12 Oktober 2021



08.10.21

Pod arkadami UKM

V torek, 2. oktobra, se začenja tradicionalna Tržnica pod arkadami. Gre za enega najstarejših in najbolj priljubljenih sklopov Študentskega oktobra v UKM. Po simboličnih cenah bodo na voljo odpisane knjige iz našega fonda, svojo produkcijo pa bo letos ponudila tudi Univerzitetna založba.

Tržnica bo pod arkadami knjižnice v torek, sredo in četrtek (12., 13. in 14. oktobra) med 11. in 17. uro.

Vabljeni, da pobrskate in izberete kaj zase. Knjige, ki jih iz našega fonda odpišemo, so v mnogih pogledih še vedno zanimive.

Torek, sreda, četrtek, 12., 13., 14. oktober, 11.00–17.00

 

 



07.10.21

Avla

Razstavo je pripravil Zavod Atopika, zavod za bolnike z atopijskim dermatitisom, v sodelovanju s fotografinjo Ines Krivec.

Atopijski dermatitis je močno podcenjena bolezen imunskega sistema, ki je dolgo časa veljala le za »kožno« bolezen. Bolezen spremlja vneta, razdražena in izjemno srbeča koža, a najnovejše znanstvene raziskave kažejo, da ima bolezen sistemsko naravo in da lahko prizadene veliko več kot le kožo. Bolniki se tako soočajo še z astmo, alergijami, senenim nahodom, depresijo, anksioznostjo, gastrointestinalnimi, kardiovaskularnimi in drugimi težavami. Bolniki so pogosto žrtve stigme, da gre za nalezljivo bolezen.

V Zavodu Atopika smo skupaj s fotografinjo Ines Krivec z Ines Images Studio iz Rogaške Slatine pripravili projekt z naslovom Pod kožo (ang. Beneath the Skin). Pred fotografski objektiv smo uspeli privabiti več bolnikov z atopijskim dermatitisom, od najmlajših do odraslih, ki imajo zaradi bolezni močno poškodovano kožo. Bolniki z atopijskim dermatitisom so zaradi tega v družbi pogosto tarča žaljivk in posmeha, češ da so grdi, kužni, ogabni.  Z namenom, da bi ljudje uvideli, da bolezen nikoli ni »grda ali ogabna« ampak da samo »je« in da ima tudi svojo lepo stran, ki človeka spremeni v bolj sočutno bitje, smo se tudi odločili za omenjeni projekt, s katerim smo želeli javnost ozavestiti o bolezni ter na ta način postopoma omiliti stigmo, ki jo bolniki z atopijskim dermatitisom doživljajo.

Fotografinja: Ines Krivec

Na ogled od 11. oktobra do 20. novembra.