04 November 2020



19.10.20

Likovno razstavišče

Razstava v počastitev 30. obletnice Avstrijske čitalnice Maribor. Avtor Marko Lipuš je s pomočjo fotografij in posegov vanje šel po sledeh svoje babice, ki je leta 1945 umrla v taborišču Ravensbrück.

Na ogled od 20. oktobra 2020 do 27. februarja 2021.



05.10.20

Univerzitetna knjižnica Maribor je v sodelovanju s konzorcijem Cosec za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru uspela pridobiti dostop do informacijskega servisa Taylor & Francis v polnem obsegu do konca leta 2020. Potekajo tudi prizadevanja za enak dostop v letu 2021.

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema nekaj manj kot 2.200 znanstvenih  revij v polnem besedilu. Na UM bodo na voljo vse tri vsebinske zbirke tega servisa:
-    Science & Technology Library,
-    Social Science and Humanities Library,
-    Medical Library.

Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor & Francis naroča katera od knjižnic UM.

Vstopna povezava: https://ukm.um.si/elektronski-viri#t  

Več o vsebinah zbirk najdete na spletni strani ponudnika.


Ponovno ponujamo tudi testni dostop do e-vira Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online, ki ga pripravlja založba Brill.

Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online  je obsežna spletna enciklopedija, ki z različnih vidikov ponuja celovit pregled družine slovanskih jezikov od indoevropskih korenin do danes. V njej najdete več kot 400 prispevkov o slovanskih jezikih, med drugim tudi o njihovih povezavah z drugimi jeziki.

Testiranje je na voljo do 4. novembra 2020.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju.

Za brskanje po enciklopediji priporočamo uporabo brskalnika Chrome.

Prosimo vas, da o obeh dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.