01 November 2020



19.10.20

Likovno razstavišče

Razstava v počastitev 30. obletnice Avstrijske čitalnice Maribor. Avtor Marko Lipuš je s pomočjo fotografij in posegov vanje šel po sledeh svoje babice, ki je leta 1945 umrla v taborišču Ravensbrück.

Na ogled od 20. oktobra 2020 do 27. februarja 2021.



05.10.20

Univerzitetna knjižnica Maribor je v sodelovanju s konzorcijem Cosec za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru uspela pridobiti dostop do informacijskega servisa Taylor & Francis v polnem obsegu do konca leta 2020. Potekajo tudi prizadevanja za enak dostop v letu 2021.

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Na UM bodo na voljo vse tri vsebinske zbirke tega servisa:
-    Science & Technology Library,
-    Social Science and Humanities Library,
-    Medical Library.

Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic UM.

Vstopna povezava: https://ukm.um.si/elektronski-viri#t  

Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.


Ponovno ponujamo tudi testni dostop do e-vira Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online, ki ga pripravlja založba Brill.

Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online  je obsežna spletna enciklopedija, ki z različnih vidikov ponuja celovit pregled družine slovanskih jezikov od indoevropskih korenin do danes. V njej najdete več kot 400 prispevkov o slovanskih jezikih, med drugim tudi o njihovih povezavah z drugimi jeziki.

Testiranje je na voljo do 4. novembra 2020.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Za brskanje po enciklopediji priporočamo uporabo brskalnika Chrome.

Prosimo vas, da o obeh dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.



25.09.20

Knjižno razstavišče, splet

Avtorji razstave v sklopu dogodkov Slovenskega slavističnega kongresa 2020 so dr. Karmen Salmič Kovačič, Kornelija Sorger in Dejan Kac. Virtualna inačica razstave je dostopna na domači strani UKM.

Na ogled od 1. oktobra do 3. novembra.