Storitve UKM v času zaprtja knjižnice
Foto 1: Storitve UKM v času zaprtja knjižnice
26. Marec 2020

Univerzitetna knjižnica Maribor v času zaprtja knjižnice zaradi epidemije koronavirusa nudi širok nabor storitev ter vas vabi k uporabi.

SPLOŠNE INFORMACIJE IN PODALJŠEVANJE GRADIVA
Za informacije smo na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30 na telefonski številki (02) 25 07 431 ter na e-naslovu ukm@um.si

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V DIGITALNI OBLIKI
Gradivo je dostopno na naslednjih povezavah:

  • Naročniški elektronski viri omogočajo dostop do večine naročenih elektronskih informacijskih virov za študente in zaposlene Univerze v Mariboru tudi od doma ob uporabi oddaljenega dostopa
  • UM:NIK omogoča hkratno iskanje po elektronskih in tiskanih informacijskih virih Univerze v Mariboru. Obsega bibliografske podatke več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter kataloge tiskanih virov, ki so za izposojo sicer dostopni na Univerzi v Mariboru. Nekatera besedila so dostopna vsem v celoti, dostop do celih besedil licenčnih virov pa je omejen na študente in zaposlene Univerze v Mariboru ob uporabi oddaljenega dostopa.
  • Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) je institucionalni repozitorij Univerze v Mariboru. Zraven diplomskih, magistrskih, doktorskih in drugih del študentov vključuje tudi recenzirane objave iz sofinanciranih projektov, elektronske visokošolske učbenike in učna gradiva ter druga dela, katerih avtorji so sodelavci Univerze v Mariboru ali je Univerza v Mariboru njihov založnik.
  • Repozitorij UKM ponuja prost in brezplačen dostop do raznovrstnih digitalnih in digitaliziranih vsebin kulturne zgodovine Maribora in Štajerske.
  • Mariborski biografski leksikon ponuja številne biografske in bibliografske podatke o pomembnih Mariborčanih.
  • Portal Kamra zbira digitalne vsebine o lokalnem okolju v slovenskem jeziku; vsebine so dostopne vsem, članstvo v knjižnici ali prijava nista potrebna.
  • Ostali prostodostopni ali odprtodostopni viri.

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V FIZIČNI OBLIKI
Izposoja, naročanje oz. rezerviranje gradiva v času zaprtja knjižnice niso mogoči. Gradivo lahko vrnete v vračalnik knjig v Miklošičevi ulici. Ker v času zaprtja knjižnice opominov ne bomo izstavljali, lahko vračilo gradiva opravite tudi po ponovnem odprtju. Takrat boste lahko dvignili tudi gradivo, ki ste ga rezervirali pred zaprtjem knjižnice in za katerega ste prejeli obvestilo, da vas čaka v knjižnici. Podatke o izposojenem, podaljšanem, rezerviranem in vrnjenem gradivu lahko preverite preko Moje knjižnice ali aplikacije mCOBISS.

VČLANITE SE V UKM
Tudi v času zaprtja knjižnice se lahko včlanite ter uporabljate nekatere naše storitve. Včlanite se lahko preko spletnega vpisa ali pa nam pošljite sporočilo na e-naslov ukm@um.si, kjer lahko članstvo tudi podaljšate.

MEDKNJIŽNIČNA IZPOSOJA
Zahtevek za medknjižnično izposojo knjižničnega gradiva lahko oddate preko spletne storitve Moja knjižnica, iskalnika UM:NIK ali preko elektronske pošte na ill.ukm@um.si. V najkrajšem možnem času vam bomo skušali posredovati gradivo, ki ga imajo knjižnice na voljo v digitalni obliki. Knjižničnega gradiva v tiskani obliki v času zaprtja knjižnice ne izposojamo.
Za informacije o medknjižnični izposoji smo na voljo tudi na telefonski številki (02) 25 07 421 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.
Navodila za naročanje preko spletne storitve Moja knjižnica

IZDELAVA CIP ZAPISOV
Izdelava CIP zapisov o publikaciji poteka nemoteno. CIP zapis naročite na e-naslovu cip.ukm@um.si. Več dodatnih informacij lahko dobite na telefonski številki (02) 25 07 445 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

DOMOZNANSTVO
Za informacije z domoznansko vsebino pošljite vprašanje na e-naslov domoznanstvo.ukm@um.si.
Več dodatnih informacij lahko dobite na telefonski številki 051 315 207 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

BIBLIOGRAFIJA
Za vnos bibliografije pošljite na e-naslov bibliografije.ukm@um.si skenirane strani originalnega dokumenta. V kolikor je dokument javno objavljen v elektronski obliki na spletu, pošljite povezavo do CELEGA besedila objave. Če bomo za vnos potrebovali dodatne informacije, vas bomo kontaktirali.

V času zaprtja knjižnice svetovanje glede vrednotenja žal ne bo vedno mogoče. Informacije o tem najdete na povezavah Bibliografije, Bibliografija raziskovalcev na UM in Nezaupanja vredne založniške prakse.

Za pripravo oddaje vloge za pridobitev naziva si lahko pomagate z aplikacijo Bibliografski kazalci uspešnosti za izvolitev v naziv na UM.

Za informacije o bibliografijah smo na voljo tudi na telefonski številki (02) 25 07 447 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

ODPRTA ZNANOST
Informacije o odprti znanosti in možnosti objavljanja v odprtem dostopu na UM najdete na ODPRIMO:UM.