22 Maj 2023



19.05.23

Petek, 26. maj, 18.00, Pod arkadami UKM

Prisrčno vabimo na dogodek Anekdote in spomini ob 120-letnici UKM: pripovedovalni večer, ki bo potekal v sklopu cikla Večeri pod arkadami. Letošnje leto namreč obeležujemo 120 let ustanovitve knjižnice Zgodovinskega društva za Slovensko Štajersko, iz katerega izhaja današnja UKM.

Nagovoru ravnateljice UKM mag. Dunje Legat in rektorja UM prof. dr. Zdravka Kačiča  bo sledil družabni večer ob pripovedovanju anekdot in spominov na knjižnico. Večer bo glasbeno popestrila skupina Invite.



19.05.23

Sreda, 24. maj, 9.00–13.00, Trg svobode

UKM bo na dogodku v okviru Tedna vseživljenjskega učenja predstavila svoje sodelovanje v nastajajočem projektu občanske znanosti, ki je povezan z raziskovanjem hrčkov v panonskem stepskem prostoru.



18.05.23

Torek, 23. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana

Publikacijo bodo z različnih vidikov predstavili trije avtorji – etnologinja Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja v Murski Soboti, jezikoslovka Nina Zver z Univerze v Mariboru in zgodovinar Hermann Kurahs iz Radgone/ Bad Radkersburga. Dogodek soorganizirajo Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor, Avstrijska čitalnica Maribor, Pavlova hiša, Slavistično društvo Maribor in  Avstrijski kulturni forum Ljubljana.

Gormerkanska kniga je izjemno odkritje za slovensko-avstrijsko regionalno zgodovino. V to tabelarno zasnovano gospodarsko knjigo kmečkih veleposestnikov družine Hois iz Potrne pri Radgoni so več kot štirideset let zapisovali vse podatke o dninarjih, deklah in hlapcih, poljedelskih opravilih, obsegu letine, prodaji dobrin, vinogradništvu in čebelarstvu – vse v slovenskem jeziku. Knjiga zato nudi odličen vpogled v tedanje kmečko življenje in delovna opravila, zlasti pa priča o močni prisotnosti slovenskega jezika severno od šele pozneje zarisane »jezikovne meje«. 



17.05.23

23. – 25. maj, 11.00 –17.00, Pod arkadami UKM

Tradicionalno Tržnico pod arkadami tokrat prirejamo še v dodatnem, pomladnem terminu. Odpisano gradivo bo na voljo od torka, 23. maja, do četrtka, 25. maja, med 11.00 in 17. 00 uro. Tržnica bo tako prvič izvedena izven Študentskega oktobra, ohranja pa svojo vsebino – po simboličnih cenah bo naprodaj odpisano knjižnično gradivo.

Vabljeni, da si obogatite knjižne zaloge – starejše knjige lahko imajo aktualno vsebino!



17.05.23

Ponedeljek, 22. maj, 17.00, Glazerjeva dvorana     

V sklopu Zasedanj s knjigami predstavljamo monografijo prof. dr. Franca Janžekoviča Makroekologija: analiza biodiverzitetnih podatkov. Knjiga je univerzitetni učbenik, v katerem je na enem mestu zbrano znanje o zbiranju, analizi in vrednotenju biodiverzitetnih podatkov. Izšla je pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru.

Monografijo bo predstavil avtor prof. dr. Franc Janžekovič, pred dvorano pa bo dogodek pospremila razstava ilustracij iz knjige, ki jih je ustvarila Maša Miklavc.

Učbenik je prosto dostopen na povezavi https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/734



09.05.23

Knjižno razstavišče, Avla

Razstava prinaša pregled delovanja Kulturnega društva Pekre-Limbuš, ki je pomembno oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. Slavnostni govornik ob odprtju razstave bo dolgoletni vodja društva Tone Partljič.

Leta 1953 je v Pekrah pričelo delovati kulturno društvo, ki je v zadnjih sedmih desetletjih s krajšo prekinitvijo oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. V počastitev tega jubileja je Kulturno društvo Pekre-Limbuš v sodelovanju s UKM pripravilo razstavo, ki ob kratkem zgodovinskem pregledu v ospredje postavlja predvsem zadnjih sedemnajst let delovanja društva.

Na ogled do 3. junija.



09.05.23

Petek, 12. maj, 17.00, Knjižno razstavišče

Otvoritev razstave, ki prinaša pregled delovanja Kulturnega društva Pekre-Limbuš, ki je pomembno oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. Slavnostni govornik bo dolgoletni vodja društva Tone Partljič.

Leta 1953 je v Pekrah pričelo delovati kulturno društvo, ki je v zadnjih sedmih desetletjih s krajšo prekinitvijo oblikovalo kulturno podobo Peker in Limbuša. V počastitev tega jubileja je Kulturno društvo Pekre-Limbuš v sodelovanju s UKM pripravilo razstavo, ki ob kratkem zgodovinskem pregledu v ospredje postavlja predvsem zadnjih sedemnajst let delovanja društva.

Na ogled od 12. do 31. maja.



13.04.23

Likovno razstavišče

Razstava fotografij mojstra Miša Hochstätterja je posvečena petdesetletnici njegovega delovanja, kustosinja je Nina Jeza, odprtje bo glasbeno popestril Marko Grobler.

Maestro Hochstätter se predstavlja z zadnjo serijo fotografij pokrajin, za katero je leta 2020 dobil Glazerjevo listino. Predvsem ne želi predstavljati fotografij v obliki dokumentov prostora in časa, in jih tudi zato pre-stavlja v brezčasnost. Pravi, da mora sicer vsaka razstava imeti nek notranji red, mir, tišino ali zbranost. Maestro je sanjač in nepoboljšljivi romantik, kar pušča pečat v njegovi fotografiji, ki gledalca nagovarja z besedami: “Pustim ti svobodo lastne interpretacije, sanjarjenja in možnosti, da dáš fotografiji svojo vsebino. Popeljati te moram ven, na svetlo, ti odpreti horizont, pot pa si izbereš sam.”

Na ogled do 3. junija.



05.04.23

Grajski trg

Malo narave in miru v centru mesta ponuja Mariborski park in z njim Trije ribniki, ki so ena najbolj obiskanih lokacij v Mariboru. Danes priljubljeno sprehajališče pa je imelo v preteklosti povsem drugo vlogo.

Razglednice iz Zbirke drobnih tiskov UKM pričajo o povezanosti mesta in Treh ribnikov včasih in danes.

Razstavo o priljubljenem sprehajališču Trije ribniki v mariborskem Mestnem parku sta pripravila avtorica Gabrijela Kolbič in oblikovalec Dejan Štampar. Na ogled v aprilu in maju 2023.