s knjigami predstavljena umetniška monografija z naslovom Anka Krašna.

S slikarko se bo pogovarjala umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki, uvodoma pa bosta spregovorila ravnateljica UKM dr. Zdenka Petermanec in založnik Primož Premzl.

Umetniška monografija s celovitim pregledom slikarskega opusa akademske slikarke Anke Krašna je izšla leta 2020, ko je bila v Galeriji mesta Ptuj na ogled retrospektivna razstava njenih del. Izdal jo je Umetniški kabinet Primož Premzl, oblikoval pa Matjaž Wenzel.

Torek, 16. november, 17.0011.11.21

Glazerjeva dvorana

KULTURNI BAZAR:

14.00–15.00: Kakovostna literatura za mlade – Zlate hruške: pogovor in predstavitev
15.30–16.30: #športajmoinberimopripouku: predstavitev z delavnico
17.00–18.00: Kako nastane knjiga – srečanje s pesnikom Borutom Gombačem

Ponedeljek, 15. november, 14.0018.00


 11.11.21

Glazerjeva dvorana

Predstavitev programa Jurčič v Mariboru, ki ga s podporo MOM pripravlja Zavod Razvoj Maribor – Lutkovno paragledališče Zvitorepec. Ob Jurčičevem letu 2021 v programu sodelujejo Mariborska knjižnica, MKC, UKM, UGM, Zavod Razvoj Maribor in Radio Maribor – RTV SLO.

Ponedeljek, 15. november, 10.0011.11.21

Knjižno razstavišče

Zgodovina odkritja in razsikovanja insulina

Razstava predstavlja zgodovino odkrivanja insulina, ki je pomembno vplivalo na zdravljenje sladkorne bolezni, predstavlja pa tudi gradivo na to temo iz fonda UKM. Avtorica je Boža Janžekovič.                     

Na ogled do januarja 2022.10.11.21

Izložba UKM

Od 11. novembra je v novem razstavišču ob vhodu v knjižnico – poimenovali smo ga Izložba UKM – na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih. Avtorica predstavitve je Nina Lončar, oblikoval jo je Dejan Štampar, video je pripravil Borut Gaber.

Njegova življenjska pot je nanizana v obliki slikovnega gradiva iz fondov UKM, ki jih dopolnjujejo ključne besede. Le-te so povezovalni element med fotografijami in razglednicami. Biografiji sledijo slike spomenika iz fonda PAM in aktualni posnetki spomenika po čiščenju zaradi oskrunitve.
Vizualna predstavitev je del programa Jurčič v Mariboru, s katerim obeležujemo Jurčičevo leto 2021. Na ogled bo do konca letošnjega leta.

Na ogled do januarja 2022.05.11.21

Grajski trg

Na Grajskem trgu smo postavili novo razstavo z naslovom Kužno znamenje: 340 let od postavitve Zlate Marije. Njena avtorica je Gabrijela Kolbič, oblikoval pa jo je Dejan Štampar. Predstavljeno gradivo je iz Zbirke drobnih tiskov UKM.

Avtorica je ob razstavi zapisala: »Epidemije nalezljivih bolezni so bile skozi zgodovino ljudem stalne spremljevalke. Vsako zgodovinsko obdobje je imelo svojo značilno bolezen in vsaka bolezen ima svojo zgodovino. V Mariboru se je v 17. stoletju prvič pojavila kuga, zaradi katere je umrla tretjina prebivalstva. V zahvalo ob koncu epidemije so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužni spomenik – steber s podobo Marije. Leta 1743 so ga nadomestili z delom Jožefa Štrauba. Kužno znamenje prav v času nove epidemije sije v stari-novi pozlati.«

Na ogled do januarja 2022.05.11.21
 

Univerzitetna knjižnica Maribor je ena od 15 ustanov, ki sodelujejo pri projektu Maistrova pot ️
https://www.rudolfmaister.si/

Predstavljamo gradivo iz naše Rokopisne zbirke, Zbirke drobnih tiskov in Glasbene in filmske zbirke. Posebno mesto pa ima seveda generalova osebna knjižnica z okoli 6000 enotami gradiva, ki je bila kot izjemna bibliofilska zbirka leta 2018 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Oglejte si predstavitev projekta, ki je potekala v Kamniku v petek, 28. 10. 2021
https://www.youtube.com/watch?v=PuRPD75R6Gw02.11.21

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto J017101 -SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 v Enoti za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva.
Rok za prijavo: do 13.11.2021.

Razpis

 26.10.21

Spoštovani člani!

V četrtek, 4. novembra 2021, bomo ponovno začeli izstavljati opomine za gradivo, ki mu je potekel rok izposoje. Da se prejemu teh izognete, vas pozivamo, da gradivo pravočasno vrnete oz. podaljšate rok izposoje zanj.

Če imate v Moji knjižnici vnesen e-naslov, boste prvi in drugi opomin prejeli elektronsko, sicer pa po pošti. Tretji opomin bomo še naprej pošiljali priporočeno po pošti na naslov, ki ste nam ga sporočili.

Prosimo vas, da preverite točnost podatkov ter jih po potrebi spremenite:

Gradivo lahko vrnete tudi v trezor za vračanje gradiva na zunanjosti naše stavbe v Miklošičevi ulici ali priporočeno po pošti.21.10.21

Glazerjeva dvorana

Predavanje Luke Petravića in dr. Ane Slavec

Dr. Ana Slavec in Luka Petravić sta med soavtorji prve slovenske raziskave o odnosu do cepljenja proti SARS-CoV-1 (Petravić et al. 2020), ki je nastala v okviru seminarja Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Predstavila bosta potek zbiranja podatkov ter njihovo analizo in pripravo zbranih podatkov za predajo Arhivu družboslovnih podatkov, kjer so na voljo tudi drugim raziskovalcem. Dotaknila se bosta tudi vprašanja odprtosti znanosti in poudarila ter utemeljila njen pomen.

Dr. Ana Slavec je svetovalka za statistiko in raziskovalka na centru odličnosti za raziskave ter inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja InnoRenew CoE, Luka Petravić pa je študent na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru.

Predavanje je del Tedna odprtega dostopa in hkrati del Študentskega oktobra.

Torek, 26. oktober, 17.00

Dogodek bo možno spremljati v živo tudi na tej povezavi: https://youtu.be/KsYG-2sNUPs

 19.10.21

20. oktober - dan, ko je bil leta 1164 v listinah prvič omenjen mariborski grad, je mariborski občinski praznik, Dan Maribora.

Univerzitetna knjižnica Maribor se praznovanju pridružuje:

 • z razstavami

Razstavišče v 1. nadstropju
TOM VEBER: PREHAJANJE ELEMENTOV – pesniška instalacija mladega mariborskega pesnika

Avla
POD KOŽO: fotografska razstava Zavoda Atopika in Ines Krivec

Pred izposojo
STANDARDI ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ: priložnostna razstava ob svetovnem dnevu standardizacije

Grajski trg
NAJBOLJ VELIČASTNA »NAPRAVA«, KI SE JE KADARKOLI POJAVILA NA MARIBORSKEM NEBU: Zeppelin nad Mariborom 12. julija 1931

 • z vodenim ogledom Maistrove in Glazerjeve knjižnice

Maistrova knjižnica, Glazerjeva knjižnica
VODEN OGLED OSEBNIH KNJIŽNIC RUDOLFA MAISTRA IN JANKA GLAZERJA

Sreda, 20. oktober, 12.00

 • s šahovskim turnirjem

Čitalnica ČUK
9. ŠAHOVSKI TURNIR UKM – posebna gostja je šahovska velemojstrica Laura Unuk.

Sreda, 20. oktober, 17.00

Vabljeni!


 15.10.21

Pod arkadami UKM

Glasbeni nastop: EMKEJ, literarno branje: Tom Veber. Dogodek v okviru Študentskega oktobra organizirata ŠOUM in UKM.

Četrtek, 21. oktober, 18.00

 15.10.21

Čitalnica ČUK

Posebna gostja turnirja je šahovska velemojstrica Laura Unuk. Igralo se bo v 10-minutnih hitro poteznih partijah. Šahovski turnir je del Študentskega oktobra.

Sreda, 20. oktober, 17.0008.10.21

Pred izposojo

Razstavo ob 14. oktobru, svetovnem dnevu standardizacije, je pripravila Renata Močnik.

Na ogled od 14. do 21. oktobra.08.10.21

Glazerjeva dvorana

V Študentskem oktobru predstavljamo raziskavo Mladina 2020, ki prinaša ugotovitve o različnih področjih življenja mladih – osredotočena je na generacije med 15. in 29. letom.

Pomen raziskave bo predstavila direktorica Urada RS za mladino, MIZŠ, mag. Dolores Kores, vsebino ter najpomembnejše ugotovitve in trende pa vodja projekta prof. dr. Miran Lavrič,  Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru.

Posamična poglavja – zaposlovanje, politično participacijo, demografske trende, družinsko življenje, prosti čas, zdravje ter vrednote, stališča in zanimanja mladih bodo predstavili avtorji poglavij – ob prof. dr. Miranu Lavriču še prof. dr. Danijela Lahe, prof. dr. Andrej Naterer in prof. dr. Tibor Rutar, Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Predviden je pogovor o ugotovitvah, želimo pa si zlasti komentarjev mladih o njihovih izkušnjah in o raziskavi nasploh.

Publikacijo, ki je izšla v slovenskem jeziku v spletni in klasični obliki, v spletni različici pa tudi v angleškem jeziku, so izdali Urad RS za mladino, MIZŠ ter Filozofska fakulteta UM in Fakulteta za družbene vede UL. Založili sta jo Univerzitetna založba UM in Založba Univerze v Ljubljani.

Sodelujejo prof. dr. Tomaž Deželan, UL ter prof. dr. Miran Lavrič, prof. dr. Danijela Lahe, prof. dr. Andrej Naterer in prof. dr. Tibor Rutar, UM. Pozdravila bo mag. Dolores Kores, direktorica Urada RS za mladino, MIZŠ.

Četrtek, 14. oktober, 17.0008.10.21

Avla

Predavanje dr. Zarje Muršič, evolucijske antropologinje, biologinje in kognitivne znanstvenice.

V sklopu Študentskega oktobra bo v Avli UKM predavala dr. Zarja Muršič, evolucijska antropologinja, biologinja in kognitivna znanstvenica. Naslov njenega predavanja je Po poti podatkov: Sledilnik in znanost v času pandemije.

Predavateljica dr. Zarja Muršič se ob raziskovanju na različnih področjih ukvarja tudi z znanstvenim novinarstvom in komuniciranjem znanosti, v času pandemije pa smo jo opazili kot jasno in prepričljivo komentatorko dogajanja.

Je sodelavka projekta Sledilk Covid-19, kjer se ukvarja z modeliranjem, validacijo, viri in komunikacijo.

Torek, 12. oktober, 17.0008.10.21

Pod arkadami UKM

V torek, 2. oktobra, se začenja tradicionalna Tržnica pod arkadami. Gre za enega najstarejših in najbolj priljubljenih sklopov Študentskega oktobra v UKM. Po simboličnih cenah bodo na voljo odpisane knjige iz našega fonda, svojo produkcijo pa bo letos ponudila tudi Univerzitetna založba.

Tržnica bo pod arkadami knjižnice v torek, sredo in četrtek (12., 13. in 14. oktobra) med 11. in 17. uro.

Vabljeni, da pobrskate in izberete kaj zase. Knjige, ki jih iz našega fonda odpišemo, so v mnogih pogledih še vedno zanimive.

Torek, sreda, četrtek, 12., 13., 14. oktober, 11.00–17.00

 

 08.10.21

Glazerjeva dvorana

 Delavnici Društva študentov psihologije Maribor v sklopu projekta Kako si?:

 • 16:00 Delavnica o prepoznavi psihičnega nasilja

Preden se lahko pred nasiljem sploh zavarujemo, je ključnega pomena, da ga prepoznamo. Ko gre za fizično nasilje pri prepoznavi večinoma nimamo težav, kako pa je pri psihičnem nasilju? Je slednje res redkeje prisotno ali smo zgolj slabi pri prepoznavanju nasilja te vrste? Na delavnici se boste naučili kako prepoznati prikrito psihično nasilje, kako ga ločiti od drugih vrst in kako odreagirati, ko ste slednjemu izpostavljeni.

 • 17:30 Predavanje svetovalnice Na varnem si

Samo prepoznava nasilja ni dovolj. A kaj sploh narediti v primeru, ko smo tarča nasilja? Kakšne vire pomoči imamo na voljo? Kako se drugi ljudje soočajo z nasiljem? Zakaj je pomembno, da imamo pripravljen varnostni načrt, da vemo kakšne so naše pravice in možnosti? Vse to boste lahko izvedeli na predavanju, ki ga bosta vodili svetovalki iz svetovalnice Na varnem si.

Ponedeljek, 11. oktober, 16.00


 07.10.21

Avla

Razstavo je pripravil Zavod Atopika, zavod za bolnike z atopijskim dermatitisom, v sodelovanju s fotografinjo Ines Krivec.

Atopijski dermatitis je močno podcenjena bolezen imunskega sistema, ki je dolgo časa veljala le za »kožno« bolezen. Bolezen spremlja vneta, razdražena in izjemno srbeča koža, a najnovejše znanstvene raziskave kažejo, da ima bolezen sistemsko naravo in da lahko prizadene veliko več kot le kožo. Bolniki se tako soočajo še z astmo, alergijami, senenim nahodom, depresijo, anksioznostjo, gastrointestinalnimi, kardiovaskularnimi in drugimi težavami. Bolniki so pogosto žrtve stigme, da gre za nalezljivo bolezen.

V Zavodu Atopika smo skupaj s fotografinjo Ines Krivec z Ines Images Studio iz Rogaške Slatine pripravili projekt z naslovom Pod kožo (ang. Beneath the Skin). Pred fotografski objektiv smo uspeli privabiti več bolnikov z atopijskim dermatitisom, od najmlajših do odraslih, ki imajo zaradi bolezni močno poškodovano kožo. Bolniki z atopijskim dermatitisom so zaradi tega v družbi pogosto tarča žaljivk in posmeha, češ da so grdi, kužni, ogabni.  Z namenom, da bi ljudje uvideli, da bolezen nikoli ni »grda ali ogabna« ampak da samo »je« in da ima tudi svojo lepo stran, ki človeka spremeni v bolj sočutno bitje, smo se tudi odločili za omenjeni projekt, s katerim smo želeli javnost ozavestiti o bolezni ter na ta način postopoma omiliti stigmo, ki jo bolniki z atopijskim dermatitisom doživljajo.

Fotografinja: Ines Krivec

Na ogled od 11. oktobra do 20. novembra.07.10.21

Razstavišče v 1. nadstropju

Pesniška instalacija mladega mariborskega pesnika Toma Vebra je del Študentskega oktobra v UKM.                      

Odprtje: sreda, 13. oktober, 18.00

Tom Veber že nekaj let raziskuje transcendentalno izkušnjo poezije. Zanašanje na bralčevo domišljijo pri dojemanju dvodimenzionalnega prikaza besed je v postmodernizmu in sodobni umetnosti dobilo možnost, da z interdisciplinarno predstavitvijo literature poseže na več nivojev človekove percepcije. Kljub temu, da se bralec lahko zaveda, da se poezija dotika različnih delov naših življenj, je redko vizualizirana kot simbolni jezik, predstavljen skozi fizične objekte. Pesniški jezik z bogato metaforiko omogoča organsko sodelovanje s konceptualno vizualno umetnostjo. Cilj Toma Vebra je ustvarjanje novih razsežnosti besednega izraza, kot tudi prikaz možnosti širšega ustvarjanja in razumevanja poezije. Nagovarja vse čute in skozi instalacije obravnava tako individualne kot tudi družbene tematike. Namesto ustvarjanja zidu med umetnikom in gledalcem, zid aktivno ruši in preko možnosti sodelovanja obiskovalcev v razstavi vabi k temu, da tudi sami postanemo del poezije, kot to na manj fizičen način postanemo tudi ob branju knjige. Tradicionalen način prejemanja poezije ni izničen, le prerojen in materializiran.«

Sara Nuša Golob Grabner

Tom Veber (Maribor, 1995) je pesnik, performer in vizualni umetnik. Kot igralec in plesalec je nastopal v gledališču Glej, PTL-ju, Kinu Šiška, Klubu Tiffany in v English Student Theatre. Kot pevec je sodeloval s pevskimi zbori Sankofa, Beegesus, APZ Maribor in APZ Tone Tomšič. Poezijo objavlja v literarnih revijah Poetikon, Dialogi, Mentor, Literatura, Apokalipsa in Rast. Sodeluje na pesniških slamih in s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne gostuje po Sloveniji. Je zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019 in zmagal na MKC-jevem natečaju »Ali govoriš emojščino« in na natečaju za Najboljšo pesem v sklopu festivala Dnevi poezije in vina v letu 2020. Njegove pesmi so bile objavljene na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji, Franciji, Avstriji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem. Izdal je pesniško zbirko Točka preloma (2019). V letu 2019 je postavil pet razstav, v katerih se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije. Je glavni urednik spletne platfome Stigma, uredil pa je tudi antologijo pesniške skupine Psevdopoeti, Milimeter in pol in izbor del mladih slovenskih LGBTQ+ ustvarjalk_cev Srca v igri. V letih 2018, 2020 in 2021 je v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in projekta Maribor skozi rožnata očala organiziral literarne večere z naslovom Mlada slovenska LGBTQ+ literatura. V letošnjem letu mu izide nova pesniška zbirka pri založbi Lambda.06.10.21

Univerzitetna knjižnica Maribor v okviru Študentskega oktobra 2021 vabi vse ljubitelje šaha, da se v sredo, 20. 10. 2021, udeležijo 9. šahovskega turnirja UKM, ki bo potekal od 17. ure naprej. Igralo se bo v 10-minutnih hitro poteznih partijah.

Posebna gostja turnirja je šahovska velemojstrica Laura Unuk.

Udeležba na turnirju je brezplačna.

Rok za oddajo prijave je ponedeljek, 18. oktober 2021, oz. do zasedbe mest!05.10.21

Tudi letos kot dobrodošlico za bruce in vse študente prirejamo Študentski oktober v UKM. Z različnimi dogodki – predavanji, pogovori, predstavitvami, glasbeno-literarnim večerom, tržnico odpisanega gradiva, razstavo in šahovskim turnirjem – vam želimo knjižnico predstaviti in vas povabiti, da postanete naši uporabniki.

Ob dogodkih Študentskega oktobra vas 13., 20. in 29. oktobra ob 12. in 16. uri vabimo tudi na predstavitve knjižnice, ki smo jih poimenovali Knjižnični kje in kaj. Začenjamo jih v avli knjižnice.

Na družbenih omrežjih bomo v oktobru predstavljali knjižnične storitve, ki vam bodo v pomoč ob začetku študijskega leta. Sledite našim objavam.

Soorganizatorja Študentskega oktobra sta ŠOUM in Društvo študentov psihologije Maribor.01.10.21

Dragi bruci, dragi študenti, oktober je tu, študijsko leto 2021/22 se začenja.

Študijsko gradivo in informacije so pomemben del študijskega procesa. Knjižnice smo tu, da jih za vas pripravimo, hranimo, urejamo in vrednotimo. Ponujamo vam tudi mirne in navdihujoče prostore, kjer lahko študirate, se spoznavate in skupaj snujete rešitve študijskih in drugih problemov.

Med 11. in 21. oktobrom za vas pripravljamo cikel dogodkov Študentski oktober v UKM, 13., 20. in 29. oktobra pa predstavitve knjižnice, ki smo jih poimenovali Knjižnični kje in kaj.

V spletnih okoljih (https://www.facebook.com/UKMknjiznica,  https://www.instagram.com/ukm_knjiznica/, https://ukm.um.si/) bomo ves mesec predstavljali storitve, za katere menimo, da jih ob začetku študijskega leta najbolj potrebujete in vas seznanjali s termini dogodkov, ki so namenjeni prav vam.

Sledite našim objavam, obiščite nas v knjižnici in postanite naš član. Želimo vam uspešno študijsko leto.


 30.09.21

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami bodo Slovensko matico, knjigo in zbirko predstavili urednik mag. Andrej Seliškar ter avtorja prof. dr. Mitja Kaligarič in prof. dr. Franc Janžekovič.

Četrtek, 7. oktober, 17.00


 30.09.21

Gradivo si lahko izposodite tudi brez vstopa v knjižnico:

 

 


 


 27.09.21

Univerza v Mariboru se je 21. 9. ob 46. obletnici obstoja s podelitvijo nagrad in naslovov zahvalila posameznikom za izjemen doprinos univerzi ➡️https://www.um.si/.../medijs.../novice/Strani/novice.aspx...

Častni doktor je postal tudi akademik Drago Jančar, ki se je zahvalil v imenu nagrajencev in povedal: '' ... Pa vendar človek potrebuje tudi sanje in domišljijo, potrebuje naše izmišljene zgodbe, ki izvirajo iz resničnosti, kot je to imenoval Hans Christian Andersen. Med branjem teh izmišljij se človeku odpirajo ne samo estetske pokrajine in lepota sveta, ne samo etična vprašanja o našem ravnanju na tem svetu, ki se od začetkov naše civilizacije niso bistveno spremenila - odpirajo se mu tudi vprašanja o nedoumljivih skrivnostih življenja in narave ...''

Čestitamo vsem nagrajencem in Univerza v Mariboru ob jubileju!

Na fotografiji akademik Drago Jančar z ravnateljico UKM dr. Zdenko Petermanec.24.09.21

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Marka Koširja in Mladena Bogića

V letu, ki ga je Evropska unija proglasila za leto železnic, bo v Zasedanjih s knjigami predstavljena knjiga o parnih lokomotivah – o njihovi tehnološki in simbolni plati. 

Četrtek, 30. september, 17.0024.09.21

Glazerjeva dvorana

V sklopu projekta Zgodovina slovenskega literarnega prevoda se bodo pred mednarodnim dnevom prevajalcev pogovarjali Urška Černe, Nino Flisar, Nike K. Pokorn, Amalija Maček in Tanja Petrič.

Torek, 28. september, 12.0023.09.21

Bruci, spoznajte knjižnico!
Za vas smo pripravili Knjižnični kje in kaj.

Tik pred začetkom študijskega leta tudi v UKM pričenjamo z izvedbo dogodkov v okviru Uvajalnega tedna za bruce. V okviru podpore študiju in raziskovanju vam bomo približali poti dostopa do informacij in knjižničnih storitev.

Kdaj: 24., 27. in 28. 9. ob 12.00 in/ali 16.00

Kje: UKM, Gospejna ulica 10, pritličje

Za ogled/obisk knjižnice je potrebno izpolnjevanje pogoja PCT.

Vabljeni!20.09.21

Univerza v Mariboru v četrtek, 23. 9. 2021, organizira cepilni dan za študente. Cepljenje bo potekalo od 15. ure v prostorih tehniških fakultet UM, Smetanova ulica 17.

Več na  povezavi do novice na univerzitetni spletni strani.17.09.21

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem o knjigi, ki je izšla pri Kulturnem centru Maribor, pogovarjal mag. Franci Pivec. Ob 16.30 bo pred rektoratom na Slomškovem trgu nastopil Pihalni orkester Pošta Maribor.

Sreda, 22. september, 17.0017.09.21

Glazerjeva dvorana

V okviru Festivala fotografije Maribor 2021 bo pogovor s fotografinjo in oblikovalko, ki razstavlja v Ulični galeriji Židovskega trga, usmerjala Sara Nuša Golob Grabner.

Ponedeljek, 20. september, 17.0014.09.21

Likovno razstavišče

Dokumentarne fotografije empatično in nazorno beležijo svetlobo raket, zadušljivo meglico dima in gibanje protestnikov v Beogradu junija 2020. Razstava je del Festivala fotografije Maribor 2021.

Na ogled od 17. septembra do 9. oktobra12.09.21

Knjižno razstavišče

W.O.R.M.S. DOKUMENTIRANO

GORAZD ŠIFRER: PESMI

DR. MITJA REICHENBERG: KO PRIDEM, SLIŠIM VES SVET: zvočna instalacija

Iz sklopa večmedijske razstave skupine W.O.R.M.S. Ko grem in se vrnem, objemam ves svet.

Na ogled do 9. 10.13.09.21

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja  dve (2) prosti delovni mesti J017102 -SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 v Enoti za pridobivanje in obdelavo knjižničnega gradiva. Rok za prijavo: do 22.9.2021.

Razpis12.09.21

Avla

Avtor s serijo črno-belih digitalnih fotografij raziskuje prostore in ljudi, ki jih prežemajo spomini. Razstava je del Festivala fotografije Maribor 2021.

Odprtje: torek, 14. september, 18.00

 09.09.21

Od nedelje, 12. 9. 2021, bo čitalnica ČUK odprta od ponedeljka do sobote od 12. do 24. ure ter ob nedeljah od 18. do 24. ure.


 06.11.21

Spoštovani!

 

V soboto, 6. 11. 2021 je bil v Uradnem listu RS objavljen Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 174/21; v nadaljevanju: Odlok), ki ureja način izvrševanja prometa s posameznimi vrstami blaga, izdelkov in s tem povezanih storitev, ter druge začasne ukrepe za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, pogoje za ustreznost testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo in hitrega antigenskega, uporabo testa HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2, uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih in medosebno razdaljo ter obvezno razkuževanje rok in prezračevanje prostorov ter začasno omejitev opravljanja dejavnosti.

Posebej izpostavljamo, da Odlok glede preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT v 2. členu določa, da je pogoj izpolnjen, če se osebe izkažejo z veljavnim osebnim dokumentom in razpolagajo z enim izmed dokazil (npr. digitalno Covid potrdilo, Evidenčni list, ipd.). Po novem je pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih predpisana obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Začasno je prepovedano zbiranje ljudi. Prepovedane so tudi vse javne prireditve in javni shodi, slavja, praznovanja, razen če Odlok ali drug odlok Vlade Republike Slovenije določata drugače. Testiranje s testi HAG za samotestiranje se od 15. 11. 2021 naprej tudi za študente izvaja trikrat tedensko.

Za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT se lahko uporablja aplikacija za odčitavanje QR kode, ki je dostopna na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje, in sicer na povezavi: https://www.nijz.si/sl/objava-nove-verzije-aplikacije-za-preverjanje-eu-digitalnih-covid-potrdil-za-mobilne-naprave. Gre za anonimno aplikacijo za preverjanje EU digitalnih COVID potrdil, ki prikaže podatek o veljavnosti potrdila, osebno ime (ime in priimek) in letnico rojstva osebe, ki ji potrdilo pripada. Na zgornji povezavi sta dostopni aplikaciji za Android od 8.0 verzije in IOS ter navodila za njihovo uporabo.

SPREMEBA 21. 2. 2022: v petek, 18. 2. 2022 je bil v Uradnem listu objavljen Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, št. 22/22), ki med drugim ukinja pogoj PCT za področje visokega šolstva. Še vedno v veljavi ostaja ukrep nošenja mask, razkuževanja in ohranjanja medsebojne razdalje.08.09.21

V soboto, 11. 9. 2021, bo knjižnica zaradi strokovnega izobraževanja zaprta. Čitalnica ČUK bo odprta od 12. do 24. ure.

Hvala za razumevanje.03.09.21

Glazerjeva dvorana, Glavni trg

Redni letni skupščini članov Kluba prijateljev UKM bo sledil sprehod Iz knjižnice v mesto do kužnega znamenja na Glavnem trgu. O epidemijah nekoč in danes bosta spregovorila red. prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec in izr. prof. dr. Andraž Stožer. Vabljeni prijatelji in novi prijatelji Kluba UKM.

Četrtek, 9. september, 17.0006.09.21

Univerza v Mariboru objavlja prosto delovno mesto B019303 - DEKAN/DIREKTOR ČLANICE UNIVERZE OZ. DRUGE ČLANICE UNIVERZE - RAVNATELJ UNIVERZITETNE KNJIŽNICE MARIBOR. Rok za prijavo: do 21.9.2021.

Razpis27.08.21

Vabimo vas na projekcijo celovečernega igranega filma INVAZIJA RDEČIH IZRODKOV, ki bo v četrtek, 2. septembra 2021, ob 20. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Film (1989–1990) je bil za to priložnost digitalno obnovljen in sodi v sklop razstave o mariborski večmedijski skupini W.O.R.M.S., ki je intenzivno delovala v zadnjih dveh desetletjih prejšnjega stoletja, aktivna pa je v svojem jedru še danes. Več...

Projekciji bo sledil sprehod Iz knjižnice v mesto do nekaterih lokacij snemanja filmov skupine v centru Maribora.

Ponovno vabljeni tudi k ogledu razstave Ko grem in se vrnem, objemam ves svet v vseh razstaviščih UKM, ki bo odprta do 11. septembra 2021.

Izvedba prireditve je odvisna od veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije, ogled filma bo mogoč le ob upoštevanju pogojev PCT.

 


 12.08.21

Od ponedeljka, 16. 8. 2021, bo knjižnica spet odprta po ustaljenem odpiralnem času:
- od ponedeljka do petka 8.00–19.00,
- ob sobotah od 9.00–13.00.

Čitalnica ČUK:
- od ponedeljka do sobote 9.00–24.00,
- ob nedeljah od 18.00–24.00 (15. 8. zaprto).

V času, ko se približujejo izpitni roki, bo knjižnica spet na voljo do večernih ur, v čitalnici ČUK pa lahko študirate vse do polnoči.01.07.21

UKM je obiskala ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu 

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je včeraj, 30. junija, v okviru regijskega obiska vlade v Podravski regiji za svoj obisk izbrala Univerzitetno knjižnico Maribor. 

Pohvalila je lepo knjižnično okolje in sodobne storitve. Predvsem pa jo je zanimalo poslanstvo obeh čitalnic, za kateri skrbi UKM – Slovenske čitalnice v Gradcu in Avstrijske čitalnice v UKM.30.06.21

Od ponedeljka, 5. julija, bo Univerzitetna knjižnica Maribor odprta po poletnem odpiralnem času.

Knjižnica – od ponedeljka, 5. 7., do sobote, 14. 8. 2021:

- ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 8. do 14. ure,
- ob sredah od 8. do 17. ure,
- ob sobotah od 9. do 13. ure.

Čitalnica ČUK – od sobote, 10. 7., do sobote, 14. 8. 2021:

- od ponedeljka do sobote od 13. do 19. ure.

Če si želite izposoditi gradivo ali obiskati knjižnico v poznih popoldanskih urah, vas vabimo, da to opravite v tem tednu.

Priporočamo tudi ČUKomat, kjer lahko naročeno gradivo prevzamete kadar koli.30.06.21

Odprtje večmedijske razstave skupine W.O.R.M.S. v petek, 2. julija 2021, ob 18.00 v Knjižnem razstavišču UKM.30.06.21

Grajski trg

NAJBOLJ VELIČASTNA »NAPRAVA«, KI SE JE KADARKOLI POJAVILA NA MARIBORSKEM NEBU: Zeppelin nad Mariborom 12. julija 1931

 

Ulična razstava obeležuje prelet takrat največje zračne ladje na svetu – LZ 127 Graf Zeppelin – na poti iz Fridrichshafna proti Dunaju. Avtorica razstave je Gabrijela Kolbič, oblikoval jo je Dejan Štampar, gradivo je iz Zbirke drobnih tiskov in Zbirke raritet in stare periodike UKM.

 

 24.06.21

Razstava v treh razstaviščih UKM prikazuje poleg retrospektivnega in dokumentarnega pogleda na preteklost skupine W.O.R.M.S. tudi aktualno ustvarjanje še delujočega jedra skupine.

Knjižno razstavišče

W.O.R.M.S. dokumentirano
Gorazd Šifrer: Pesmi
Dr. Mitja Reichenberg: Ko pridem, slišim ves svet: zvočna instalacija                         

Likovno razstavišče

Dominik Olmiah Križan: Ko grem in se vrnem, objemam ves svet

Avla

Uroš Smasek: Vedute, ki jih (ne) želite videti – pogledi, ki jih (ne) vidite: fotografska razstava

Več o projektu in skupini W.O.R.M.S.

Odprtje: petek, 2. julij, 18.00, Knjižno razstavišče UKM


 23.06.21

Z veseljem vam sporočamo, da sta samostojno iskanje in izbira gradiva s polic ponovno mogoča, vendar je izposoja gradiva po predhodnem naročilu na COBISS+ in mCOBISS še vedno priporočena.

Čitalniška mesta ostajajo na voljo v zmanjšanem obsegu, uporaba zaščitne maske v knjižnici, tudi v čitalnicah, je še vedno obvezna. Prosimo vas, da si pred in po uporabi gradiva razkužujete oz. umivate roke ter upoštevate vse ukrepe za preprečevanje okužbe.


 22.06.21

 

Spoštovani uporabniki,

tudi letos se na vas obračamo s prošnjo, da nam sporočite svoje mnenje in sooblikujete nove storitve. Prosimo vas, da si vzamete nekaj časa ter odgovorite na vprašanja v anonimni anketi.

Hvala za sodelovanje.

 14.06.21

Pod arkadami UKM

Razstava je posvečena jubileju pesnice Erike Vouk. Ob osrednji temi letošnjega literarnega  festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – »dotik« – sta jo pripravila Borut Gombač in dr. Jerneja Ferlež.

Na ogled od 18. 6. do septembra 202111.06.21

Pod arkadami UKM

Na dogodku bo nastopila harfistka, performerka in pevka Zvezdana Novakovič, prisotne bodo nagovorili direktorica MKC Maribor Marja Guček, vodja Urada za kulturo in mladino mag. Klemen Brvar in podžupanja Alenka Iskra.

Petek, 18. junij, 13.00

 


 11.06.21

Splet

V video Zasedanjih s knjigami se je z antropologom dr. Danom Podjedom ob njegovih knjigah Videni, Antropologija med štirimi stenami in Why the World Needs Anthropologists pogovarjala dr. Jerneja Ferlež. Posnetek je na ogled na YouTube kanalu UKM: https://youtu.be/6-RbFrY6O28

Antropolog dr. Dan Podjed je znanstveni sodelavec Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU in izredni profesor za področje kulturne in socialne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se posveča razmerju med ljudmi in tehnologijami ter razvoju trajnostnih izdelkov in storitev po meri ljudi. Med letoma 2010 in 2018 je bil vodja Mreže za aplikativno antropologijo Evropskega združenja socialnih antropologov, od leta 2018 pa je njen izvršni svetovalec. V okviru te mreže je leta 2013 zasnoval mednarodni simpozij Zakaj svet potrebuje antropologe (Why the World Needs Anthropologists) in vodil njegovo organizacijo do leta 2018.

V čitalnici Univerzitetne knjižnice Maribor se je o odnosu med človekom in tehnologijami, vplivu pandemije na naša življenja ter vpetosti antropologov v sodobno družbeno dogajanje z njim pogovarjala bibliotekarka UKM in etnologinja dr. Jerneja Ferlež. Govorila sta ob Podjedovih knjigah, ki so izšle v zadnjih treh letih – Videni (Založba ZRC, 2019), Antropologija med štirimi stenami (Založba ZRC, 2020) in Why the World Needs Anthropologists (Routledge, 2021).


 


 11.06.21

Glazerjeva dvorana

Posvet ob vsebinah zakona o dolgotrajni oskrbi organizira združenje Srebrna nit. Uvodne besede bosta podali Francka Ćetković, predsednica Sindikata upokojencev Slovenije in Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti.

Torek, 15. junij, 17.0011.06.21

Glazerjeva dvorana

Na preddogodku v organizaciji MKC in UKM bo predstavljen program letošnjega festivala.

Ponedeljek, 14. junij, 12.0004.06.21

Splet

Ob dnevu Primoža Trubarja bo v Spominjanjih na ogled predavanje trubarologinje dr. Fanike Krajnc-Vrečko. Dogodek prirejata Zveza kulturnih društev Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor. Posnetek bo na praznični dan objavljen na YouTube kanalu UKM.

Več

Od torka, 8. junija01.06.21

 Različne storitve naše knjižnice so odziv na potrebe različnih kategorij naših uporabnikov. Ko snujemo nove, vedno znova razmišljamo o njihovi raznolikosti in razvoju. Med uporabniki UKM je veliko mladih, zato so tudi za nas zelo zanimivi izsledki raziskave Mladina 2020.

Znanstvena monografija, ki je plod te raziskave, je pod okriljem Urada Republike Slovenije za mladino izšla v sozaložništvu Univerzitetne založbe Univerze v Mariboru in Založbe Univerze v Ljubljani. Prinaša  pomembna spoznanja o življenju mladih v Sloveniji in predstavlja nadaljevanje podobnih raziskav izpred desetih let in deloma raziskave iz leta 2000.
Raziskovalci pod vodstvom izr. prof. dr. Mirana Lavriča iz Univerze v Mariboru in red. prof. dr. Tomaža Deželana iz Univerze v Ljubljani so raziskali demografske značilnosti mladih, omrežja socialnih opor in medgeneracijsko sodelovanje, odnos mladih do izobraževanja, usposabljanja in vseživljenjskega učenja ter zaposlovanje in podjetništvo mladih. Zanimale so jih njihove bivanjske razmere, zdravje in dobro počutje, politična participacija in družbena angažiranost, pa tudi ustvarjalnost, kultura in mobilnost. Preučili so, kako mladi uporabljajo informacijsko-komunikacijske tehnologije in spletna okolja, kakšni so njihova potrošnja in nakupovalni vzorci ter trajnostno vedenje, vrednote, zanimanja in stališča.

Čestitamo avtorjem in priporočamo v branje.


 27.05.21

Zoom

Na srečanju v organizaciji UKM, Društva slovensko-avstrijsko prijateljstvo Maribor in Avstrijskega kulturnega foruma bodo sodelavke UKM Mateja Pongrac, Kornelija Sorger in dr. Vlasta Stavbar predstavile Avstrijsko čitalnico Maribor, Slovensko čitalnico v Gradcu in Repozitorij UKM.

Program srečanja

Povezava: https://zoom.us/j/99658330398?pwd=MGpqUHRsa2NZN2JVa3A4YlRLeDU5QT09

Ponedeljek, 31. maj, 11.0024.05.21

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete UM v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor ob avtoričini devetdesetletnici organizira literarni večer Zgodbe kanadske nobelovke Alice Munro med slovenskimi bralci.

Dogodek bo potekal 27. maja 2021 ob 18. uri v spletnem okolju MS Teams. Pridružite se lahko s klikom na spodnjo povezavo:
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ODUxMjk0NDUtODZhYy00MGM2LWJiNTItNDEzYmIxMWQ2Yzdk%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228ef1464e-28b6-449d-95be-e669ee3d08ac%22%2c%22Oid%22%3a%22d544383b-3582-40bf-925c-e659326d8f0c%22%7d.

Vljudno vabljeni!

 


 20.05.21

 

Za vas smo pripravili novost. Prevzemite naročeno knjižnično gradivo iz UKM v ČUKomatu – ob kateri koli uri, kateri koli dan.

Gradivo naročite s spletno naročilnico. Razpoložljivost gradiva preverite v katalogu COBISS+.

Za uporabo potrebujete le mobilni telefon. ČUKomat lahko uporabljate tudi brez aplikacije na mobilnem aparatu, s pametnim telefonom in nameščeno aplikacijo Direct4.me pa je uporaba še enostavnejša.

Več o storitvi najdete tukaj.19.05.21

Likovno razstavišče

Oblikovalka nakita Nataša Grandovec se tokrat predstavlja z deli na platnu v tehniki kolaža, s kolažem pa so nadgrajene tudi krajine slikarke Slađane Matić Trstenjak. Kustosinja razstave in avtorica besedila je dr. Marjeta Ciglenečki.

Na ogled od 20. 5. do 19. 6.


 19.05.21

Ulična razstava

Na Grajskem trgu bo med 21. 5.–30. 6. 2021 na ogled ulična dokumentarna razstava o prelomnih dogodkih v času osamosvajanja Slovenije 23. in 24. maja 1991 v Pekrah in Mariboru. Ob pekrskih dogodkih 1991 se je zgodila prva žrtev v času demokratičnih procesov. Razstavljeno gradivo je iz Arhiva Večera in Univerzitetne knjižnice Maribor, razstavo je v sklopu prireditev ob obletnici pekrskih dogodkov pripravila Enota za domoznanstvo in posebne zbirke UKM.

Ulično razstavo si lahko ogledate tudi na portalu Kamra.18.05.21

Zanimanje za priljubljeno čitalnico ČUK v UKM  je bilo v času ukrepov ob epidemiji izredno veliko, zato verjamemo, da bo njeno ponovno odprtje dobra novica za mnoge uporabnike, zlasti za študente, pred katerimi je izpitno obdobje.

Čitalnico ČUK odpiramo v ponedeljek, 31. maja 2021, ob 9. uri.

V času izpitov od ponedeljka, 31. 5.,  do petka, 9. 7. 2021, bo odprta:
- od ponedeljka do sobote od 9. do 24. ure,
- ob nedeljah od 18. do 24. ure.

V poletnem času od sobote, 10. 7., do sobote, 14. 8. 2021, bo odprta:
- od ponedeljka do sobote od 13. do 19. ure,
- ob nedeljah zaprta.

Ob obisku čitalnice upoštevajte še vedno veljavne ukrepe za preprečevanje prenosov okužb.


Poletni odpiralni čas knjižnice velja od 5. 7. do 14. 8. 2021:

- ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih od 8. do 14. ure,
- ob sredah od 8. do 17. ure,
- ob sobotah od 9. do 13. ure.

Vabljeni spet v Univerzitetno knjižnico Maribor, njenega Čuka in v Sovo.14.05.21

Nacionalna iniciativa za oblak odprte znanosti (National Open Science Cloud Initiative - NOSCI) je predvidena kot koalicija nacionalnih organizacij, ki imajo pomembno vlogo in interese v Evropskem oblaku odprte znanosti (EOSC). Glavni cilj iniciativ NOSCI bo spodbujanje sinergij na nacionalni ravni in optimizacija oz. izražanje njihovega sodelovanja z evropskimi in globalnimi izzivi na tem področju odprte znanosti, vključno z EOSC-om. Predvideva se, da bodo imele nacionalne iniciative pomembno vlogo v državah članicah in pridruženih državah ter olajšale upravljanje EOSC-a.

Projekt NI4OS-Europe, ki se je zavezal, da bo podpiral upravljanje EOSC-a in vizijo za zagotavljanje vključenosti na evropski ravni, je pričel s prvimi koraki k vzpostavitvi 15 nacionalnih iniciativ za oblak odprte znanosti v jugovzhodni Evropi. Tako bo kmalu v organizaciji Univerzitetne knjižnice Maribor in Arnesa zaživela tudi slovenska nacionalna iniciativa, Slovenska skupnost odprte znanosti.

Nedavna prizadevanja NI4OS-Europe so osredotočena na opredelitev ustanovitvenih načrtov in zagona iniciativ NOSCI. Vsi partnerji NI4OS-Europe si intenzivno prizadevajo za oblikovanje iniciativ NOSCI v regiji, da bi v letu 2021 dosegli ta pomemben mejnik za odprto znanost v JVE. Dejavnosti se odvijajo v dveh smereh: v prvi je NI4OS-Europe izdelal raznovrstno gradivo za aktivno podporo k ustanavljanju iniciativ NOSCI v JVE. Rezultat projekta 2.2 vsebuje izčrpen vodič, t. i. „blueprint“, ki ga lahko vsaka država članica ali pridružena država nadalje prilagodi ter uporabi kot koristen pripomoček pri zagonu nacionalnega oblaka odprte znanosti, oblikovanju različnih vrst nacionalnih iniciativ na različnih stopnjah zrelosti, spremljanju napredka in podpori k upravljanju EOSC-a. Kot dodatek k načrtu sta bila pripravljena tudi dva kontrolna seznama za olajšanje postopka: »Kazalniki za vzpostavitev iniciativ NOSCI« (Indicators for the NOSCIs establishment) in »Delovni procesi za vzpostavitev iniciativ NOSCI« (Workflows for setting up a NOSCI).

Hkrati si NI4OS-Europe prizadeva graditi in mobilizirati akterje in mreže odprte znanosti v regiji. Glavne dejavnosti predstavljajo srečanja z lokalnimi deležniki in nacionalnimi oblikovalci politik, izmenjava informacij o iniciativah za oblak odprte znanosti, politikah in upravljanju odprte znanosti v partnerskih državah ter razvoj enostavnih orodij za olajšanje procesa. NI4OS-Europe je ob namenskem spletnem seminarju na temo vzpostavljanja iniciativ NOSCI pripravil tudi spremno gradivo za usposabljanje in podporo partnerjev NI4OS-Europe.

Iniciative NOSCI so živi ekosistemi odprte znanosti, ki se povezujejo z upravo EOSC-a in predstavljajo sestavni del Združenja EOSC. Iniciative so še posebej pomembne, ker prepoznavajo socialno-ekonomsko raznolikost in stopnjo zrelosti odprte znanosti v posameznih državah, njihovo oblikovanje pa je mogoče prilagoditi glede na posamezne scenarije uporabe. Izjemno koristne so lahko pri pripravi vseh nacionalnih deležnikov na novo fazo razvoja EOSC-a, kjer ima osrednjo vlogo Združenje EOSC, s širjenjem ozaveščenosti in obveščanjem o napredku EOSC-a.

Koristne povezave:07.05.21

Pod arkadami UKM, Knjižno razstavišče

9. MAJ 1945 – DAN ZMAGE NAD FAŠIZMOM IN NACIZMOM – DAN EVROPE

Talna razstava pod arkadami knjižnice prinaša izbor črno-belih fotografij otrok iz fotografske mape, ki jo je izdal Muzej ljudske revolucije Slovenije leta 1972 in nosi naslov Dan, ki je otrokom vrnil prihodnost. Izbor in zasnova Gabrijela Kolbič.

Na ogled od 9. 5. – 17. 6.06.05.21

Spoštovani obiskovalci UKM in uporabniki naših  storitev,
od ponedeljka, 3. 5., ponovno in postopoma odpiramo naše prostore in vas vabimo v knjižnico, kjer boste deležni pomoči informatorjev, strokovnih referentov, bibliografov ali skrbnikov posebnih zbirk. Če vam bolj ustreza virtualna povezanost s knjižnico, lahko nadaljujete tudi s tem načinom.

Vse podrobnejše informacije so vam na voljo med podatki o storitvah na spletni strani UKM.03.05.21

Univerzitetna založba UM v letu 2021 nadaljuje z diseminacijo dosežkov avtorjev Univerze v Mariboru in drugih. Zaživelo je sodelovanje Univerzitetne založbe Univerze v Mariboru s platformo ScienceOpen. Z oblikovanjem zbirk na tej platformi, s povezavo spletnih strani Univerzitetne založbe  in ScienceOpen, je Univerzitetna založba Univerze v Mariboru postala del veliko večje podatkovne zbirke z več kot 70 milijoni člankov in monografij v polnem besedilu, kar omogoča večjo vidnost objav v virih Medicine, Law & SocietyLexonomici in zbirki izbranih monografij pod imenom University of Maribor Press Books

Zbirke si lahko ogledate na spletni povezavi: https://www.scienceopen.com/collection/1b0a1b80-881e-43b4-b9a4-b2fbec4f909f ali neposredno:26.04.21

V ponedeljek, 3. maja 2021, Univerzitetna knjižnica Maribor nadaljuje s postopnim odpiranjem svojih prostorov, tako da lahko:

 • v izposoji v 1. nadstropju prevzamete naročeno knjižnično gradivo in ga tudi vrnete, negotovinsko poravnate morebitne dolgove ter opravite vpis,
 • v 2. nadstropju za čitalniško izposojo naročite časopise in revije,
 • v 3. nadstropju uporabljate študijske sobe,
 • v vseh treh nadstropjih uporabljate zmanjšano število čitalniških mest.

Uporaba čitalniških mest v ČUK-u zaenkrat še ni mogoča, prav tako ne brskanje po policah prostega pristopa.

 V knjižnico vstopajte z masko, razkužujte si roke in upoštevajte varno razdaljo.

 Storitve bomo izvajali skladno s priporočili stroke in NIJZ in s tem varovali vaše in naše zdravje. 

 Še vedno so vam na voljo tudi številne storitve na daljavo, uporabite jih!21.04.21

Univerzitetna knjižnica Maribor bo med 26. 4. in 2. 5. za prevzem gradiva odprta po prilagojenem urniku:

 • ponedeljek, 26. 4., sreda, 28. 4., in četrtek, 29. 4., med 8. in 15. uro
 • petek, 30. 4., med 8. in 13. uro.

V torek, 27. 4., in soboto ter nedeljo, 1. in 2. 5., bo knjižnica zaprta.

Želimo vam lepe praznike.

 

 

 16.04.21

Biblos je zbirka oz. portal elektronskih knjig v slovenskem jeziku z različnih področij, od leposlovja do strokovne literature.

Izbrane knjige so dostopne vsem članom knjižnic Univerze v Mariboru z urejenim članstvom in izbranim geslom za prijavo v Mojo knjižnico (COBISS).

Nabor izbranih knjig se bo sčasoma širil.

Izposoja e-knjig je možna na različne naprave (računalnik, tablica, telefon …) in iz različnih vmesnikov, tudi iz COBISS-a

Podrobnosti o delovanju portala Biblos najdete na zavihkih Pogosta vprašanja in Kako deluje na samem portalu.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 15.04.21

Tehnološki napredek pospešeno spreminja način izvajanja znanstvenih raziskav. Sodobna elektronska infrastruktura in digitalne storitve so omogočili prehod iz tradicionalnih v visoko zmogljive raziskave, ki utirajo pot znanstvenim inovacijam v korist svetovni javnosti. Kljub temu so izmenjava znanja, digitalne storitve in razpoložljivost podatkov zunaj geografskih meja in znanstvenih področij še vedno omejeni, kar preprečuje, da bi globalne raziskave dosegle maksimalne rezultate.

Evropska komisija si prizadeva te ovire premagati z vodenjem aktivnosti za vzpostavitev Evropskega oblaka odprte znanosti. EOSC je zaupanja vredno integrirano virtualno okolje, ki omogoča nemoten dostop do podatkov in interoperabilnih storitev, ki bodo milijonom znanstvenikov omogočale dostop, shranjevanje, upravljanje, analiziranje, deljenje in ponovno uporabo raziskovalnih podatkov, onkraj meja držav in znanstvenih disciplin.

V okviru teh prizadevanj je projekt "National Initiatives for Open Science in Europe“, v katerem sodelujeta Univerzitetna knjižnica Maribor in Arnes, eden od ključnih akterjev. Nudi celovite rešitve za podporo k upravljanju EOSC-a, prispeva k njegovemu portfelju storitev in vključuje regionalne raziskovalne skupnosti, s čimer podpira inovativno in vključujočo znanost.

Projekt NI4OS-Europe je prejel sredstva iz okvirnega programa za raziskave in inovacije Evropske unije Obzorje 2020 na podlagi sporazuma o nepovratnih sredstvih št. 857645.

Spletna stran: ni4os.eu​ | Twitter: NI4OS_eu | Facebook: NI4OS | Instagram: NI4OS.eu

Vabimo vas, da se naročite na prejemanje obvestil nastajajoče Slovenske skupnosti http://bit.ly/prijavaSSOZ.13.04.21

Audibook je zbirka zvočnih knjig z različnih področij v slovenskem jeziku. Zbirka je dostopna vsem članom Univerzitetne knjižnice Maribor ob uporabi pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Navodila za izposojo zvočnih knjig so  opisana v 5 korakih ter dostopna v videu:

Izposoja zvočnih knjig se izvaja izključno v mobilni aplikaciji Audibook, ki je dostopna v  trgovini Play in v Huawei Appgallery (za  Android naprave) ali v aplikaciji App Store (za Apple naprave).

Trenutni izbor oz. nabor zakupljenih zvočnih knjig, ki so na voljo članom UKM, je viden v katalogu Cobiss+. Izposoja neposredno iz kataloga Cobiss+ še ni omogočena, zato za izposojo uporabljajte izključno mobilno aplikacijo Audibook.
 10.04.21

Knjižnica bo odprta od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro in ob sobotah med 9. in 13. uro.

V avli knjižnice boste lahko s knjižnično izkaznico prevzemali predhodno naročeno gradivo, vračilo bo mogoče prek trezorja za vračanje gradiva v Miklošičevi ulici ali priporočeno po pošti.

Gradivo boste od nedelje, 11. aprila 2021, od 17. ure lahko rezervirali prek spletne storitve Moja knjižnica ali mobilne aplikacije mCOBISS, izjemoma na e-naslovu ukm@um.si.

Prevzem lahko opravite v dveh delovnih dneh po prejemu obvestila o prispelem rezerviranem gradivu. V roku dveh dni po ponovnem odprtju lahko prevzamete tudi gradivo, ki je bilo za vas pripravljeno še pred zaprtjem.

Na voljo vam bodo ponovno tudi vse storitve na daljavo.30.03.21

Spoštovani uporabniki knjižničnih storitev,

Univerzitetna knjižnica Maribor bo v času od 1. do 11. aprila 2021 zaradi epidemioloških razmer zaprta.


Za informacije bomo med tednom dosegljivi na e-naslovu ukm@um.si in na telefonski številki (02) 250 74 31 od 8:30 do 14:30.

Če si želite pred zaprtjem še izposoditi gradivo, vas prosimo, da:

 • za osebni prevzem opravite rezervacijo do srede, 31. marca 2021, do 17. ure ali
 • za pošiljanje po pošti izpolnete spletno naročilnico do srede, 31. marca 2021, do 12. ure.

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V DIGITALNI OBLIKI

Gradivo je dostopno na naslednjih povezavah:

 • Naročniški elektronski viri omogočajo dostop do večine naročenih elektronskih informacijskih virov za študente in zaposlene Univerze v Mariboru tudi od doma ob uporabi oddaljenega dostopa
 • UM:NIK omogoča hkratno iskanje po elektronskih in tiskanih informacijskih virih Univerze v Mariboru. Obsega bibliografske podatke več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter kataloge tiskanih virov, ki so za izposojo sicer dostopni na Univerzi v Mariboru. Nekatera besedila so dostopna vsem v celoti, dostop do celih besedil licenčnih virov pa je omejen na študente in zaposlene Univerze v Mariboru ob uporabi oddaljenega dostopa.
 • Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) je institucionalni repozitorij Univerze v Mariboru. Zraven diplomskih, magistrskih, doktorskih in drugih del študentov vključuje tudi recenzirane objave iz sofinanciranih projektov, elektronske visokošolske učbenike in učna gradiva ter druga dela, katerih avtorji so sodelavci Univerze v Mariboru ali je Univerza v Mariboru njihov založnik.
 • Repozitorij UKM ponuja prost in brezplačen dostop do raznovrstnih digitalnih in digitaliziranih vsebin kulturne zgodovine Maribora in Štajerske.
 • Ostali prostodostopni ali odprtodostopni viri.

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V FIZIČNI OBLIKI

Izposoja, naročanje oz. rezerviranje gradiva v času zaprtja knjižnice niso mogoči. Gradivo lahko vrnete v trezor za vračilo gradiva v Miklošičevi ulici 24 ur dnevno. Izposojeno gradivo boste lahko vrnili po ponovnem odprtju in vam zaradi tega ne bomo izstavili opominov. Podatke o izposojenem, podaljšanem, rezerviranem in vrnjenem gradivu lahko preverite preko Moje knjižnice ali aplikacije mCOBISS.

Želimo vam lepe velikonočne praznike in da se čim prej spet srečamo v UKM.26.03.21

V preteklem letu smo izvedli anketo o zadovoljstvu  uporabnikov z našimi storitvami v študijskem letu 2019/2020.

Zaradi izrednih razmer v času epidemije COVID-19 je bilo delovanje naše knjižnice v letu 2020 okrnjeno. V anketi nas je zanimalo vaše mnenje in ocena naših storitev ter ponudbe nasploh, zlasti pa zadovoljstvo z izvajanjem storitev v času izrednih razmer.

Odziv na anketo je bil veliko manjši kot v preteklih letih. Uporabniki, ki ste anketo izpolnili, ste v času okrnjenega delovanja knjižnice najbolj pogrešali obisk čitalnic, fizični pregled gradiva, brskanje po policah, študijski prostor in osebni stik s knjižničarji. V splošnem ste z UKM kot celoto zadovoljni. 

Uporabniki ste središče oblikovanja, nadgrajevanja in uvajanja novih storitev UKM. Vaše uporabniške izkušnje, mnenja in želje so za nas zelo pomembne. Zato vas v prihodnje vabimo, da v čim večjem  številu sodelujete pri izvajanjih anket in uporabniških študij.18.03.21

Namesto tradicionalne prireditve bo v nedeljo, 21. marca 2021, med 11. in 13. uro poslušanje poezije ponujeno sprehajalcem na Slomškovem trgu, poslušati pa jo bo mogoče tudi na domačih straneh soorganizatorjev in na programu Radia Maribor.

Poezijo so ob svetovnem dnevu poezije, rojstnem dnevu Janka Glazerja in začetku pomadi letos izbrali in brali Bojan Labović, dr. Aida Kamišalić Latifić, dr. Karmen Salmič Kovačič, Metka Kavčič, Neva Pipan, dr. Vojko Flis, Irena Varga, Vid Kmetič, Stane Kocutar in Željko Perović. Njihova branja je povezala Zora A. Jurič, posnel pa Radio Maribor. Na prosto jih bodo predvajali iz zgradbe SNG Maribor.

Organizatorji dogodka so UKM, Mariborska knjižnica, Založba Pivec, Radio Maribor in SNG Maribor.

Vabljeni k poslušanju ob sprehodu.

Prosimo vas, da ob tem upoštevate priporočila NIJZ.

Uvod Zora A. Jurič
Poezija Bojan Labović
Poezija Vojko Flis
Poezija Aida Kamišalić Latifić
Poezija Stane Kocutar
Poezija Metka Kavčič
Poezija Vid Kmetič
Poezija Neva Pipan
Poezija Željko Perović
Poezija Karmen Salmič Kovačič
Poezija Irena Varga18.03.21

Raziskovalcem in študentom Univerze v Mariboru je do konca aprila 2021 omogočen  testni dostop do treh dodatnih elektronskih virov ponudnika EBSCO.

Central & Eastern European Academic Source (CEEAS)
je multidisciplinarna in večjezikovna zbirka več kot 2.100 znanstvenih in strokovnih revij, ki izhajajo na področju srednje in vzhodne Evrope. Unikatnost zbirke se kaže predvsem v izboru revij in v tem, da v njej na enem mestu najdemo revije, ki sicer drugje niso dostopne v polnem besedilu znotraj ene zbirke.

Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva samostojno ali kot del portala EBSCOhost.

Engineering Source
je multidisciplinarna zbirka več kot 3.000 publikacij z različnih naravoslovnih in tehniških področij. Večino gradiva predstavljajo znanstvene revije, vsebuje pa tudi druge, zelo raznovrstne publikacije (zbornike, knjige, trgovinske publikacije ...). Vsebinsko zajema različne inženirske vidike na področjih biomedicine, gradbeništva, elektrotehnike, strojništva, okolja in programske opreme.

Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva samostojno ali kot del portala EBSCOhost.

EBSCO eBooks EngineeringCore Subscription Collection

je multidisciplinarna zbirka z več kot 6.600 znanstvenimi in strokovnimi e-knjigami z različnih naravoslovnih in tehniških področij, ki zadevajo razne vidike inženiringa.

Več o zbirki najdete na spletni strani ponudnika EBSCO, kjer so tudi podrobnejša navodila za uporabo e-knjig. Zbirka je dosegljiva samostojno ali kot del portala EBSCOhost.

Testni dostopi veljajo do 30. aprila 2021.
Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 18.03.21

Avstrijska čitalnice Maribor je že 30 let del Univerzitetne knjižnice Maribor. Ob obletnici smo pripravljali sklop dogodkov, a razmere niso dopuščale praznovanja v živo. V počastitev tridesetletnice smo zato pripravili razstavo »Babica« Marka Lipuša in predstavitveni posnetek o Avstrijski čitalnici Maribor. V njem se virtualno sprehodimo tudi po razstavi.

Delovanje čitalnice predstavlja njena skrbnica, bibliotekarka UKM Mateja Pongrac, razstavo v Likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor pa umetnik Marko Lipuš sam.05.03.21

Raziskovalcem in študentom Univerze v Mariboru je do konca junija 2021 omogočen testni dostop do elektronskega vira ARTSTOR ponudnika ITHAKA.

ARTSTOR vsebuje digitalno slikovno gradivo kulturne dediščine z različnih področij, med drugim tudi  iz renomiranih muzejev, galerij in fundacij širom po svetu (npr. iz The Art Institute of Chicago, J. Paul Getty Museum, The National Gallery, London ...). V kuratorsko izbranem gradivu, organiziranem v več kot 300 zbirk, je več kot 2,5 milijona enot kvalitetnih digitalnih slik, ki so na voljo za uporabo v pedagoškem in raziskovalnem procesu. Več informacij o ARTSTOR najdete na spletni strani ponudnika.

Hkrati vas želimo opozoriti, da so v okviru elektronskega vira JSTOR dostopne razširjene vsebine (dodatne zbirke), ki jih ponudnik ITHAKA nudi v sklopu odziva na pandemijo.

Testni in razširjen dostop velja do 30. junija 2021.
Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.

 08.03.21

Avla

Avtorsko oblikovani plakati Janeza Trpina za raznovrstne športne dogodke so pravi pokazatelj razmaha in avtonomnih oblikovalskih značilnosti, ki jih je domači plakat začel dobivati v obdobju po drugi svetovni vojni.

Trpin Janez                                                                 
Področje delovanja: uporabni grafik
Rojen: 7. decembra 1908 v Ljubljani
Umrl: 14. junija 1973 v Ljubljani

Prve napotke o umetniškem delu je dobil od očeta, izučil se je za litografa v Jugoslovanski tiskarni, nato obiskoval 1929–33 Drž. grafično akad. v Leipzigu (prof. Hermann Buhe) in se po končanem šolanju izpopolnjeval 1933–35 pri vodilnem grafiku Juppu Wiertzu v Berlinu.
Po vrnitvi v Ljubljano je bil sprva litograf v raznih podjetjih, nato svobodni umetnik. Trpin se je v 30-letih in v prvih letih po 2. svet. vojni uveljavil predvsem z oblikovanjem plakatov (turističnih in športnih), po 1945 pa z družbeno angažiranimi lepaki. Z veliko grafično kulturo, dovršeno risbo in vedrimi barvami je pomagal dvigniti raven slov. uporabne grafike. Med prvimi je uvedel v grafično oblikovanje fotografijo.

Vir: Damjan Prelovšek, Slovenski biografski leksikon, https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi725925/

Izbor: Gabrijela Kolbič

 05.03.21

Pod arkadami UKM, Knjižno razstavišče

Avtorici izbora gradiva Gabrijela Kolbič in dr. Vlasta Stavbar z izborom slikovnega gradiva in objav obračata pozornost na ženske. V mesecu, ko obeležujemo 8. marec, se s kolažem vsebin osvetljuje žensko gibanje, ženska društva, ženska volilna pravica v Sloveniji in tudi aktualno žensko vprašanje.

Na ogled v pomladnih mesecih.  

Spletna inačica razstave


 02.03.21

Vse uporabnike Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru obveščamo, da bo v sredo, 03. 03. 2021 potekala obsežna nadgradnja programske opreme DKUM, zato stran DKUM večji del dneva ne bo dosegljiva.

Hvala za razumevanje.22.02.21

Projekt okvirnega programa Obzorje 2020 NI4OS-Europe, ki ga financira Evropska komisija, je z vključitvijo 19 novih infrastrukturnih in tematskih storitev ter repozitorijev v svoj katalog digitalnih storitev znanstveno skupnost pripeljal korak bliže k viziji oblaka odprte znanosti in odprtih inovacij.

NI4OS-Europe – National Initiatives for Open Science in Europe je eden od ključnih projektov, ki prispevajo k razvoju Evropskega oblaka odprte znanosti (European Open Science Cloud - EOSC). Gre za  integrirano, interoperabilno digitalno okolje, katerega cilj je znanstvenim skupnostim zagotoviti nemoten dostop do e-infrastruktur, storitev in podatkov, s tem pa čezmejno in interdisciplinarno sodelovanje. Viri, ki jih zagotavlja katalog digitalnih storitev NI4OS-Europe, bodo vključeni v portfelj Evropskega oblaka odprte znanosti, ta pa bo milijonom znanstvenikov po svetu omogočal dostop, shranjevanje, upravljanje, analizo, izmenjavo in ponovno uporabo raziskovalnih podatkov.

Partnerstvo NI4OS-Europe sestavlja 22 organizacij iz 15 držav članic in pridruženih držav širše regije jugovzhodne Evrope. Projekt k Evropskemu oblaku odprte znanosti prispeva na več ravneh:

 • k portfelju Evropskega oblaka odprte znanosti prispeva z računalniško infrastrukturo in storitvami, podatkovnimi nabori ter storitvami za shranjevanje in upravljanje odprtih podatkov,
 • podpira razvoj in vključitev iniciativ za nacionalni oblak odprte znanosti v 15 državah članicah in pridruženih državah v upravljanje Evropskega oblaka odprte znanosti,
 • prizadeva si za širjenje miselnosti Evropskega oblaka odprte znanosti in načel FAIR za najdljivost (Findability), dostopnost (Accessibility), interoperabilnost (Interoperability) in ponovno uporabo (Reusability) raziskovalnih podatkov.

Platforma NI4OS-Europe predstavlja skupaj več kot 40 infrastrukturnih in tematskih storitev ter repozitorijev, ki so bili preizkušeni glede na svojo stopnjo pripravljenosti na vključitev v Evropski oblak odprte znanosti s posebnimi modeli. Izvedena je bila vrsta javnih strokovnih usposabljanj ter posvetovanj in študij za sprejem politik odprte znanosti. NI4OS-Europe s tem ustvarja trdne temelje za implementacijo Evropskega oblaka odprte znanosti, kar prinaša koristi številnim znanstvenikom in strokovnjakom na področju informacijske in komunikacijske tehnologije.

Slovenska partnerja v projektu NI4OS-Europe sta Univerzitetna knjižnica Maribor in Arnes. V skladu s projektom pripravljata Slovensko skupnost odprte znanost, ki bo nudila spletno središče za vse deležnike odprte znanosti v Sloveniji, ter podporo pri vključevanju slovenskih storitev in njihovih ponudnikov v Evropski oblak odprte znanosti.

Na prejemanje novic Skupnosti v nastajanju se lahko prijavite tukaj.

Povezave:17.02.21

Ste že uporabili možnost naročila gradiva po pošti? Pošljemo vam do 5 enot gradiva.
Ob naročilu lahko odslej naročite tudi platneno nosilno vrečko (40 cm x 37 cm) s citatom Avgusta Demšarja.
Cena vrečke je 1 eur, poravnate jo skupaj s stroški storitve in poštnine. V času epidemije velja 20 % popust pri poštnini.

 

 15.02.21

Video z Emkejevim vabilom v knjižnico je nastal ob spletnih informativnih dnevih Univerze v Mariboru, a njegovo sporočilo je univerzalno:

"... Informacije iz interneta in časa cesarjev,
velik poklon ekipi knjižničarjev.
V tem prostoru se rodijo tiste prave glave,
ki berejo in pridejo tudi na dogodke in razstave ..."13.02.21

Spletni informativni dnevi Univerze v Mariboru so v teku. Univerzitetna knjižnica Maribor ob tem vabi k spoznavanju svoje ponudbe in storitev.

V knjižnico pa vabi tudi Emkej.11.02.21

Univerza v Mariboru 12. in 13. februarja prireja spletne informativne dneve, s katerimi želi bodoče študente seznaniti z možnostmi študija na UM. V Univerzitetni knjižnici Maribor se dogodku pridružujemo, saj menimo, da so knjižnice pomemben del študijskega procesa.

Na posebni spletni strani predstavljamo raznovrstno knjižnično ponudbo od prostorov za študij do široke palete klasičnih in elektronskih knjižničnih storitev, izpostavljamo pa tudi pomembno vlogo knjižničarjev kot usmerjevalcev pri usvajanju informacijskih veščin in pomen knjižnice kot socialnega okolja.

Oglejte si film z naslovom Vabljeni v Univerzitetno knjižnico Maribor, prebrskajte spletno stran UKM in – postanite naš član. Z vpisom v eno od knjižnic Univerze v Mariboru postanete član vseh.

Želimo vam premišljeno izbiro o študiju in uspešen vpis.08.02.21

Ker epidemiološke razmere letos, žal, ne dopuščajo dogodkov v živo, tudi Univerzitetna knjižnica Maribor letošnji kulturni praznik obeležuje virtualno. V videu z naslovom Iz UKM za kulturni praznik: pesnik med policami se literat in knjižničar Borut Gombač s svojo poezijo sprehodi skozi trenutno samevajoče prostore knjižnice.

Video Iz UKM za kulturni praznik: pesnik med policami je poetični sprehod skozi knjižnico, knjige, poezijo in univerzalnost sveta, ki ga knjižnice že dolgo poskušajo ujeti in klasificirati v devet zaokroženih skupin znanja. Nastal je po scenariju in izboru Boruta Gombača, literarnega ustvarjalca in knjižničarja Univerzitetne knjižnice Maribor. Z glasom in podobo v njem, ob avtorski glasbeni podlagi Marka Groblerja, nastopi pesnik in avtor scenarija sam. Pripoved sledi asociacijam, ki jih kot izhodišče sproža zaporedje Univerzalne decimalne klasifikacije.

Realizacija videa je delo Studia Legen.

Video je od 8. februarja dostopen na YouTube kanalu UKM, v tednu po prazniku pa si ga bo v odpiralnem času knjižnice mogoče ogledati tudi pod arkadami Univerzitetne knjižnice Maribor.

Želimo vam lep praznik!31.01.21

Iz utemeljitve: Borut Gombač se je s svojim večletnim delom kot knjižničar v časopisni čitalnici v Univerzitetni knjižnici Maribor izkazal z izjemnimi uspehi, s čimer je pozitivno vplival na razvoj stroke in ugleda knjižnice in Univerze v Mariboru kot ustanove. Bistvo dela, ki ga z vso predanostjo opravlja vsa ta leta, se kljub digitalizaciji, ni spremenilo. Bistveno je bilo in je poslušati uporabnika, razumeti njegovo uporabniško potrebo na eni strani in poznati knjižnični fond in ustroj ter oba pola smiselno povezati. Prav v tej vlogi je Borut Gombač nepogrešljiv in izvrsten. V odnosu do uporabnikov je Gombač pozoren, iskriv, sposoben vživljati se v miselni svet vsakokratnega uporabnika, od srednješolca, ki išče gradivo za seminarsko nalogo do raziskovalca, ki se poskuša dokopati do članka v kakem periodičnem viru. Svoje refleksije o knjižničarskem delu pogosto tudi zapiše in objavi v obliki pronicljivih besedil, ki razmišljujoče, včasih tudi kritično zarežejo v bistvo tega početja, ne glede na prostor in čas. Je avtor ali soavtor številnih razstav UKM. Izvrsten je tudi kot moderator knjižničnih literarnih dogodkov. Knjižnica z njim vsekakor krepi tudi vlogo pomembnega ustvarjalnega središča na področju kulture tako v lokalnem kot v nacionalnem prostoru. Gombač pa je ob vsem naštetem tudi zanesljiv in prijeten sodelavec. ➡ https://bit.ly/2YqJWfo28.01.21

Izpitno obdobje je v polnem teku. Kdaj, če ne zdaj, potrebujete gradivo za študij in učenje. 

V UKM vam še vedno pripravljamo gradivo, ki ga predhodno naročite. Prevzamete ga lahko v avli knjižnice v dveh delovnih dneh. Če ga ne morete prevzeti sami, predhodno pošljite pooblastilo.

Knjige in kopije člankov vam lahko pošljemo tudi po pošti. 

Uporabljajte elektronske vire in spletne storitve. Na voljo smo vam tudi za svetovanje na daljavo.

Obilo uspeha pri študiju!


 09.01.21

Po vladnem odloku je izposoja vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva odslej možna le na zunanjih prevzemnih mestih.

Od sobote, 9. januarja 2021, lahko naročeno knjižnično gradivo prevzamete pred vhodom v knjižnico.

Na označenem mestu ob vhodu skozi okno pokažete člansko izkaznico ali osebni dokument. Knjižničar vam bo ovoj s pripravljenim gradivom izročil pri vhodnih vratih. Prosimo vas, da ob čakanju na gradivo upoštevate varnostno razdaljo in nosite zaščitno masko.

Gradivo lahko prevzamete med tednom od 8. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 13. ure.08.01.21

Avla

Razstavljajo: Tatjana Ajlec, Anita Bračič Nemec, Andreja Cvetko, Kristian Čorba, Zdenko Frangež, Marjan Hren, Nikola Ivanuša, Breda Jurečko, Andrej Kresnik, Iztok Kobal, Miran Mežnar, Viljem Šetar, Maja Šivec, Mojca Šoštarič, Matjaž Vezovnik, Borislav Vrbanec, Aleš Žiberna.

Na ogled do 27. februarja 2021.               

 23.12.20

Želimo vam prijetne praznike in srečno 2021!23.12.20

Naš sodelavec Borut Gombač je postal Večerov kulturnik leta 2020. Iskreno čestitamo!

Pri Večeru so izbor utemeljili takole:

"Večerov kulturnik Štajerske 2020 je po izboru komisije pesnik, knjižničar Borut Gombač. Letos je za svojo zadnjo zbirko S konico konice jezika prejel tudi Veronikino nagrado za najboljšo knjigo poezije. Borutove pesmi, pravljice, besedila za songe, radijske in lutkovne igre so takšne kot je on. Tihe, nevsiljive, ampak kar je zapisano ali izrečeno, je vedno na pravem mestu."

Daljšemu Večerovemu članku o osebnostih leta so dodani tudi video posnetki, Boruta Gombača so posneli v naši knjižnici.

Čestitamo tudi vsem drugim Večerovim osebnostim leta 2020!


 21.12.20

Sodelavci Univerzitetne knjižnice Maribor so za doktorske študente Univerze v Mariboru pripravili šest predavanj, ki so jim lahko pri študiju in raziskovanju v oporo in pomoč. V ospredju so zlasti veščine, ki olajšajo iskanje in vrednotenje informacij ter njihovo navajanje, predstavljene pa so tudi informacije o objavljanju in upravljanju z raziskovalnimi podatki.

Dogodek z naslovom Prenosljive spretnosti za doktorske študente je bil 17. 11. 2020 izveden v sklopu izobraževanj Izpopolni UM, ki ga organizira Univerza v Mariboru, vsebine pa so seveda lahko uporabne za vse, ki se ukvarjate z raziskovanjem, zato vam jih priporočamo v ogled.

Vsa predavanja so objavljena na YouTube kanalu UKM


 11.12.20

Preizkusite ga tukaj

UM:NIK obsega bibliografske podatke več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter tiskanih virov, ki so za izposojo dostopni v knjižnicah Univerze v Mariboru. Zagotavlja polno besedilo elektronskega vira (kjer to omogočajo licenčni pogoji) ali informacijo o zalogi vira v knjižnicah. Kjer polnega besedila ali tiskanega gradiva ni, uporabite storitev naše medknjižnične izposoje. Priporočamo iskanje v angleškem jeziku, v slovenskem jeziku se boste omejili pretežno le na tiskane informacijske vire.

 08.12.20

Univerzitetna knjižnica Maribor v decembru ponuja testni dostop do elektronskega vira Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online.

Allgemeines Künstlerlexikon Online (AKLO) / Artists of the World Online  je referenčni vir, ki pokriva različna področja umetnosti in vsebuje najnovejše biografske podatke o več kot 1,2 milijona umetnikih. Sestavni del te najobsežnejše podatkovne zbirke s področja umetnosti je tudi več kot 500.000 avtorskih biografskih člankov, ki jim vsako leto dodajo 3.500 novih člankov. Aktualne, zanesljive in obsežne informacije o umetnikih lahko poiščemo z različnimi načini iskanja. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

Testiranje traja do 4. januarja 2021.

Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma).

Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na:
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.08.12.20

UKM objavlja prosto delovno mesto J015038 - STROKOVNI DELAVEC V, ŠDM: 3001162, V ENOTI ZA INFORMATIKO IN DIGITALNO KNJIŽNICO. Kandidati se lahko prijavijo do 11.12.2020.

Razpis02.12.20

Avla, splet

Fotograf Branimir Ritonja je v objektiv ujel bralke Bralnega kluba UKM, ki se že enajsto leto zapored enkrat mesečno srečujejo, berejo in pogovarjajo o knjigah. Branje in druženje jih bogati, Glazerjeva knjižnica, kjer se srečujejo, pa navdihuje.

Razstavo si je v razstavišču Avla mogoče ogledati individualno do 7. januarja 2021;
na ogled je tudi na you tube kanalu UKM.

 02.12.20

UKM objavlja prosto delovno mesto J015038 - STROKOVNI DELAVEC V, V ENOTI ZA IZPOSOJO IN POSREDOVANJE DOKUMENTOV. Kandidati se lahko prijavijo do 7.12.2020.

Razpis02.12.20

UKM objavlja prosto delovno mesto J017102 -SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (I), ŠDM: 3001200,  V ENOTI ZA INFORMATIKO IN DIGITALNO KNJIŽNICO. Kandidati se lahko prijavijo  do 12.12.2020.

Razpis20.11.20

Vabimo vas na sklop predavanj Odprti podatki in zmogljivosti, ki bo 25. 11. 2020 potekal v okviru konference Mreža znanja 2020v sodelovanju s slovenskim predstavništvom NI4OS-Europe in mrežo SLING.

V znanosti, javni infrastrukturi in vsakdanjem življenju vse bolj uporabljamo velike količine podatkov in računalniške sisteme, s katerimi jih shranjujemo in obdelujemo. Evropska skupnost je z vrsto iniciativ, kot sta Evropski oblak odprte znanosti (EOSC) in evropska superračunalniška iniciativa EuroHPC, zagotovila vse potrebno za obvladovanje naših podatkov ter podporo napredovanju znanosti in tehnologije, v Sloveniji pa te iniciative dodatno spodbujajo naše domače vlaganje v obvladovanje podatkov, superračunalniška omrežja, tehnologije znanja ter podatkovne repozitorije.

V sodelovanju s slovenskim predstavništvom evropskega projekta Nacionalne pobude za odprto znanost v Evropi (NI4OS-Europe – National Initiatives for Open Science in Europe) ter skupnostjo Slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING s projekti HPC RIVR ter superračunalniki Maister, Trdina in EuroHPC Vega, ki bo z velikim podatkovnim sistemom za repozitorij odprte znanosti v začetku prihodnjega leta začel delovati na IZUM, vam bomo predstavili poglede vrhunskih raziskovalcev in seveda, kako lahko vsak od vas dostopa do podatkov in računske moči.

Predavanja bodo potekala v živo, drsnice in posnetke pa bomo po dogodku tudi objavili.

Celoten program konference Mreža znanja s povzetki najdete tukaj: http://mrezaznanja.si/program-mreza-znanja-2020/

Prosimo, da se na dogodek prijavite na: https://events.ni4os.eu/event/23/.

Prosimo tudi za posredovanje vabila vsem, ki bi jih dogodek utegnil zanimati.

Program sklopa predavanj Odprti podatki in zmogljivosti:

09.00 – 09.20
Evropski oblak odprte znanosti
Peter Sterle                      Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport
 
09.20 – 09.40
Astronomski podatki v dobi velikih pregledov neba
dr. Andreja Gomboc      Univerza v Novi Gorici
 
09.40 – 10.30
Aktivnosti na področju superračunalništva v Sloveniji
Damjan Harisch              Arnes
Dejan Valh                       IZUM
dr. Matej Praprotnik      Kemijski inštitut
 
10.30 – 10.45
odmor
10.45 – 11.05
FAIRifikacija Nacionalne infrastrukture odprtega dostopa
dr. Milan Ojsteršek        Univerza v Mariboru
 
11.05 – 11.25
PaNOSC – Fotonski in nevtronski oblak odprte znanosti
dr. Aljoša Hafner             CERIC-ERIC
 
11.25 – 11.45
Ravnanje z raziskovalnimi podatki in načela FAIR
dr. Ana Slavec                  InnoRenew CoE
 
11.45 – 12.05
Interdisciplinarnost za nove preboje v znanosti in tehnologiji
dr. Marinka Žitnik            Univerza Harvard

 

 

 


 17.11.20

Tudi po zadnjih sprejetih ukrepih lahko naročate in brezstično prevzemate naročeno gradivo.

Rezervirano oz. naročeno gradivo prevzamete s knjižnično izkaznico v avli knjižnice ‒ med tednom od 8. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 13. ure. Čakalo vas bo v roku ene ure od prejema obvestila o prispelem rezerviranem gradivu, prevzamete pa ga lahko v dveh delovnih dneh.

Če naročenega ne potrebujete več, vas prosimo, da rezervacijo prekličete, saj si isto gradivo morda želi izposoditi tudi kdo drug.06.11.20

Univerzitetna knjižnica Maribor organizira testni dostop do informacijskih virov in orodij Bisnode Bonitete in Portfolio Intelligence ter EU Law Live. 

Vir BISNODE Bonitete vsebujejo različne podatke za poslovne subjekte iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Finančni podatki in ocene, plačilni indeksi, kreditni limiti, mreže in lastniške povezave podjetij ter orodje Informator omogočajo pregled in analizo mednarodnih portfeljev in prepoznavanje kritičnih poslovnih informacij. V testnem obdobju so vključene vse funkcionalnosti razen izvoza podatkov v excel. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.

BISNODE Portfolio Intelligence je inovativno orodje, ki ponuja hiter, strukturiran in analitičen vpogled v portfelj strank in dobaviteljev. Ob vpogledu v vitalne informacije in ocene poslovnih subjektov (tudi tistih, ki niso več aktivni) omogoča analizo, urejanje in pregled mednarodnih portfeljev Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. V testnem obdobju so vključene vse funkcionalnosti razen izvoza podatkov v excel. Več informacij o zbirki najdete na spletni strani ponudnika.
Oba servisa sta kot izbira dostopna znotraj enotnega vmesnika Bisnode, kjer je dostopen tudi spletni servis GVIN. Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma). Testiranje traja do 9. decembra 2020.
 

EU LAW Live je spletno novičarski portal, ki združuje različne vsebine s področja prava Evropske unije. Vsebuje novice, analize, t. i. “Op-Eds” članke, jutranji napovednik dogodkov, kritične prikaze knjig… Je izredno relevanten vir za akademsko publiko, pravnike, politike in splošno javnost, saj
zajema pravzaprav vsa področja prava. EU LAW Live se osvežuje dnevno. Dodatne funkcionalnosti, ki so vezane na osebna gesla, v času testiranja niso na voljo.
Omogočen je tudi oddaljen dostop (npr. od doma). Testiranje traja do 1. decembra 2020.

Testiranje obeh virov je mogoče tudi z oddaljenim dostopom.

Prosimo vas, da o obeh dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.

 05.11.20

V torek, 10.novembra 2020, ob 10. uri skupina organizatorjev vabi na spletni strokovni posvet z naslovom Skupnostna znanost: most med raziskovalci in širšo skupnostjo.

Temeljno poslanstvo skupnostne znanosti je deljenje znanja. Vključevanje laičnih raziskovalcev v raziskovalne projekte skupnostne znanosti lahko predstavlja most med lokalno skupnostjo in raziskovalnimi organizacijami. Seznanjanje s konkretnimi izkušnjami je lahko profesionalnim raziskovalcem vir novih idej na njihovih področjih delovanja.

Visokošolske knjižnice imajo pomembno vlogo pri delovanju skupnostne znanosti. S svojim delovanjem spodbujajo povezovanje med raziskovalci in širšo skupnostjo, s čimer lahko postajajo nekakšen inkubator projektov skupnostne znanosti.

Organizatorji posvetaCentralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Centralno medicinsko knjižnico Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter v sodelovanju s kompetenčnim centrom Odprta knjižnica, pri katerem sodeluje tudi Univerzitetna knjižnica Maribor.

Več o dogodku preberite na straneh Odprte knjižnice, spremljate pa ga lahko tudi na tej povezavi.03.11.20

ZRC SAZU 12. novembra 2020 organizira spletni dogodek z naslovom Znanost – med raziskovalno integriteto in plagiatorstvom. Razdeljen bo v dva sklopa:

9.00–11.00: Raziskovalna etika in integriteta
13.00–15.00 Kako se izogniti plagiatorstvu in katere so najpogostejše napake v znanstvenih delih?

Dogodek bo s predstavitvijo aktivnosti pri projektu GRACE, predavanji in delavnico osvetlil etiko v raziskovanju in raziskovalno integriteto. Projekt GRACE, financiran v okviru programa Obzorje 2020, uvaja in utrjuje mehanizme za odgovorno raziskovanje in inoviranje v raziskovalnih ustanovah.

Ključni govorci bodo Ron Iphofen z obravnavo specifik raziskovalne etike v družboslovju in humanistiki, Debora Weber-Wulff z razpravo o definiciji in detekciji plagiatorstva in Milan Ojsteršek, ki bo vodil delavnico o plagiatorstvu. Delavnico bo moderiral Miha Peče.

Na dogodek se prijavite do 9. novembra 2020. Več informacij najdete na spletni strani organizatorja.


 02.11.20

V Univerzitetni knjižnici Maribor smo oblikovali novo spletno storitev – svetovanje knjižničarjev na daljavo.

Na voljo smo vam, če se želite prek spleta posvetovati s katerim od strokovnih referentov, če imate vprašanje glede izposoje ali dostopnosti gradiva, vnosa bibliografij ali medknjižnične izposoje, posvetujete se lahko o uporabi IKT aplikacij in orodij. V obliki spletnega srečanja se lahko pogovorite tudi o domoznanskih vsebinah ali o vprašanjih, povezanih z Glasbeno in filmsko zbirko.

Rezervirajte si svoj termin!29.10.20

Od petka, 30. oktobra, boste naročeno gradivo prevzemali s knjižnično izkaznico v avli knjižnice, vračali pa ga boste izključno v trezor za vračanje gradiva v Miklošičevi ulici.

Gradivo predhodno naročite prek Moje knjižnice v Cobiss+ ali mobilne aplikacije mCOBISS, izjemoma na e-naslova ukm@um.si. Prevzem lahko opravite v dveh delovnih dneh.

Knjižnica ostaja odprta od ponedeljka do petka med 8. in 19. uro in ob sobotah med 9. in 13. uro.

Če je le mogoče, uporabljate storitve na daljavo.28.10.20

Poznate storitve, ki so vam na voljo na daljavo? Vabimo vas, da jih uporabljate.

Gradivo vam lahko pošljemo po pošti, naročite pa lahko tudi kopije člankov iz revij in časnikov UKM.

Za izposojo gradiva in posredovanje dokumentov iz drugih knjižnic lahko uporabite storitev medknjižnične izposoje.

Uporabljajte elektronske vire, Repozitorij UKM, DKUM in druge digitalne zbirke.

Knjižničarji smo vam na voljo za svetovanje na daljavo.

Če še niste vpisani, se lahko vpišete prek spleta.

Spremljajte novice na naši spletni strani in na fb strani UKM. Več informacij vam je na voljo po e-pošti ukm@um.si ali po telefonu 02 25 07 431.

Ostanite zdravi. Varujte svoje zdravje in zdravje drugih.

 

 


 24.10.20

Spoštovani uporabniki,

UKM je sprejela naslednje ukrepe, ki pričnejo veljati v soboto, 24. oktobra 2020, ter bodo veljali do preklica:

1Zaprejo se vse čitalnice ter v celoti II. in III. nadstropje knjižnice.

2. Odprta bo le izposoja v prvem nadstropju, kjer boste lahko prevzemali naročeno gradivo. Gradivo lahko vrnete ob vhodu v knjižnico ali v trezor za vračilo gradiva, ki je dostopen iz Miklošičeve ulice.

3. Za rezerviranje in podaljševanje gradiva uporabite servis Moja knjižnica v COBISS+  in mobilno aplikacijo mCOBISS oz. e-pošto ukm@um.si ali telefon 02/25-07-429 in 430.

4. V čim večji meri uporabljajte elektronske storitve ter na ta način zmanjšajte število obiskov knjižnice.

Podrobnejše informacije so na voljo preko e-pošte ukm@um.si oz. na telefonski številki 02 25 07 431, spremljajte pa tudi obvestila na spletni strani knjižnice ter FB strani UKM.

 

 19.10.20

Likovno razstavišče

Razstava v počastitev 30. obletnice Avstrijske čitalnice Maribor. Avtor Marko Lipuš je s pomočjo fotografij in posegov vanje šel po sledeh svoje babice, ki je leta 1945 umrla v taborišču Ravensbrück.

Na ogled od 20. oktobra 2020 do 27. februarja 2021.19.10.20

V tednu med 19. in 23. oktobrom obeležujemo Mednarodni teden odprtega dostopa. Odprti dostop je v okviru evropskega raziskovalnega programa obvezen. Njegove prednosti so zlasti povečan in brezplačen dostop do informacij ter večja vidnost in citiranost znanstvenih publikacij.

Vabljeni k ogledu vsebin na portalu Odprimo:UM, ki je namenjen informiranju raziskovalcev Univerze v Mariboru, ter drugih Raziskovalnih vodičih UKM, kjer boste izvedeli, kako lahko:

Obiščite tudi Repozitorij UKM, ki omogoča prost dostop do dragocenega gradiva, digitaliziranega v UKM.

Vabimo vas tudi k spremljanju brezplačne virtualne konference Odprta znanost 2020, ki jo organizira Mlada akademija.16.10.20

V 1. nadstropju knjižnice smo v četrtek, 15. oktobra 2020, v sodelovanju s šahovskim društvom ŽŠK Maribor in Klubom prijateljev UKM odprli šahovski kotiček. Omogoča igranje šaha na originalni mizi iz šahovske olimpijade v Dubrovniku leta 1950. Namenjamo ga vsem uporabnikom in obiskovalcem knjižnice.16.10.20

V sredo, 21. oktobra, ob 18. uri bo gostja spletnega dogodka Odprta znanost 2020 naša sodelavka mag. Dunja Legat, predstavnica projekta NI4OS-Europe in članica delovne skupine Veščine in usposabljanje, ki deluje v okviru sekretariata EOSC.

Predavateljica bo pojasnila, kaj je Evropski oblak odprte znanosti (EOSC), za kakšno infrastrukturo gre in kakšne storitve bo ta platforma nudila raziskovalcem. Z njo se bo pogovarjal dr. Nejc Novak, podoktorski raziskovalec na UM in ambasador odprte znanosti.

Vabljeni, da se spletnemu dogodku pridružite v sredo, 21. oktobra, ob 18. uri in predavateljico vprašate vse, kar vas o tej temi zanima.

Povzetek seminarja lahko preberete na YouTube kanalu, kjer si lahko zabeležite tudi opomnik: https://youtu.be/ZJg3k19_XxE

 


 15.10.20

spletno naročilnico lahko člani naročite manjšo količino (5 enot) gradiva, ki vam ga bomo poslali po pošti v priporočenem pismu. Pošta ga bo dostavila v hišni predalčnik (brez podpisa), če hišni predalčnik ni dovolj velik, pa boste prejeli obvestilo, da pošiljko prevzamete na pošti.

Bodite pozorni na to, da je na hišnem predalčniku naveden vaš priimek.

Stroški pošiljanja se obračunajo po veljavnem ceniku UKM (5 EUR) in gredo v breme člana. Poravnate jih lahko prek spleta (spletna banka, Moja knjižnica – zavihek Dolgovi, omejitve) ali negotovinsko ob prvem obisku knjižnice.

Člani, ki bodo na tak način naročili gradivo, bodo po e-pošti obveščeni o pošiljki.

Več informacij o tej storitvi dobite na ukm@um.si oz. na (02) 25 07 431.15.10.20

Pred izposojo

Priložnostno razstavo ob svetovnem dnevu standardizacije je pripravila Renata Močnik.

Na ogled do 21. oktobra.


❗️Dodajamo še informacijo Slovenskega inštituta za standardizacijo:
COVID-19: Brezplačni dostop do vsebin standardov
Zaradi izrednih razmer v povezavi z epidemijo COVID-19, težav pri dobavah zaščitne in medicinske opreme ter nujnosti zagotavljanja varnih, zanesljivih in kakovostnih izdelkov ter opreme, obveščamo vse, ki ste neposredno vključeni v proces zagotavljanja omenjene opreme, da Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST), z dovoljenjem evropskih (CEN, CENELEC) in mednarodnih (ISO, IEC) standardizacijskih organizacij omogoča začasen brezplačen dostop do vsebin določenih standardov s področja osebne varovalne opreme in medicinske opreme. Ni dovolj, da je oprema zgolj na voljo, ustreza mora zahtevam in kar najbolje služiti svojemu namenu, zato se Slovenski inštitut za standardizacijo z veseljem pridružuje vsem, ki v tem času delujete solidarno in v dobro skupnosti. Na voljo je celoten seznam standardov, v vsebino katerih je, izjemoma in za čas trajanja epidemije COVID 19, omogočen brezplačen vpogled za organizacije/podjetnike, ki so neposredno povezani z zagotavljanjem varne zaščitne in medicinske opreme.14.10.20

Dr. Aida Kamišalić Latifić je v okviru letošnjega Študentskega oktobra v UKM izvedla spletno predavanje z naslovom Digitalna preobrazba družbe – nuja, ne kaprica.

Vse, ki dogodku niste sledili v živo, vabimo, da si ogledate posnetek njenega predavanja.

 

 


 09.10.20

Splet

Dr. Aida Kamišalić Latifić, inženirka leta 2019, bo predavala v okviru Študentskega oktobra 2020. Dostop do povezave bo objavljen na domači strani UKM ukm.um.si.

Torek, 13. oktobra, 17.00

Predavanje bo ob napovedanem času (13. oktober, 17.00) dostopno študentom in zaposlenim na UM v okolju Ms Teams na povezavi https://bit.ly/3lGVvZC.

Posnetek predavanja bo naknadno objavljen na domači strani UKM.08.10.20

Mlada akademija tudi letos organizira dogodek v okviru Meseca znanosti, tokrat prek spleta. Potekal bo v obliki štirih e-dogodkov v mednarodnem tednu odprtega dostopa, med 19. in 22. oktobrom. Prvi trije dogodki bodo v obliki seminarja, zadnji pa bo okrogla miza. Dogodke si bo možno ogledati v živo na YouTube.  Osredotočili se bodo na štiri teme:

 • Načrt S,
 • reproducibilnost,
 • Evropski oblak odprte znanosti,
 • vrednotenje raziskovalne dejavnosti.

Med predavatelji bo tudi mag. Dunja Legat iz Univerzitetne knjižnice Maribor, predstavnica regionalnega EOSC projekta za jugovzhodno Evropo NI4OS-Europe in članica delovne skupine Veščine in usposabljanje, ki deluje v okviru sekretariata EOSC. V sredo, 21. oktobra, bo med 18. in 19. uro pod naslovom Infrastrukturni vidik odprte znanosti v Sloveniji predstavila načrte Slovenije na tem področju, ki vključujejo vzpostavitev nacionalnega repozitorija za trajno hrambo raziskovalnih podatkov ter spletni portal slovenske skupnosti odprte znanosti, katerega namen je povezati vse deležnike na področju odprte znanosti. Pogovor bo moderiral dr. Nejc Novak, Eurodocov ambasador odprte znanosti v Sloveniji.

Več o dogodku, predavateljih, terminih in dostopih preberite na spletnih straneh Mlade akademije.07.10.20

Študijsko leto se je letos začelo nekoliko drugače, a proces je stekel. Knjižnice kljub trenutnim neizbežnim prilagoditvam ostajamo prostor pridobivanja informacij, kreativnosti, študija in spoznavanja. Postanite naši uporabniki in člani! Vpis v katerokoli od knjižnic na Univerzi v Mariboru omogoča uporabo storitev vseh – Univerzitetne knjižnice Maribor in vseh fakultetnih knjižnic. Vpišete se lahko ob obisku ene od njih ali uporabite možnost spletnega vpisa https://ukm.um.si/vpis.

V Univerzitetni knjižnici Maribor je trenutno na voljo 24 študijskih sob v 3. nadstropju, 78 študijskih mest v čitalnicah v 2. in 3. nadstropju ter 3 čitalniška mesta v Enoti za domoznanstvo in posebne zbirke v 1. nadstropju. Gradivo si lahko na dom in v čitalnice izposojate ob predhodnem naročilu.

Na voljo je tudi vrsta storitev na daljavo – oddaljeni dostop do elektronskih virov https://bit.ly/3jCKvvH, izposoja gradiva po pošti https://bit.ly/3iERvqi, naročanje kopij člankov https://bit.ly/36LdmdH, raznovrstne vsebine v Repozitoriju UKM http://dr.ukm.um.si/ in druge.

Spoznajte knjižnično ponudbo na njeni domači strani https://ukm.um.si/ in spremljajte novosti na fb strani UKM https://www.facebook.com/UKMknjiznica. Sporočajte nam svoja mnenja, pričakovanja in želje.

Med 13. in 15. oktobrom vas vabimo na tradicionalni Študentski oktober v UKM.


 06.10.20

Že petnajsto leto zapored partnerja slovenskega nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« - L'ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO - razpisujeta nacionalni program »Za ženske v znanosti« 2021, v okviru katerega bosta trem mladim raziskovalkam podelila štipendijo v enkratnem znesku 5.000 evrov.

Program je namenjen mladim raziskovalkam v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, ki bodo zagovarjale svojo tezo predvidoma v letu 2021. Znanstveno raziskavo za namen pridobitve doktorske disertacije morajo kandidatke opravljati na raziskovalni instituciji v Sloveniji. Kandidatke ob zaprtju prijav ne smejo biti starejše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji. Razpis je odprt od 1. oktobra do 3. novembra 2020.

Obrazec za prijavo in razpisni pogoji so objavljeni na: https://www.gov.si/novice/2020-10-01-nacionalni-razpis-loreal-unesco-za-zenske-v-znanosti-2021/

Dodatne informacije o programu: Barbara Urbanija

Tel: +386 (0)1 478 4799; e-mail: barbara.urbanija@gov.si

Mlade raziskovalke ste vabljene k prijavi!

 


 06.10.20

Poznate UM:NIK in BrowZine?
Želite izvedeti, kako z enim klikom dostopati do celotnih besedil?
Oglejte si predstavitev sodelavca UKM Miloša Petroviča iz sklopa izobraževanj Izpopolni UM Univerze v Mariboru o različnih orodjih, ki vam bodo morda v pomoč pri študiju in izobraževanju.05.10.20

Univerzitetna knjižnica Maribor je v sodelovanju s konzorcijem Cosec za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru uspela pridobiti dostop do informacijskega servisa Taylor & Francis v polnem obsegu do konca leta 2020. Potekajo tudi prizadevanja za enak dostop v letu 2021.

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Na UM bodo na voljo vse tri vsebinske zbirke tega servisa:
-    Science & Technology Library,
-    Social Science and Humanities Library,
-    Medical Library.

Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic UM.

Vstopna povezava: https://ukm.um.si/elektronski-viri#t  

Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.


Ponovno ponujamo tudi testni dostop do e-vira Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online, ki ga pripravlja založba Brill.

Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online  je obsežna spletna enciklopedija, ki z različnih vidikov ponuja celovit pregled družine slovanskih jezikov od indoevropskih korenin do danes. V njej najdete več kot 400 prispevkov o slovanskih jezikih, med drugim tudi o njihovih povezavah z drugimi jeziki.

Testiranje je na voljo do 4. novembra 2020.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Za brskanje po enciklopediji priporočamo uporabo brskalnika Chrome.

Prosimo vas, da o obeh dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.02.10.20

Glazerjeva dvorana

Na seminarju v organizaciji Društva slovensko-avstrijsko prijateljstvo Maribor in UKM bodo osvetljeni kulturni, kulturno-zgodovinski in jezikovno-zgodovinski vidiki.

Program

Število obiskovalcev bo zaradi ukrepov za varovanje zdravja omejeno.

Sreda, 7. oktobra, 10.00−13.0002.10.20

Akademska slikarka Ida Brišnik Remec razstavlja svoja prepoznavna cvetlična ali splošneje rastlinska tihožitja s prevladujočimi središčnimi kompozicijami enega samega likovnega objekta. Z njimi posreduje intimno občutenje pozitivnega izžarevanja.

Na ogled od 6. do 17. oktobra.02.10.20

Glazerjeva dvorana

Vljudno vas vabimo na pogovor o knjigi Iva Svetine in Gregorja Radonjiča
DREVESA
Pogovor bo v torek, 6. oktobra 2020, ob 17.30

Knjiga Drevesa je zagotovo posebna knjižna izdaja, saj je ni enostavno žanrsko umestiti. V njej je namreč kombinacija poezije Iva Svetine in fotografij Gregorja Radonjiča, vendar na način, da pesem in fotografija delujeta kot celota, se dopolnjujeta in bralcu omogočata posebno bralsko doživetje. Knjiga se v celoti nanaša na tematiko dreves in gozdov in pomeni prvi tovrstni avtorski pristop pri nas. Nekatere Svetinove pesmi so v knjigi objavljene prvič.
Ivo Svetina je pesnik, dramatik in esejist. Izdal je več kot trideset pesniških zbirk in napisal več gledaliških iger. Za svoje pesniško delo je dobil vse pomembne slovenske nagrade. Gregor Radonjič ob petindvajsetletnem samostojnem ustvarjanju s svojimi fotografijami večkrat sodeluje s pesniki pri skupnih knjižnih izdajah in multimedijskih predstavitvah.
Z avtorjema se bo pogovarjal knjižničar in pesnik Borut Gombač, letošnji Veronikin nagrajenec.
Dogodek bo na instrumentu iz dreves popestril glasbenik Mitja Novak.

Veselimo se vaše prisotnosti!

Število obiskovalcev bo zaradi varovanja zdravja skladno z Odlokom o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, žal, omejeno. Podatke o obiskovalcih bomo hranili mesec dni.02.10.20

Knjižno razstavišče, splet

Razstavo »Slovensko-graški stiki v izobraževanju in kulturi skozi čas: izbrani poudarki« avtorjev Dejana Kaca, dr. Karmen Salmič Kovačič in Kornelije Sorger, ki je na ogled v Knjižnem razstavišču UKM, si lahko ogledate tudi v spletni inačici. Na voljo je na YouTube kanalu UKM.

Nastala je ob Slovenskem slavističnem kongresu 2020 in bo v Knjižnem razstavišču UKM na ogled do 27. februarja 2021.29.09.20

Univerzitetna knjižnica Maribor obvešča vse ljubitelje šaha, da je 9. šahovski turnir UKM žal odpovedan.

 25.09.20

Knjižno razstavišče, splet

Avtorji razstave v sklopu dogodkov Slovenskega slavističnega kongresa 2020 so dr. Karmen Salmič Kovačič, Kornelija Sorger in Dejan Kac. Virtualna inačica razstave je dostopna na domači strani UKM.

Na ogled od 1. oktobra do 3. novembra.25.09.20

Proces študija je neizogibno povezan z iskanjem informacij, študijskih gradiv in najrazličnejših virov – od klasičnih do elektronskih. Knjižnice in knjižničarji smo vam pri tem v oporo in v pomoč – nudimo dostop do študijskih gradiv in drugih virov, strokovno svetovanje ter prostor za študij.

V prejšnjih letih smo dobrodošlico izrekali na uvajalnem tednu v živo, letošnjo generacijo, ki na univerzo vstopa v posebnih razmerah, izjemoma nagovarjamo virtualno. Vabimo vas, da:

Vprašanja lahko zastavite strokovnim referentom http://ukm.um.si/strokovni-sodelavci ali v servisu Vprašaj knjižničarja http://ukm.um.si/vpra-aj-knji-ni-arja.

Med 12. in 16. oktobrom napovedujemo sklop prireditev Študentski oktober v UKM – če bo mogoče, bodo dogodki potekali v živo.

Sledite napovedim!17.09.20

Izpred Knjižnice Tabor

Repriza literarno-domoznanskega sprehoda v organizaciji Mariborske knjižnice in UKM. Število obiskovalcev bo zaradi ukrepov za varovanje zdravja omejeno, na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti na prireditve.odrasli@mb.sik.si ali 02 23 52 137.

Četrtek, 24. septembra, 17.0014.09.20

Zaradi trenutnih neugodnih epidemioloških razmer smo se odločili sprehod Epidemije nekoč in danes z dr. Zvonko Zupanič Slavec in dr. Andražem Stožerjem preložiti na poznejši čas.

Ko se razmere umirijo, bomo dogodek ponovno uvrstili na spored in vas o tem obvestili.

Lepo vas pozdravljamo in se zahvaljujemo za razumevanje.

Univerzitetna knjižnica Maribor10.09.20

Izpred UKM

Sprehod od UKM do Glavnega trga, kjer se bosta o epidemijah nekoč in danes pogovarjala dr. Zvonka Zupanič Slavec in dr. Andraž Stožer. Dogodek za člane Kluba prijateljev UKM in druge obiskovalce. Število obiskovalcev bo zaradi ukrepov za varovanje zdravja omejeno.

Torek, 15. septembra, 17.0010.09.20

Univerzitetna knjižnica Maribor v sodelovanju s konzorcijem Cosec v septembru 2020 organizira testiranje informacijskega servisa Taylor & Francis v polnem obsegu, kar pomeni, da bodo dostopne prav vse zbirke. Testiranje je del prizadevanj za zagotovitev stalnega dostopa do vsebin tega založnika.

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Na Univerzi v Mariboru bodo v testnem obdobju na voljo vse tri vsebinske zbirke tega servisa:

 • Science & Technology Library,
 • Social Science and Humanities Library,
 • Medical Library.

Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.

Vstopna povezava: https://ukm.um.si/elektronski-viri#t ali
https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.08.09.20

Zaradi strokovnega izobraževanja zaposlenih bo knjižnica:

-v petek, 11. 9. 2020, odprta od 8. do 15. ure,
-v soboto, 12. 9. 2020, pa bo zaprta.

Čitalnica ČUK bo v petek, 11. 9. 2020, odprta od 12. do 24. ure, nato pa bo do nadaljnjega zaprta.03.09.20

Glazerjeva dvorana

O knjigi, ki je izšla pri Kulturnem centru Maribor, se bo z avtorjem v Zasedanjih s knjigami pogovarjala novinarka Večera Melita Forstnerič Hajnšek. Število obiskovalcev bo zaradi ukrepov za varovanje zdravja žal omejeno.

Četrtek, 10. septembra, 17.0003.09.20

Avla

Fotografije Branimirja Ritonje, razstavljene v okviru Festivala fotografije Maribor 2020, prikazujejo zgodbe ljudi, ki jim je na novo začrtana meja obrnila življenje na glavo.

Na ogled do 21. novembra.

                                                                          


 03.09.20

Likovno razstavišče

Sara Nuša Golob Grabner: Travma

Serija Travma je konceptualni fotografski prikaz vtisa travmatičnih izkušenj posameznika. Razstavljena je v okviru Festivala fotografije Maribor 2020.

Na ogled do 3. oktobra.26.08.20

Sodelavec Univerzitetne knjižnice Maribor Borut Gombač je prejel eno najprestižnejših literarnih nagrad v Sloveniji Veronikino nagrado 2020 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji z naslovom S konico konice jezika (zbirka Sončnica, vsa nora od svetlobe, Književno društvo Hiša poezije, 2019). Borut Gombač je po poklicu in izobrazbi knjižničar. Je eden od pobudnikov in organizatorjev Slovenskih dnevov knjige v Mariboru (Ko te napiše knjiga) in dobitnik številnih nagrad (Glazerjeve listine (2006), nagrade za vrhunske dosežke na področju literature Mestne občine Maribor). Zbirka desetih pravljic Velike oči male budilke je avtorju prinesla dve nominaciji za najpomembnejši nagradi na področju mladinske književnosti na Slovenskem, in sicer nominacijo za desetnico (nagrado podeljuje mladinska sekcija pri Društvu slovenskih pisateljev) in večernico (vseslovenska nagrada za izvirno leposlovje). Je uveljavljeni literarni ustvarjalec, ki piše kratke zgodbe, poezijo, pravljice, besedila za songe ter radijske in lutkovne igre. 

Sodelavcu Borutu Gombaču iskrene čestitke in še veliko iskrivih misli!

 26.08.20

Sodelujte v anketi o zadovoljstvu uporabnikov s storitvami UKM.

Vaše mnenje je za nas pomembno!

Anketni vprašalnik najdete na strani Kako sem zadovoljen s storitvami UKM,

Vaše odgovore pričakujemo do 11. 9. 2020.

Hvala za sodelovanje!

Komisija za kakovost UKM

 13.08.20

Od ponedeljka, 17. avgusta 2020, bo UKM ponovno odprta po ustaljenem urniku – med tednom od 8. do 19. ure,  ob sobotah od 9. do 13. ure. Še vedno ostajajo v veljavi ukrepi za omejevanje širjenja okužbe s koronavirusom. 

Za naročanje gradiva uporabite storitev Moja knjižnica ali portal mCOBISS. Knjig v prostem pristopu še ne boste mogli iskati sami.  V omejenem obsegu vam bodo na voljo študijske sobe, čitalniška mesta v veliki, časopisni in domoznanski čitalnici.

V času izpitnih rokov od 17. 8. do 11. 9. vam omogočamo uporabo čitalnice ČUK, vendar z omejenim številom študijskih mest in pod nadzorom varnostnika. Čitalnica bo odprta po zaprtju knjižnice – od ponedeljka do petka med 19. in 24. uro. 

Kljub posebnim razmeram vam želimo uspešen zaključek študijskega leta.12.08.20

Četrtek, 27. 8. 2020, ob 17.00 izpred Knjižnice Tabor

Mariborčani živimo v barvitem mestu, polnem usedlin časa. Podrobno je z njimi seznanjen pisatelj in komediograf Tone Partljič. Odlično poznavanje bližnje in daljne preteklosti se ne odslikava le v njegovem ustvarjanju, ampak tudi v obvladovanju obširnega korpusa del drugih avtorjev in avtoric, ki jih je Maribor navdihoval in zaznamoval. Tokrat nas bo Prešernov nagrajenec popeljal od Trga revolucije, ki je skozi čas največkrat menjal ime, čez Stari most do Glavnega in Rotovškega trga ter do Univerzitetne knjižnice, kjer bomo sprehod okoli 19. ure tudi zaključili.

Obžalujemo, da bo zaradi ukrepov NIJZ število udeležencev sprehoda omejeno na 50. Prijave zbiramo na info@mb.sik.si. Zaradi varovanja zdravja in spoštovanja predpisanih ukrepov NIJZ se dogodku naknadno brez prijave ne bo mogoče pridružiti.
 28.07.20

Od torka, 28. 7. 2020, je mesto za vračilo gradiva preseljeno za informatorski pult v 1. nadstropju.

Gradivo lahko vrnete tudi v trezor za vračanje gradiva v Miklošičevi ulici na zunanjosti stavbe UKM.

 20.07.20

 

Da bi vam olajšali študijsko ali raziskovalno delo, smo v UKM pripravili novo storitev. Odslej lahko s spletno naročilnico naročite kopije člankov iz gradiva, ki ga hrani UKM (razpoložljivost preverite v katalogu COBISS+).

Storitev je namenjena članom knjižnice za študijske in raziskovalne namene. Če še niste naš član, vas vabimo, da to postanete (uporabite lahko spletni vpis).

Stroške storitve poravnate brezgotovinsko v knjižnici ali po spletu:

-          skenirani članki po e-pošti do 5 strani - brezplačno; vsaka nadaljnja stran - 0,10 EUR,

-          skenirani članki iz raritetnega gradiva: 0,50 EUR/stran,

-          tiskane kopije: 0,05 EUR /stran,  

-          pošiljanje po pošti: strošek natisa + 3 EUR (poštnina).

Dragoceno, redko ali poškodovano gradivo reproduciramo le izjemoma. Ob reproduciranju upoštevamo določila Pravilnika o splošnih pogojih poslovanja Univerzitetne knjižnice  Maribor.16.07.20

Univerzitetna knjižnica Maribor podpira izobraževalni, raziskovalni in umetniški proces na Univerzi v Mariboru. Hkrati je promotorka kulture v vseh porah življenja in ustvarjanja. Zato se pridružujemo kampanji #ODPRTI ZA KULTURO. S tem želimo tudi mi prispevati k širokemu prepoznavanju pomena kulture in umetnosti za skupnost in podpiramo njena načela:
"Kultura širi obzorja. Veča inovativnost. Odpira pomembna vprašanja. Skrbi za socialno vključenost. Preganja dolgčas. Hrani vedoželjnost. Odpira poti drug do drugega. 14.07.20

 

Boste poletne dni izkoristili tudi za raziskovanje in pisanje? Če potrebujete pomoč pri iskanju virov in literature, vam lahko pomagamo strokovni referenti UKM.

Najdete nas na povezavi http://www.ukm.um.si/strokovni-sodelavci.10.07.20

18. junija je potekala zaključna virtualna konferenca slovenskega vozlišča RDA Raziskovalni podatki in Evropski oblak odprte znanosti. Konferenca je bila namenjena raziskovalcem in vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z odprto znanostjo in raziskovalnimi podatki.

Videoposnetke in predstavitve si lahko ogledate na spletni strani Arhiva družboslovnih podatkov.

 

 10.07.20

Spoštovani uporabniki,

od ponedeljka, 13. julija do petka, 14. avgusta, bo v UKM veljal  poletni odpiralni čas.

Vsi ukrepi, povezani z omejevanjem širjenja okužb, so še v veljavi, čitalnica ČUK zaenkrat ostaja zaprta.

Ko nas obiščete v knjižnici, prosimo, nadenite masko, razkužujte si roke in bodite zdravi.

Prijetno in zdravo poletje vam želimo!

 07.07.20

V tem tednu je UKM še odprta med 9. in 19. uro, od 13. 7. pa začne veljati poletni odpiralni čas, ki bo letos nekoliko drugačen – knjižnica bo odprta med 9. in 14. uro, ob sredah do 18. ure, ob sobotah pa med 9. in 13. uro.

Vsi ukrepi, povezani z omejevanjem širjenja okužb, so še v veljavi, čitalnica ČUK zaenkrat ostaja zaprta.
Vabimo vas k uporabi številnih že ustaljenih storitev na daljavo, pripravljamo pa tudi nekaj novih.
Ko nas obiščete v knjižnici, prosimo, nadenite masko, razkužujte si roke in bodite zdravi.
Prijetno in zdravo poletje vam želimo!18.06.20

Knjižno razstavišče

Pod črto

 

Razstavo, ki je sprva zaživela v virtualnem okolju, sta ob 23. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru pripravila Borut Gombač in Jerneja Ferlež.

 

Na ogled do 12. septembra.

 17.06.20

Odprtost Enote za domoznanstvo in posebne zbirke (Zbirka drobnih tiskov, Glasbena in filmska zbirka, Rokopisna zbirka, Zbirka raritet in stare periodike, Kartografska zbirka)

 • Odprtost po predhodni najavi: ponedeljek─četrtek: 9.00─17.00, petek: 9.00─15.00, prva sobota v mesecu 9.00─13.00 po predhodni najavi
 • Gradivo: naročilo na e-naslov domoznanstvo.ukm@um.si ali po telefonu 02/25 07 434 oz. pri skrbnici posamezne posebne zbirke
 • Čitalniška mesta: dve čitalniški mesti v domoznanski čitalnici in eno v prostoru Zbirke drobnih tiskov


 12.06.20

Univerzitetna knjižnica Maribor vas vabi, da se v mesecu juniju udeležite brezplačnih webinarjev:

Navajanje virov s pomočjo orodja EndNote X9

Spoznali boste orodje EndNote X9, ki vam je lahko v pomoč pri pisanju zaključnih del, znanstvenih člankov in drugih akademskih besedil.

Orodje med drugim omogoča:

 • sinhronizacijo s spletno različico orodja EndNote basic,
 • ročni vnos referenc v orodje EndNote,
 • uvoz metapodatkov iz različnih elektronskih virov,
 • navajanje virov s pomočjo orodja EndNote v programu Word.

Kdaj: sreda, 17. 6. 2020, 9.00

Kje: MsTeams

Prijava
 


Digitalna knjižnica univerze v Mariboru

Spoznali boste Digitalno knjižnico Univerze v Mariboru (DKUM) in postopek oddaje zaključnega dela.

Kdaj: četrtek, 18. 6. 2020, 13.30

Kje: MsTeams

Prijava

 10.06.20

Likovno razstavišče

Razstavljen je izbor ilustracij iz stripa Naš Maister ilustratorja, striparja in predavatelja na ALUO Damijana Stepančiča.

Na ogled do 31. avgusta.10.06.20

 

Avla

Mariborski fotograf Teodor Veingerl predstavlja ujete trenutke, ustavljene v času. Nekateri med njimi so povsem osebni, nekateri so se zapisali v zgodovino.

Na ogled do 31. avgusta.

 

 09.06.20

V sredo, 10. 6. 2020, Univerzitetna knjižnica Maribor v skladu z navodili NIJZ in glede na prostorske pogoje širi nabor uporabnikom dostopnih storitev in podaljšuje odpiralni čas.

Knjižnica bo do nadaljnjega za uporabnike odprta ob delovnikih med 9. in 19. uro ter ob sobotah med 9. in 13. uro.

V prostorih UKM lahko:

 • prevzamete in vrnete knjižnično gradivo,
 • brezstično negotovinsko poravnate morebitne dolgove,
 • uporabljate označena čitalniška mesta (44 v veliki čitalnici in študijskih sobah v 3. nadstropju in 2 v domoznanski čitalnici),
 • si ogledate razstave v razstaviščih UKM.

Dostop do polic v prostem pristopu oz. samostojno iskanje knjig ne bosta mogoča, prav tako ne bo mogoče prelistavanje dnevnega časopisja in revij.
Časopisna čitalnica, Turnerjeva čitalnica, čitalnica ČUK, glasbena in filmska čitalnica ter prostor za skupinsko delo ostajajo do nadaljnjega zaprti.
Uporaba dvigala do nadaljnjega ni dovoljena. Gibalno oviranim osebam bomo pomagali zaposleni.

Izposoja gradiva

·         Ob izposoji gradiva priporočamo, da ga predhodno naročite v COBISS+ s storitvijo Moja knjižnica, prek mCOBISS, na e-naslov ukm@um.si ali po telefonu 02/25 07 431.
Še vedno je mogoče naročiti gradivo za izposojo po pošti.
Izbira gradiva s polic prostega pristopa ni mogoča.

Vračanje gradiva